PSD contestă Legea răspunderii magistraţilor la CCR

Social-democraţii au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care reclamă faptul că legea ar încălca independenţa magistraţilor şi ar ştirbi din atribuţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în ceea ce priveşte aplicarea şi interpretarea unitară a legii.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 12:31
PSD contestă Legea răspunderii magistraţilor la CCR

Potrivit sesizării, remisă de PSD într-un comunicat, legea încalcă o serie de prevederi constituţionale, printre care cele care stabilesc că Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi şi se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege, informează Mediafax.

De asemenea, potrivit PSD, legea încalcă prevederile din Constituţie potrivit cărora judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale.

Senatul a adoptat, joi, cu 75 voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi şase abţineri, un proiect de lege care extinde sfera abaterilor disciplinare în cazul judecătorilor şi procurorilor şi înfiinţează Inspecţia Judiciară ca personalitate juridică.

Proiectul de lege extinde sfera abaterilor disciplinare în cazul magistraţilor, inclusiv prin introducerea sancţiunii disciplinare a suspendării din funcţie pe o perioadă de până la şase luni.

Prin proiectul de lege, promovat de Guvern, se înfiinţează Inspecţia Judiciară, ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM. Inspecţia Judiciară ar urma să acţioneze independent şi se va ocupa cu analiza, verificarea şi controlul magistraţilor.

Inspecţia Judiciară urmează să fie condusă de un inspector şef, ordonator principal de credite, numit de plenul CSM pe un mandat de trei ani, cu posibilitatea unei singure înnoiri, în urma unui concurs organizat de CSM.

Senatul este Cameră decizională. Proiectul fusese respins de Camera Deputaţilor.