Viorica Dăncilă, desemnată de CEx candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. „O să câştigăm alegerile”

Comitetul Executiv al PSD a decis, prin vot, ca Viorica Dăncilă să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. Şi în şedinţa CEx, ca şi în cea a Biroului Permanent Naţional, s-au înregistrat două voturi împotriva candidaturii Vioricăi Dăncilă. Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că nu crede că ALDE va ieşi de la guvernare, întrucât "sunt oameni responsabili, îşi dau seama că stabilitatea în această ţară este foarte importantă". 

23 iul. 2019, 02:49
Viorica Dăncilă, desemnată de CEx candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. „O să câştigăm alegerile”

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă, liderul social-democraţilor, s-a arătat încrezătoare în şansele partidului de a câştiga alegerile prezidenţiale, subliniind că prin candidatura sa şi-a asumat să conducă PSD către o victorie.

Întrebată la finalul CExN al PSD dacă îşi va da demisia de la Palatul Victoria în cazul unui eşec la alegerile prezidenţiale, ea a răspuns: „De ce vrem să facem un scenariu? (…) Dacă nu-mi asumam, nu candidam. Faptul că eu candidez înseamnă că-mi asum conducerea partidului către o victorie, deci îmi asum prin candidatura mea. De ce credeţi că o să pierdem alegerile? O să câştigăm alegerile”.

Despre faptul că nu s-a ales varianta unui candidat comun PSD-ALDE la prezidenţiale, premierul a spus că aceasta a fost hotărârea Comitetului Executiv Naţional al partidului.

„Asta a o fost hotărârea luată în Comitetul Executiv Naţional, nu eu decid, a fost un vot în Comitetul Executiv Naţional”, a arătat ea.

Fiind întrebată de ce în cadrul CExN al PSD nu au fost prezentate şi sondajele de opinie pe persoane, ci doar cele pe partide, Dăncilă a explicat: „De ce trebuia să mai prezint sondaje în condiţiile în care doamna Firea nu a mai vrut să candideze?”.

UPDATE. Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că decizia Biroului Permanent Naţional şi a Comitetului Executiv Naţional de a o desemna candidat la prezidenţiale o onorează şi o responsabilizează, menţionând că ştie că nu va fi o luptă uşoară, pentru că partidul pleacă dintr-o situaţie dificilă.

„Astăzi, la Comitetul Executiv Naţional, s-a votat pentru candidatul la prezidenţiale, iar pentru a lua o decizie în mod democratic am ascultat toate părerile organizaţiilor judeţene. (…) Şi s-a votat pentru preşedintele partidului, respectiv pentru mine, pentru a reprezenta partidul în viitoarele alegeri prezidenţiale. Este un vot care mă onorează, responsabilizează în acelaşi timp, pentru că ştiu că nu o să intru într-o luptă uşoară, ştiu că va fi o luptă foarte grea, ştiu că partidul pleacă dintr-o situaţie dificilă, din punct de vedere electoral, dar am încredere în mine, am încredere în colegii mei, am încredere în puterea noastră de a ne mobiliza, am încrederea că vom câştiga aprecierile românilor, că se vor regăsi în mesajele noastre mulţi dintre români, că vom crea un val de încredere la nivel naţional şi că putem câştiga acestei alegeri”, a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că în Biroul Permanent Naţional şi în Comitetul Executiv a fost supusă la vot şi candidatura lui Liviu Pleşoianu, aceasta obţinut doar un singur vot, al liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

„Chiar dacă domnul Pleşoianu nu a fost prezent, pentru că nu este membru al BPN şi al CEx, am propus colegilor să dăm un vot şi pentru Liviu Pleşoianu pentru că am văzut în spaţiul public că Liviu Pleşoianu vrea să candideze şi am considerat important ca fiecare dintre noi să fie susţinut, să aibă susţinere, să vedem ce susţinere are în forurile statutare. În Biroul Permanent Naţional, Liviu Pleşoianu a avut un vot. Tot în Biroul Permanent Naţional, Gabriela Firea, preşedintele interimar al organizaţiei PSD Bucureşti, primarul Capitalei, s-a retras din această cursă şi a menţionat că pentru noi, pentru bucureşteni, pentru Partidul Social Democrat este foarte important să mergem uniţi la viitoarele alegeri. Acelaşi vot l-am cerut şi în Comitetul Executiv Naţional. Liviu Pleşoianu a avut aceeaşi persoană care l-a susţinut. Este vorba de Dumitru Buzatu”, a precizat Viorica Dăncilă.

