Remanierea Guvernului Dăncilă. Nicolae Moga, propus ministru de Interne, Ramona Mănescu – la MAE, Mihai Fifor- vicepremier UPDATE

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni, după şedinţa CEx PSD, modificările din Guvern, Ramona Mănescu fiind propunerea pentru Externe, Nicolae Moga pentru Interne şi Mihai Fifor pentru funcţia de vicepremier pe Parteneriate Strategice.

15 iul. 2019, 03:10
Remanierea Guvernului Dăncilă. Nicolae Moga, propus ministru de Interne, Ramona Mănescu – la MAE, Mihai Fifor- vicepremier UPDATE

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD l-a validat pe senatorul Nicolae Moga pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, în locul lui Carmen Dan, care şi-a anunţat demisia. De asemenea, CExN a decis să-l propună pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice pe senatorul Mihai Fifor, în locul Anei Birchall, care deţine interimar această funcţie.

„Am spus colegilor din CEx că avem două portofolii de vicepremier la care trebuie să facem nominalizări, cel pe Parteneriate Strategice că încă 6 ministere, le-am făcut o evaluarea. Am propus schimbare ministrului Carmen Dan cu senatorul Nicolae Moga, de la Cosntanţa, am luat act de a schimba la MAE pe dl Teodor Meleşcanu cu Ramona Mănescu, am propus pe Mihai Fifor pentru funcţia pe Parteneriate Strategice”, a anunţat Viorica Dăncilă, după şedinţa CEx al PSD.

Carmen Dan a demisionat de la conducerea Ministerului de Interne: „A cedat în faţa lui Iohannis”. Replica premierului Dăncilă

Gabriela Firea a aflat despre demisia ministrului de Interne Carmen Dan în timp ce dădea declaraţii presei.

Întrebată ce părere are despre gestul lui Dan, Firea a amintit că a cerut demisia acesteia încă de anul trecut, după evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei.

„Ştiţi foarte bine că eu în CEX-ul de la Neptun din 2 septembrie a solicitat demisa domniei sale în contextul 10 august. Acum, ce s-a întâmplat ulterior, orice demers este binevenit atunci când vine. Este acum un alt moment politic şi nu aş vrea faţă de un o care şi-a înaintat demisia să mai fac eu altfel de comentarii” a spus Gabriela Firea.

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că unii dintre colegii săi ”nu au înţeles nimic” şi au ieşit cu declaraţii publice înainte de a-şi spune părerea în forurile statutare ale particului. Dăncilă spune că le-a cerut tuturor să-şi spună prima dată părerea în cadrul partidului, dar ”interesul personal pentru unii este mai mare decât interesul politic”. Dăncilă nu a comentat demisia lui Carmen Dan, dar spune că nu va fi singura remaniere.

”Eu cred că unii membri ai partidului nostru nu au învăţat nimic şi dacă ies în spaţiul public înainte de a vorbi în forul statutar îi va aprecia cineva. Poate îi va aprecia cei care vor răul acestui partid, dar eu cred că atunci când eşti ataşat unui partid, când crezi în acel partid, declaraţiile trebuie să le faci întâi în interiorul partidului şi pe urmă ieşi cu declaraţii publice. Am cerut fiecărui coleg, fiecărei colege ca să facă acest lucru. Se vede că interesul personal pentru unii este mai mare decât intelesul politic”, a spus Dăncilă.

Întrebată la cine se referă, Dăncilă a spus: ”Mă refer la toţi”.

Întrebată dacă momentul 10 august este motivul plecării lui Carmen Dan, Dăncilă a spus: ”O să fac declaraţii referitoare la remaniere după şedinţă, nu este singura remaniere. O să vă spun după ce am votul în forul statutar”.

UPDATE.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan a declarat, luni, înaintea Comitetului Executiv al PSD, că este necesară o structură ”mai flexibilă” a Guvernului, cu mai puţini miniştri.

”Astăzi avem Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat, discutăm despre remaniere şi organizare, nu discutăm despre alegerile prezidenţiale”, a declarat Marian Oprişan înaintea şedinţei.

Acesta a explicat, însă, că vor fi abordate ”toate elementele organizatorice”.

