Dăncilă şi Tăriceanu îşi dispută candidatura coaliţiei PSD-ALDE, Ponta arbitrează. Marţi se va decide

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a discutat luni cu Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta pentru a încerca să formeze o coaliţie pentru susţinerea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, dar nu au găsit un numitor comun. Viorica Dăncilă a transmis ferm că PSD va avea propriul candidat la prezidențiale, lăsându-i lui Călin Popescu Tăriceanu o marjă foarte îngustă de negociere.

22 iul. 2019, 03:13
Dăncilă şi Tăriceanu îşi dispută candidatura coaliţiei PSD-ALDE, Ponta arbitrează. Marţi se va decide

UPDATE Viorica Dăncilă a declarat luni seară că Tăriceanu i-a confirmat că el va candida pentru funcția supremă în stat, în timp ce Ponta nu a oferit un răspuns.

”Am discutat despre guvernare, despre modul în care vedem un parcurs comun în următoarea perioadă. Trebuie să spun că din partea preşedintelui Pro România, Victor Ponta, nu am avut încă un răspuns, de fapt nici nu i-am cerut încă un răspuns, au fost teme pe care le-am discutat şi până în 3 august sper să avem un răspuns. Am discutat şi cu domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, am vorbit despre guvernare, am vorbit despre modul în care vrem că anumite măsuri de guvernare să le gândin mult mai bine şi am vorbit chiar şi despre o restructurare a Guvernului în toamna acestui an în momentul în care începe activitatea parlamentară. Nu am luat o decizie privind susţinerea candidatului PSD, după cum ştiţi domnul Călin Popescu Tăriceanu vrea să candideze din partea ALDE, în PSD s-a luat decizia de a merge cu candidat PSD şi mâine vom decide cine va fi”, a declarat, luni seară, la Antena 3, Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă este un eşec sau un blocaj în aceste discuţii, Dăncilă a spus: ”În niciun caz blocaj, in niciun caz de eşec. Cred că este începutul unor discuţii cu cele două partide, discuţii care să conducă efectiv la maximizarea şanselor pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. S-a vorbit despre guvernare, despre lucrurile care pot constitui puncte comune pentru cele trei partide, în nici un caz un eşec sau un blocaj”.

De asemenea, întrebată dacă se ia în calcul formarea unei alianţe de tipul USL, Dăncilă a negat că ar fi avut loc astfel de discuţii.

La rândul său, Victor Ponta le-a transmis celor doi lideri că nu consideră că este bine ca fiecare partid de stânga să aibă propriul candidat.

”Dacă ne punem toţi candidaţi, PSD îşi pune un candidat, sau mă rog au vreo trei, candidează şi Tăriceanu, dacă candidează şi de la noi, ne batem cine este locul trei. Să vă fie clar!”, a spus Ponta luni seară.

Negocierile purtate luni între Viorica Dăncilă și Victor Ponta, pe de o parte, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu pe de altă parte, și de Victor Ponta și Tăriceanu separat, au eșuat, cei trei lideri de partide rămânând fiecare pe poziția lui, fără să poată contura nici măcar ideea unui parteneriat pentru alegerile din noiembrie. 

Astfel, Viorica Dăncilă nu vrea să renunțe la candidatura sa la prezidențiale pentru a-i face loc lui Tăriceanu, iar Tăriceanu nu vrea să renunțe la candidatura sa la prezidențiale pentru a-i face loc Vioricăi Dăncilă, au declarat pentru Digi24.ro surse participante la discuții. 

”PSD va avea candidat”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Digi24.ro, întrebată fiind dacă PSD îl va susține pe Călin Popescu Tăriceanu la  alegerile prezidențiale. ”Singura victorie” a premierului la discuțiile cu președintele ALDE a fost promisiunea pe care i-a făcut-o acesta că nu va scoate partidul de la guvernare, ceea ce ar duce la demiterea Guvernului Dăncilă. 

