Sorin Grindeanu: „Premierul trebuie să fie dat de PSD. Nu vreau alianţă cu AUR”

Sorin Grindeanu a declarat marţi că PSD va anunţa posibilele alianţe după ce va afla rezultatele finale la alegerile parlamentare 2020. Prim vicepreşedintele PSD a afirmat că, potrivit numărătorii paralele a social-democraţilor, PMP nu va trece pragul electoral şi nu va intra în Parlament.

07 dec. 2020, 17:32
Sorin Grindeanu: „Premierul trebuie să fie dat de PSD. Nu vreau alianţă cu AUR”

Sorin Grindeanu mai spune că „sunt şanse mici spre zero” pentru a fi realizată o alianţă PSD – AUR.

Peste două zile va avea loc Consiliul Naţional al PSD, iar abia după aflarea rezultatelor se va putea vorbi despre premier şi posibilele alianţe post-electorale, a explicat prim-vicepreşedintele PSD.,

„Vom vedea fiecare partid cate mandate are. Vom putea să spunem cine va fi premierul, cu cine ne aliem pentru a face acea majoritate și pentru a păstra ce am obținut de la votul oamenilor din 6 decembrie”, a spus prim-vicepreşedintele PSD.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, prima declaraţie de presă după ce PNL a fost învins de PSD la alegerile parlamentare

Cât despre o alianţă PSD – AUR, Grindeanu a spus că, din punctul său de vedere, social-democraţii nu vor face vreo alianţă cu reprezentanţii AUR pe motiv că nu sunt „în concordanţă cu linia PSD”.

„A fost o surpriză şi nu cred că doar pentru PSD, ci pentru toată lumea, faptul că această nouă formaţiune politică a făcut pragul electoral de 5%. Nu avem foarte multe date niciunii dintre noi despre formaţiunea respectivă, dar există şanse foarte puţine spre zero să ne aliem cu un asemenea partid. Pentru că excesele pe care le-am văzut nu sunt în concordanţă cu linia PSD. Dar nu e o decizie luată de PSD, e o opinie personală. Decizia va fi luată în acel Consiliu Naţional care va aveam loc undeva la jumătatea acestei săptămâni, două zile”, a afirmat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

Sorin Grindeanu: „PSD a câștigat alegerile. Are cea mai mare legitimitate de a da premierul”

Cât despre o posibilă alianţă PSD – PMP, Sorin Grindeanu a spus că, din datele social-democraţilor, Partidul Social Democrat nu va trece pragul electoral de 5% pentru a accede în Parlament.

„Să vedem rezultatele finale apropo de PMP. Așa cum stiți cu toții, această numărătoare e aproape de final. Pe ceea ce avem noi, PMP nu face pragul electoral”, a conchis Grindeanu.

BEC a anunțat primele rezultate oficiale parțiale. În Parlament vor intra cinci partide, respectiv PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR.

De asemenea, Grindeanu este convins că PSD va da premierul deoarece are cea mai mare legitimitate.

„PSD a câștigat alegerile ieri, are cea mai mare legitimitate de a da premierul și de a forma o majoritate (…)

Pe partea cealaltă, coaliția de Dreapta, cu UDMR care cumpăra Ardealul, ne aduce aminte de Convenția Democrată (…) Românii l-au sancționat inclusiv pe Klaus Iohannis, noi sperăm să revină în limitele constituționale (…) Important este că în acest moment avem cel mai bun program de guvernare votat de români. Prin votul românilor s-a legitimat tot ce vă spun: oameni pregătiți care știu să aplice soluțiile prevăzute în programul de guvernare. Eu am învățat pe propria piele că funcțiile sunt trecătoare, azi poți fi, în 6 luni poți să nu mai fi. Consiliul Politic va decide cine este propunerea noastră de premier”, a declarat Grindeanu.