PSD anunţă că prezintă dovezile potrivit cărora PNL este un adversar declarat al creşterii salariului minim pe economie. Reacţia PNL

PSD anunţă că prezintă "dovada edificatoare" care confirmă că PNL a fost "tot timpul un adversar declarat al creşterii salariului minim pe economie, considerând că o astfel de măsură este «anti-economică» şi «anti-socială»". 

RomaniaTV.net
03 mai 2019, 16:08
PSD anunţă că prezintă dovezile potrivit cărora PNL este un adversar declarat al creşterii salariului minim pe economie. Reacţia PNL

„Astfel, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului în data de 8 decembrie 2014, mai mulţi economişti ai PNL şi USR solicitau să nu se majoreze salariul minim pe economie pentru că o astfel de măsură ar fi «distructivă pentru economie»”, susţin reprezentanţii PSD, într-un comunicat de presă transmis vineri seară.

Ei arată că printre semnatarii scrisorii sunt Cristian Păun şi Bogdan Glăvan, consilierii pe probleme economice ai preşedintelui PNL, Florian Cîţu, principala voce a PNL în domeniul economic, Cosmin Marinescu, consilierul preşedintelui Iohannis pe domeniul economic şi social, precum şi Claudiu Năsui de la USR.

„Unul dintre argumentele invocate în scrisoare a fost că majorarea salariului minim pe economie nu are un corespondent în productivitate, insinuându-se că milioanele de români care au acest nivel salarial nu ar merita de fapt banii pe care îi primesc de la angajatori. Din acest motiv, în viziunea semnatarilor scrisorii «creşterea salariului minim este în mod fundamental o măsură anti-socială», iar în opinia lor Guvernul ar trebui să «abandoneze» imediat politica de majorări în acest domeniu. Acest lucru demonstrează că intenţiile reale ale PNL în cazul venirii la guvernare sunt cel puţin de a stopa majorările salariului minim prevăzute în programul de guvernare pentru următorii ani şi eventual scăderea acestuia, cum au mai făcut şi în trecut”, susţin reprezentanţii PSD.

Ei mai susţin că economiştii PNL şi USR nu păreau însă deloc interesaţi de faptul că, tocmai din cauza salariilor foarte mici, productivitatea în România era atunci foarte scăzută, iar milioane de români plecau la muncă în străinătate.

„Astăzi după creşterile succesive ale salariului minim stabilite de PSD şi după politicile de majorări pentru salariaţii din domeniul construcţiilor, numărul tinerilor care pleacă din ţară s-a diminuat semnificativ, iar România a devenit ţara cu cel mai ridicat nivel al productivităţii din Uniunea Europeană. Aceste realităţi demonstrează că viziunea economică a PNL de reducere sau chiar desfiinţare a salariului minim este fundamental greşită şi că politica PSD de majorare a salariilor şi pensiilor trebuie continuată, indiferent de atacurile şi blocajele opoziţiei şi ale preşedintelui Iohannis”, mai scrie în comunicatul PSD.

Orban: Acest partid a ajuns o baltă mizeră din care nişte ordinari pescuiesc cele mai gogonate minciuni posibile, stupefiante, ireale

Liderul PNL, Ludovic Orban, susţine că singurul lucru pe care PSD îl mai ştie este să inventeze declaraţii sau poziţii politice pe care le-ar fi avut el sau PNL legate de salariul minim sau de legea salarizării. 

„PSD duce o campanie furibundă de minciuni împotriva PNL şi lansează în spaţiul public tot felul de intoxicări care nu au nicio legătură cu realitatea. După doi ani de dezastru în guvernare, PSD nu mai e în stare să le spună nimic altceva concret românilor în afară de nişte minciuni abracadabrante în speranţa că românii le vor mai da crezare. Singurul lucru pe care îl mai ştie acest partid comunistoid este să inventeze declaraţii sau poziţii politice pe care le-aş fi avut eu sau Partidul Naţional Liberal legate de salariul minim sau de legea salarizării. Acest partid a ajuns o baltă mizeră din care nişte ordinari pescuiesc cele mai gogonate minciuni posibile, stupefiante, ireale”, afirmă Ludovic Orban, într-un comunicat de presă transmis vineri seară.

Conform sursei citate, PNL susţine atât creşterea salariului minim, prevăzut de altfel în Constituţie şi de care nu se poate atinge nimeni, cât şi toate celelalte salarii din economie sau administraţia publică şi în general a veniturilor pentru toate categoriile de cetăţeni, antreprenori, salariaţi sau pensionari.

„Creşterea veniturilor pentru populaţie pe care o promovează Partidul Naţional Liberal este, însă, o formulă care asigură creşterea reală a puterii de cumpărare şi nu prin inflaţie aşa cum a făcut PSD, ceea ce a determinat ca nivelul de trai al românilor să scadă dramatic pentru multe categorii de populaţie în ultimii doi ani”, afirmă Orban

El spune că PNL promovează un proiect de lege prin care salariul minim să crească prin negocierile directe între patronate şi sindicate în funcţie de mai mulţi indicatori obiectivi, precum rata inflaţiei, indicele de productivitate şi rata de creştere economică, „aşa cum este mecanismul de creştere a punctului de pensie pe care PSD refuză să-l aplice”.

„De fapt, campania mizerabilă pornită de PSD împotriva Partidului Naţional Liberal arată disperarea acestor mitomani pentru că românii au înţeles că PSD şi ALDE au tăiat veniturile angajaţilor şi ale pensionarilor prin inflaţia generalizată provocată şi prin neaplicarea formulei de indexare a pensiilor prevăzută în legea aflată în vigoare. Prin neaplicarea mecanismului de indexare a pensiilor prevăzut în lege, adică cu 7% în 2018 şi 9% în 2019, pensionarii au pierdut 240 lei la o pensie medie de 1.000 lei în 2018 şi 540 lei în 2019 la o pensie medie de 1.100 lei”, mai spune Orban.

Conform sursei citate, acesta este „adevăratul rezultat al guvernării PSD-ALDE care-i doare pe români”.

„Noi garantăm plata tuturor drepturile salariale câştigate de români şi a majorărilor de pensii la care au dreptul pensionarii, fără tertipuri contabile şi fiscale sau chichiţe legislative care să-i trimită pe români să-şi caute dreptatea prin instanţele de judecată, aşa cum face PSD cu drepturile salariale ale profesorilor sau ale pensionarilor din grupele I şi II de muncă. Mai mult, ne angajăm să sprijinim nu numai salariaţii din sectorul public dar şi pe cei peste 4 milioane de angajaţi din sectorul privat care au fost abandonaţi de actuala guvernare toxică PSD-ALDE, care prin atacurile la sectorul privat şi multinaţionale le pun locurile de muncă în pericol şi riscă să rămână pe drumuri, fără salarii şi să ia din nou drumul pribegiei în străinătate”, susţine Ludovic Orban.

PNL susţine creşterea salariilor şi a pensiilor din România la nivel european prin stimularea unei creşteri economice sănătoase bazată pe investiţii şi fonduri europene care să ducă la dezvoltarea infrastructurii şi la atragerea de noi investitori, ceea ce va crea mai multe locuri de muncă mai bine plătite.

„Românii s-au săturat de hoţi şi de minciunile guvernării haotice PSD-ALDE care le pune în pericol plata salariilor şi pensiilor şi vor arăta acest lucru pe 26 mai, când vor da semnalul schimbării acestei guvernări”, mai susţine Orban.loading...