Aceasta a transmis că partidul trebuie să fie unit, consensul fiind mult mai important decât dezbinarea.

„Ştiu că este foarte greu, dar sunt convinsă că, atunci când vom fi uniţi, paşii noştri vor fi paşi temeinici, şi că în spatele nostru nu va fi doar electoratul nostru, în spatele nostru vor fi şi cei pe care i-am dezamăgit şi vom face tot ce e posibil să le recâştigăm încrederea. (…) Vom merge pe acelaşi mesaj de unitate, pe un mesaj de încredere, pe un mesaj în care să se regăsească marea parte a românilor. Este important pentru noi, este important pentru fiecare organizaţie în parte, pentru fiecare primar din România să dovedească că cei de acolo cred în primarul respectiv. În localităţile în care nu avem primar, preşedintele de organizaţie trebuie să dovedească că se bucură de încrederea comunităţii respective pentru a fi candidatul nostru pentru alegerile locale, iar pentru noi, la nivel central, este important să nu facem niciun pas greşit şi să creăm acelaşi val de credibilitate pe care l-am avut în 2016”, a adăugat Dăncilă.

UPDATE.Preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, susţine că are şanse inclusiv în faţa actualului şef al statului Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din această toamnă, adăugând că întotdeauna a demonstrat că poate fi „şi premierul tuturor românilor”, deci poate fi „şi preşedintele tuturor românilor”.

„Eu cred că am şanse şi cred că am şanse şi în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că întotdeauna am demonstrat că pot fi şi premierul tuturor românilor, deci pot fi preşedintele tuturor românilor. Am demonstrat că pentru mine este important consensul, este important echilibrul, este importantă solidaritatea, este important ceea ce fac pentru România şi pentru români. Şi cred că de acest lucru au românii nevoie”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi, la finalul şedinţei CExN al PSD, întrebată dacă ea crede că are şanse mai mari decât Iohannis în alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care unul dintre colegii săi social-democraţi, Paul Stănescu, i-a reproşat că nu va avea câştig de cauză întrucât ar fi asociată de electorat cu imaginea fostului şef al partidului Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă a adăugat că „trebuie să înceteze” perioada în care „împărţim românii în românii mei şi românii altor partide, în guvernul meu şi guvernul altora”.

„Cred că am demonstrat că pot să îmi reprezint ţara cu demnitate pe plan extern şi ştim că în atribuţiile preşedintelui sunt politica externă şi politica de securitate şi cred că toate aceste lucruri vor fi apreciate de cetăţeni. Cred că pot să demonstrez că o campanie poate fi făcută pe proiecte, pe consens, pe lucruri bune pentru cetăţeni şi nu prin jigniri sau violenţă verbală. Cred că pot să demonstrez în perioada următoare că un preşedinte trebuie să fie preşedintele tuturor românilor şi că pentru prima dată în istoria acestei ţări putem avea un preşedinte femeie. Şi dacă am fost primul premier al României femeie, primul preşedinte de partid femeie, primul preşedinte care a condus Preşedinţia rotativă a Consiliului UE tot femeie şi am demonstrat că pot să fac performanţă, cred că cetăţenii pot avea încredere că este timpul unui preşedinte al României femeie”, a afirmat Dăncilă.

UPDATE. Preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a declarat marţi, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că social-democraţii au propus adoptarea unei rezoluţii potrivit căreia membrii care exprimă în spaţiul public opinii ce lezează partidul sau candidatul la prezidenţiale vor fi sancţionaţi de forurile de conducere.