Întrebat despre remanierea gvernamentală, Oprişan a spus: ”Evaloarea o face doamna prim- ministru, o va prezenta Comitetului Executiv şi atunci vom decide”.

De asemenea, Oprişan a afirmat că este necesară o restructurare guvernamentală: ”Eu cred că ar trebui să fie o structură mai flexibilă, cu mai puţini miniştri”.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte luni pentru a discuta remanierea guvernamentală, dar şi pe tema sondajelor în vederea desemnării prezidenţiabilului partidului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că, în perspectiva remanierii, a analizat activitatea a opt ministere şi că va continua. În ceea ce-l priveşte pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, decizia este deja luată, anunţul privind schimbarea sa fiind făcut de către liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Printre remaniabili s-ar regăsi ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, ministrul Turismului Gheorghe Trif, dar şi ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan şi cel al Agriculturii, Petre Daea, afirmă surse din partid.

Dintre miniştrii ALDE, cel care va pleca este ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, la propunerea liderului partidului Călin Popescu Tăriceanu, care a invocat „percepţia publică”. La un moment dat, printre cei care ar fi urmat să plece din Guvern, era vehiculat şi numele ministrului Energiei Anton Anton.

Viorica Dăncilă a ţinut să precizeze de mai multe ori în ultimele zile că decizia privind remanierea este una politică şi propunerile sale vor fi supuse aprobării Comitetului Executiv Naţional.

„Suntem un guvern politic, decizia este politică, avem nevoie de un vot în CEX, poate că propunerea nu este acceptată din punct de vedere politic, deci în momentul în care vii cu o remaniere, cu anumite soluţii, cu anumite schimbări, trebuie să fie confirmate de forul statutar. O să venim cu persoane care să gestioneze acele domenii mult mai bine, deci voi veni şi cu punctele bune, dar şi cu anumite lucruri care nu s-au întâmplat aşa cum ne-am fi dorit”, a spus Dăncilă.

De asemenea, a anunţat că, în cazul în care luni va fi definitivată remanierea, va discuta şi cu preşedintele Klaus Iohannis, mai ales că în şedinţa de luni ar trebui făcute propuneri şi pentru două portofolii de vicepremier, pe care sunt numiţi în prezent interimari.

Premierul a avertizat însă că remanierea ar putea fi făcută în două etape sau că ar putea avea loc şi o restructurare.

„Am spus că, în momentul în care voi termina de făcut evaluarea, mai pot fi şi alte remanieri, deci nu am spus că după ce vom adopta în CEX unde vom face remanierea şi cine va veni în loc, ne vom opri cu remanierea. Vom face o analiză strictă, o analiză pe fiecare minister în parte şi putem veni ori cu o nouă remaniere, ori, de ce nu, chiar cu o restructurare”, a declarat premierul duminică.

Liderii social-democraţi discută luni şi pe tema sondajelor pentru desemnarea prezidenţiabilului PSD.

Dăncilă a explicat că numele ei se regăseşte în aceste sondaje, pentru că sunt luate în calcul numele tuturor liderilor de partid, dar şi numele celor care şi-au anunţat intenţia de a candida în cursa internă. Printre aceştia se află Eugen Teodorovici, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Mihai Fifor.

În ceea ce priveşte o candidatură a Gabrielei Firea, Viorica Dăncilă a susţinut că nu a discutat cu aceasta, pentru că nu i-a spus despre această intenţie. Săptămâna trecută, într-o intervenţie la Antena 3, Firea a refuzat să spună dacă ar putea fi ea candidatul PSD, precizând că va face săptămâna aceasta clarificări cu privire la planurile sale de viitor.

Joi, Dăncilă a declarat pentru prima oară că dacă partidul îi va cere, nu va ezita şi va accepta să candideze, declaraţie reluată nuanţat şi în următoarele zile.

Discuţiile pe tema candidatului PSD la Preşedinţie vor fi influenîate şi de declaraţia făcută duminică seară de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care s-a declarat decis să candideze la alegerile prezidenţiale, cu sau fără sprijinul coaliţiei de guvernare, un potenţial partener fiind partidul lui Victor Ponta, Pro România. În opinia lui Tăriceanu, în cazul unor candidaturi separate în cadrul Alianţei PSD – ALDE, riscul de a nu ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este foarte mare.