Este exact ceea ce își dorește Victor Ponta, care i-a pus lui Tăriceanu această condiție pentru ca Pro România să îl susțină la alegeri: să iasă de la guvernare. ”Ce câștig eu dacă te susțin pe tine la alegeri?”, i-ar fi spus Ponta președintelui ALDE. Planul lui Ponta este să îl forțeze pe Tăriceanu să plece din Guvern, să provoace căderea Cabinetului Dăncilă și migrarea pesediștilor la Pro România. 

Deocamdată, Tăriceanu l-a refuzat pe Ponta, dar, spun apropiații săi, ALDE nu va mai sta la guvernare dincolo de luna septembrie. Se fac presiuni asupra liderului de către cei din organizații să se rupă de PSD, considerat vinovat pentru prăbușirea partidului în sondaje.

Citeşte şi: Mihai Fifor se retrage din cursa prezidenţială. Viorica Dăncilă are cale liberă pentru a reprezenta PSD în lupta cu Iohannis

UPDATE. Președintele Pro România, Victor Ponta, a anunțat luni, pe Facebook, că a avut discuții telefonice informale cu Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu, dar a susținut că partidul său nu a luat deocamdată nicio decizie privind candidatuir sau colaborări politice. 

”Am insistat doar pe obiectivul principal al ProRomania – o schimbare radicală față de tot ceea ce s-a întamplat din Ianuarie 2017 și până în 27 Mai 2019: asigurarea unei guvernări eficiente și a unor reforme adevărate în domeniul administrației publice, al economiei și finantelor, educație, sănătate, mediu șamd. Evident că nu am luat nicio decizie privind candidaturi sau colaborări politice (asemenea decizii pot fi luate doar de către Echipa ProRomania) / așa cum am făcut și atunci când am discutat cu liderii Opoziției sau cu Președintele Iohannis am dat dovadă de dorință de dialog – dar am prezentat și susținut punctele de vedere ale ProRomania și interesele sociale și economice pe care noi le reprezentăm”, a scris Ponta pe Facebook.


UPDATE: Dumitru Buzatu aruncă BOMBA: negocierile Dăncilă – Ponta – Tăriceanu pentru prezidențiale, idee mai veche a lui Dragnea

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. „Cu siguranţă voi avea o discuţie, atât cu domnul Tăriceanu, cât şi cu domnul Victor Ponta, cred că dialogul este foarte important. Îmi doresc o coaliţie a celor trei partide pentru a susţine candidatul pentru prezidenţiale, îmi doresc alături de noi să vină şi sindicate, chiar şi partide care nu sunt parlamentare, patronate, toţi cei care vor să vină alături de PSD. Cred că vor aduce un plus şi cred că dialogul este foarte important pentru a vedea direcţia pe care merg liderii partidelor respective, dar este important pentru noi să vedem dacă putem coagula cât mai multe forţe alături de Partidul Social Democrat, astfel încât să ne maximizăm şansele de a câştiga alegerile prezidenţiale”, a anunţat, încă de vineri, Viorica Dăncilă.

Aceasta a precizat că, cel mai probabil, întâlnirea va avea loc în cursul zilei de luni.

”Eu cred că luni (va avea loc întâlnirea – n.r) pentru că noi marţi avem prima dată Birou Permanent Naţional apoi Comitet Executiv Naţional şi trebuie să intrăm în aceste foruri statutare deja cu concluzii, cu o discuţie avută cu liderul ALDE şi liderul Pro România, astfel încât să putem lua deciziile care se impun pentru perioada următoare”, a mai spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă vrea să-i convingă pe Tăriceanu şi Ponta să susţină candidatul PSD la prezidenţiale

Comitetul Executiv Naţional al PSD va avea loc, marţi, iar secretarul general al formaţiunii, Mihai Fifor, a anunţat că în cadrul şedinţei ar trebui decis candidatul pentru alegerile prezidenţiale din partea PSD. 

Anterior, PSD a decis că trebuie să participe cu propriul candidat la alegerile prezidenţiale, iar Comitetul Executiv al formaţiunii a respins, prin vot, varianta susţinerii candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Congresul PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale din toamnă va avea loc în 3 august, iar din 10 august PSD anunţă că va începe strângerea de semnături necesare pentru depunerea candidaturii.