„În cadrul Comitetului Executiv Naţional, colegii au propus adoptarea unei rezoluţii care să cuprindă un aspect important pentru partidul nostru şi anume faptul că, intrând în logica campaniei electorale, este important ca opiniile noastre, fie că ne plac, fie că nu ne plac – în democraţie trebuie fiecare să îşi exprime liber opinia – să fie spusă în cadrul forurilor statutare, iar cei care vor ieşi în spaţiul public cu diferite afirmaţii, opinii, care să lezeze partidul sau candidatul la prezidenţiale, să fie sancţionaţi în Comitetul Executiv Naţional”, a precizat ea.

Conducerea PSD s-a reunit marţi la Palatul Parlamentului pentru a decide candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, acesta urmând a fi validat de Congres pe data de 3 august.


UPDATE: PSD merge la alegerile prezidenţiale cu Viorica Dăncilă. Votul a fost dat marţi în CEx. Ca şi în şedinţa Biroului Permanent Naţional, s-au înregistrat două voturi împotriva candidaturii Vioricăi Dăncilă.

În BPN, acestea au aparţinut lui Dumitru Buzatu, care a declarat că l-a susţinut pe Liviu Pleşoianu, şi lui Paul Stănescu, care a apreciat că este necesară o altă candidatură decât cea a Vioricăi Dăncilă.

De asemenea, s-au discutat în CEX-ul PSD şi sondajele care arată cum stă PSD la capitolul intenţie de vot.

UPDATE: Viorica Dăncilă a fost votată marţi în Biroul Permanent Naţional al PSD pentru a fi candidat la alegerile prezidenţiale, decizia urmând să fie validată în Comitetul Executiv. Gabriela Firea a renunţat la ideea de a deveni prezidenţiabilul PSD. Au fost supuse votului candidaturile lui Dăncilă şi Liviu Pleşoianu. Membrii Biroului Permanent, cu excepţia lui Paul Stănescu şi a lui Dumitru Buzatu, au votat ca Viorica Dăncilă să fie candidatul PSD la prezidenţiale. 

Dumitru Buzatu şi-a anunţat susţinerea pentru Liviu Pleşoianu. 

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă este o soluţie pentru alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi, preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan. „Viorica Dăncilă este o soluţie pentru alegerile prezidenţiale. Astăzi vom avea o discuţie în interiorul Comitetului Executiv şi Biroului Permanent şi vom lua o decizie în acest sens, dar eu cred că, din punctul meu de vedere, doamna Dăncilă este o soluţie”, a afirmat Oprişan, înainte de şedinţa BPN al PSD.

El a susţinut că Dăncilă ar avea „şanse mari” într-o competiţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE: Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a declarat, marţi, că PSD trebuie să aibă înţelepciunea să aleagă un candidat care să fie susţinut de tot partidul şi care să poată să rezolve conflictele interne care au existat şi „care să poate să dea senzaţia de echilibru şi de forţă şi să şi demonstrăm asta în campanie”. El a adăugat că, în opinia sa, Viorica Dăncilă este „un candidat redutabil”, astfel că PSD are şanse reale să câştige alegerile prezidenţiale.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a declarat marţi, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional, că un sprijin din partea ALDE şi a PRO România este important pentru social-democraţi, dar a subliniat că partidul pe care-l conduce este hotărât să meargă în alegerile prezidenţiale şi să le câştige.

Conducerea PSD s-a reunit la Palatul Parlamentului pentru a decide candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, care urmează să fie validat de către Congres pe 3 august. Pe ordinea de zi se află desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, după ce, într-o şedinţă anterioară, social-democraţii au decis să aibă propriul candidat şi au respins varianta susţinerii candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu.

Cele mai mari şanse de a deveni prezidenţiabilul PSD le are preşedintele partidului, Viorica Dăncilă. Doi dintre liderii formaţiunii al căror nume a fost introdus în sondajele de opinie realizate de PSD, respectiv Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici, au anunţat că renunţă la candidatură.

Dăncilă şi Tăriceanu îşi dispută candidatura coaliţiei PSD-ALDE, Ponta arbitrează. Marţi se va decide

Mai mult, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a afirmat că lucrul cel mai important pe care trebuie să îl aibă contracandidatul lui Klaus Iohannis este calitatea de „om neconflictual”, iar referitor la ideea ca Viorica Dăncilă să fie prezidenţiabilul PSD, Fifor a spus: „De ce nu?”.

