PSD, favorit detașat la alegerile europarlamentare

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD ar câștiga detașat, fiind cotat cu 41% din voturile românilor, conform celui mai recent sondaj CSCI, realizat în luna decembrie. PSD este urmat, la distanță mare, de PNL cu 19%, PDL cu 17%, UDMR la egalitate cu PPDD - 6% și Mișcarea Populară (MP) cu 5%.

27 dec. 2013, 08:39
PSD, favorit detașat la alegerile europarlamentare

Conform simulării realizate pe baza acestor date, PSD ar obține 14 mandate de europarlamentar, urmat de PNL cu 7, PDL cu 6, UDMR si PPD cu cate doua mandate, iar MP cu un singur mandat. 

Cercetarea CSCI conține și o evaluare a activității actualilor europarlamentari români, pe baza răspunsurilor obținute de la cei chestionați. Cea mai mare notă au obținut-o europarlamentarii PSD – o medie de 6 din 10. În comparație, media obținută de europarlamentarii PNL este de 5,8, iar cea obținută de europarlamentarii PDL este de 5,3. 

Printre europarlamentarii PSD care au luat note peste media partidului se regăsesc: Corina Crețu (6,9), Daciana Sârbu (6,6), Ioan Mircea Pașcu (6.3) și Cătălin Ivan (6,2). 

În ceea ce privește europarlamentarii liberali cu notele cele mai mari, îi regăsim pe: Renate Weber (6,7), Norica Nicolai (6), Adina Vălean (5,9). 

Europarlamentarii democrat-liberali cu cele mai mari note sunt: Theodor Stolojan (6,5), Monica Macovei (6,1), Cristian Preda (6) și Oana Antonescu (5,8). 

Sondajul a fost realizat în perioada 18-22 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1123 de persoane, cu o marjă de eroare de plus/minus 3%.