PSD a depus un proiect de lege privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei, pe perioada stării de urgenţă

Publicat: Marţi, 24 Martie 2020 15:18 // Actualizat: Marţi, 24 Martie 2020 15:18 // Sursa: romaniatv.net

PSD a depus marţi, la Parlament, un proiect de lege potrivit căruia operatorii economici şi profesioniştii a căror activitate a fost întreruptă ca urmare a unor acte ale autorităţilor publice aplicate în starea de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

"Locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru. Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la art. 1 sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate. Scutirile prevăzute la art.1 şi 2 se aplică în mod corespunzător de la 1 martie 2020, pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă", prevede proiectul de lege.

Potrivit acestuia, facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată.

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre sprijinirea economiei în timpul crizei de coronavirus. "Ne concentrăm ca românii afectaţi să nu sufere"

"Contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile 1-3 se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile", mai stipulează proiectul.

Iniţiatorii subliniază în expunerea de motive că starea de urgenţă determinată de epidemia de COVID-19 instituită prin decretul preşedintelui României a impus o serie de restricţii, care au dus la restrângerea sau chiar întreruperea unor activităţi economice, iar în aceste condiţii operatorii economici şi profesioniştii sunt în situaţia de a plăti chiria aferentă unor imobile înregistrate din punct de vedere fiscal ca sedii sau puncte de lucru fără a-şi putea desfăşura activitatea.

"Este firesc şi echitabil ca operatorii economici a căror activitate a fost restrânsă sau întreruptă prin aplicarea actelor autorităţilor publice aferente stării de urgenţă să nu achite contravaloarea unei folosinţe de care nu beneficiază", se susţine în expunerea de motive.

Citeşte şi: Amânarea plătirii ratelor şi plafonarea preţurilor la alimente, propunerile trimise de PSD la Senat

Iniţiatorii acestui proiect de lege sunt senatorii PSD Şerban Nicolae şi Paul Stănescu şi deputatul PSD Alfred Simonis.

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat, marţi, în Biroul Permament al Camerei Deputaţilor vor fi discutate propunerile privind "suspendarea rambursării creditelor" şi "plafonarea preţurilor la medicamente şi alimente", pentru a fi trimise Senatului, ca primă Cameră sesizată.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
amânarea chirii PSD
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
01 Jun
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H