PSD a făcut o sesizare la CNCD împotriva lui Iohannis pentru afirmaţii discriminatorii la adresa partidului

Partidul Social Democrat a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preşedintelui Klauss Werner Iohannis, "pentru modul deliberat și repetat prin care face afirmații discriminatorii la adresa PSD, a membrilor și conducătorilor săi".

RomaniaTV.net
04 mai 2020, 10:20
PSD a făcut o sesizare la CNCD împotriva lui Iohannis pentru afirmaţii discriminatorii la adresa partidului

„Concret, în data de 29.04.2020, într-o declarație de presă, președintele Iohannis a făcut afirmații grave, fără a prezenta niciun fel de probă sau document, potrivit cărora PSD, în complicitate cu UDMR și Guvernul de la Budapesta, ar fi avut o înțelegere pentru a vinde Ardealul: ”PSD, marele PSD, se luptă în birourle secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor” sau ”Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”.  

Practic, abuzând de funcția pe care o deține de șef al Statului român, președintele Iohannis emite, cu bună știință, acuzații și judecăți de valoare cu un profund caracter discriminatoriu și de incitare la ură, fără niciun fel de bază”, precizează preşedintele interimar al PSD, în sesizarea transmisă către CNCD.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre acuzaţiile lui Iohannis: Acest atac a fost pentru a acoperi eşecul Guvernului PNL

Potrivit aceluiaşi document, afirmaţa făcută de Klaus Iohannis este una „cu atât mai gravă cu cât tocmai președintele Iohannis afirma în anul 2014, într-o emisiune televizată, referitor la ”ruperea Transilvaniei” că ”astfel de teme sunt total false, din alt secol și dăunătoare”

„Aceste teme apar atunci când oameni de tip PRM sunt cooptați pentru niște voturi. Cum poate cineva să vină în anul 2014 să afirme în fața electoratului, în spațiul public, că cineva vrea să rupă Ardealul sau să ducă la o învrăjbire a ardelenilor împotriva oltenilor. Nu vă supărați, acestea nu sunt afirmații politice. Astea sunt cretinisme. Așa ceva nu ai voie să spui. Să vii în 2014 să spui așa ceva de dragul câtorva voturi nu este admisibil”, spunea Iohannis într-o emisiune difuzată de Digi24, pe 6 noiembrie 2014.

Citeşte şi:  

„În acest context, exprimările recente ale președintelui Iohannis au ca scop evident manipularea și inducerea în rândul cetățenilor români a ideii că PSD și membrii săi ar atenta la integritatea statului român, la independența și suveranitatea României, în complicitate cu Guvernul lui Viktor Orban de la Budapesta. Aceste afirmații sunt cu atât mai grave cu cât sunt făcute acum de la înălțimea tribunei prezidențiale, fără nicio dovadă, și aflate în evidentă disonanță cu declarațiile lui Klaus Iohannis din 2014. Astfel, președintele Iohannis lezează grav atât cetățenii români, cât și etnicii maghiari, incitând la ură, dezbinare și conflicte interetnice.

De altfel, cazul prezentat mai sus nu este singular. În ultima perioadă președintele Klaus Werner Iohannis a avut tot mai des accente de intoleranță, discreditare și discriminare față de membrii PSD, de simpatizanți și față de electoratul de stânga, în general. De exemplu, președintele Iohannis a împărțit cetățenii în ”români” și ”pesediști”: ”Voi face campanie pentru o România așa cum și-o doresc românii, nu așa cum și-o doresc pesediștii” (25 aprilie 2009).

Citeşte şi: 

Stigmatizarile repetate comise de Președinte au drept scop negarea drepturilor democratice ale membrilor PSD, defăimarea acestora și divizarea societății între ”pesediști” și restul cetățenilor. În accepțiunea președintelui Iohannis, membrii PSD nu sunt cetățeni cu drepturi depline pentru că votează alt partid decât cel pe care îl dorește Președintele, ca urmare aceștia trebuie să dispară. Mai mult, președintele Iohannis în mod conștient se opune Constituției care acordă drepturi și opțiuni politice, în deplină egalitate tuturor cetățenilor  indiferent de opțiunea  politică a acestora”, se mai precizează în sesizarea PSD către CNDCD. 

Astfel, PSD solicită Consiliului Național de Combatere a Discriminării „să constate caracterul disciminatoriu, de incitare și de încălcare a demnității cetățenilor, membri ai PSD,  al afirmațiilor repetate ale Președintelui României și să aplice sancțiunile corespunzătoar”.

Marcel Ciolacu a publicat, luni, pe pagina lui de Facebook, declaraţia făcută de Klaus Iohannis, în 2014, la Digi24.ro.