PSD ameninţă cu boicotarea constituirii Parlamentului. Sorin Grindeanu: „Am invocat această modalitate. Nu vrem să ajungem acolo”

Sorin Grindeanu, prim vicepreşedintele PSD, a declarat că social-democraţii vor boicota constituirea Parlamentului în cazul în care nu sunt respectate ponderile obţinute de partide în noul Legislativ, precum şi procedurile pentru alegerea preşedintelui Senatului şi al Camerei Deputaţilor.

15 dec. 2020, 10:07
PSD ameninţă cu boicotarea constituirii Parlamentului. Sorin Grindeanu: „Am invocat această modalitate. Nu vrem să ajungem acolo”

Grindeanu a explicat că PSD ameninţă cu boicotarea constituirii Parlamentului, în contextul negocierilor purtate de partidele de dreapta pentru alocarea funcţiilor de conducere în cele două camere ale Legislativului.

„Parţial, dacă se va ajunge într-o situație în care să nu se respecte deciziile CCR şi ponderile în Parlament date de alegerile din 6 decembrie. Conform deciziilor Curţii Constituționale, proporțional cu voturile obținute de fiecare partid se împart și funcțiile de conducere, pornind de la birourile permanente ale celor două camere până la şefiile comisiilor.

Asta este o decizie a CCR, pe care vad că, din ce am citit noi în presă, cei care negociau zilele trecute pe la vila Lac nu ţin cont”, a afirmat prim vicepreşedintele PSD, la Digi24.

Sorin Grindeanu a afirmat că acest „avertisment” a fost transmis inclusiv preşedintelui Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni, când social-democraţii au spus că vor „să se respecte toate aceste reguli”.

PSD ameninţă cu boicotarea constituirii Parlamentului. Avertismentul, transmis inclusiv preşedintelui

De asemenea, fostul premier a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis „a luat act” de ce au spus membrii delegaţiei PSD la consultări.

„Ca posibilitate am invocat această modalitate. Nu vrem să ajungem acolo, pentru că e nevoie de un Parlament şi un Guvern nou, dar trebuie respectate şi aceste reguli”, a mai precizat liderul social-democrat, conform sursei citate.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după consultările cu partidele parlamentare, că în 21 decembrie se va constitui noul Parlament. Președintele a declarat că încă nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma noul Guvern și urmează noi consultări.

Prima rundă de consultări a adus la un schimb de opinii între reprezentanții formațiunilor politice parlamentare și președinte, a declarat Iohannis.

„Însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează”, a declarat Iohannis.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: „Premierul trebuie să fie dat de PSD. Nu vreau alianţă cu AUR”

 


loading...
Partenerii noștri