Rămâne în cursa pentru a fi desemnat candidatul PSD Liviu Pleşoianu care a atacat-o constant pe Viorica Dăncilă şi a comentat modul în care PSD face politică după schimbarea preşedintelui.

Şi numele lui Şerban Nicolar s-a aflat în sondajele realizate de PSD, acesta arătându-şi disponibilitatea de a candida.

De asemenea, şi-a anunţat intenţia de a candida primarul general, Gabriela Firea, şi aceasta nemulţumită de direcţia în care se îndreaptă partidul în desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale.

Victor Ponta: PSD nu-şi va lăsa niciodată liderul să nu candideze. Nu va scăpa Dăncilă, ea va fi candidatul PSD la prezidenţiale

„Eu cred că este o mare greşeală a spune întâi: «Vreau să decidem după sondaje». Nu ne plac sondajele, le dăm la o parte. Doi: «Vreau să decidă organizaţia». Când simţi că organizaţiile nu sunt unanime (…) elimini şi acest criteriu şi mergi la al treilea, răspândit deja de trei zile: «Ne dorim un candidat care să aducă pace, să aducă linişte, fără conflicte». Păi noi avem nevoie de dezbateri! Noi avem nevoie de luptă!”, a declarat Gabriela Firea, sâmbătă seară, la România TV.

Aceasta a mai spus că PSD caută un candidat neconflictual, „mămică, tătic, bunică, bunic al naţiunii”.

Duminică seară, însă, Firea a precizat că nu va candida independent la Preşedinţie, pentru că ar trebui să renunţe la mandatul de primar şi ar însemna „o trădare a bucureştenilor”. De asemenea, a anunţat că va respecta decizia luată prin vot în Comitetul Executiv.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a încercat să obţină, luni, susţinerea ALDE şi a Pro România pentru candidatul PSD, însă discuţiile care au avut loc luni nu s-au concretizat cu o alianţă.

Cu toate acestea, preşedintele PSD a spus, duminică seară, la Antena 3, că nu consideră că este vorba despre „blocaj” sau „eşec”.

„Am discutat despre guvernare, despre modul în care vedem un parcurs comun în următoarea perioadă. Trebuie să spun că din partea preşedintelui Pro România, Victor Ponta, nu am avut încă un răspuns, de fapt nici nu i-am cerut încă un răspuns, au fost teme pe care le-am discutat şi până în 3 august sper să avem un răspuns. Am discutat şi cu domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, am vorbit despre guvernare, am vorbit despre modul în care vrem că anumite măsuri de guvernare să le gândin mult mai bine şi am vorbit chiar şi despre o restructurare a Guvernului în toamna acestui an în momentul în care începe activitatea parlamentară. Nu am luat o decizie privind susţinerea candidatului PSD, după cum ştiţi domnul Călin Popescu Tăriceanu vrea să candideze din partea ALDE, în PSD s-a luat decizia de a merge cu candidat PSD şi mâine vom decide cine va fi”, a declarat, luni seară, la Antena 3, Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă este un eşec sau un blocaj în aceste discuţii, Dăncilă a spus: „În niciun caz blocaj, in niciun caz de eşec. Cred că este începutul unor discuţii cu cele două partide, discuţii care să conducă efectiv la maximizarea şanselor pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. S-a vorbit despre guvernare, despre lucrurile care pot constitui puncte comune pentru cele trei partide, în nici un caz un eşec sau un blocaj”, a mai spus Dăncilă.

La rândul său, Victor Ponta a declarat, duminică seară, la TVR, că le-a transmis liderilor PSD şi ALDE că, dacă toate cele trei partide vor avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale, se vor bate pentru cine ocupă locul al treilea şi vor avea o mare problemă pe cine să susţină în turul al doilea, unde vor intra Klaus Iohannis şi Dan Barna.

Dăncilă a afirmat, la finalul săptămânii, că vrea „un bloc de susţinere mult mai amplu” pentru candidatul PD la alegerile prezidenţiale, care să includă şi partide neparlamentare, dar şi sindicate şi organizaţii neguvernamentale.