PSD: Decizia CEDO a constatat doar că doamna Kovesi nu a beneficiat de cale de atac

Publicat: Marţi, 05 Mai 2020 18:23 // Actualizat: Marţi, 05 Mai 2020 18:23 // Sursa: romaniatv.net

Laura Kovesi a fost demisă din fruntea DNA, la 9 iulie 2018, la presiunea guvernării PSD-ALDE și a unei decizii a Curții Constituționale. Șeful statului a fost nevoit să semneze decretul revocării la acel moment, deși Klaus Iohannis își exprimase anterior susținerea față de Laura Kovesi. În plângerea la CEDO, aceasta a susținut că a fost eliberată din funcție din cauză că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale inițiate de guvernarea de atunci și care, în opinia sa, au afectat sistemul judiciar. În plus, a spus Laura Kovesi, decizia CCR nu a putut fi contestată. CEDO a concluzionat că s-a încălcat, astfel, accesul la justiție.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, marţi, că deciziile CEDO nu se comentează, dar a apreciat că hotărârea judecătorilor face referire doar la faptul că fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi nu a avut cale de atac la decretul preşedintelui, lucru care nu poate fi imputat unei instanţe româneşti. "Dacă există o problemă legislativă o vom corecta”, a precizat Romaşcanu.

"Constatăm că nu trece o zi fără să fie campanie electorală pentru domnul preşedinte. (...) În loc să se gândească la problemele românilor, la problemele economice, la ceea ce trebuie făcut împreună cu Guvernul pentru relansarea economiei, domnul preşedinte a continuat să blameze vinovatul de serviciu şi anume Partidul Social Democrat”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD.

Romaşcanu a precizat că deciziile CEDO nu pot fi comentate. „După ce a revocat-o pe Kovesi prin purtător de cuvânt, preşedintele a prins curaj şi şi-a adus aminte cine este de vină, şi anume PSD. Deciziile CEDO nu se comentează, la fel cum nu se comentează nici deciziile instanţelor româneşti de orice nivel ar fi ele. Decizia CEDO a constatat doar că doamna Kovesi nu a beneficiat de cale de atac la decretul preşedintelui, lucru neimputabil unei instanţe din România. Dacă există o problemă legislativă o vom corecta după ce vom vedea motivarea instanţei”, a mai afirmat Lucian Romaşcanu.

Acesta susţine că ”preşedintele ar trebui să se decidă când iese din companie şi se apleacă şi asupra atribuţiilor de serviciu”, făcând referire la legi adoptate de Parlament pe care preşedintele întârzie să le promulge sau le-a retransmis spre examinare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare. Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban a transmis, marţi, că decizia CEDO în cazul Laurei codruţa Kovesi ”este dovada compromiterii actualei Curţi Constituţionale de către PSD”. Orban consideră că CCR ”s-a compromis prin propriile decizii care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, iar modul de acţiune şi constituire a Curţii ar trebui regândite.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR cedo Laura Codruţa Kovesi lucian romascanu PSD
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
10 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H