Cătălin Ivan, PSD: Gazele de şist pot aduce preţuri mai mici şi locuri de muncă

Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, subliniază că industria gazelor de șist poate aduce României prețuri mai mici la energie și importante locuri de muncă, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor state care au apelat la această resursă.

24 oct. 2013, 08:40
Cătălin Ivan, PSD: Gazele de şist pot aduce preţuri mai mici şi locuri de muncă

„Independeța energetică nu este o sintagmă goală de conținut. Este o oportunitate pentru România, care poate să aducă importante locuri de muncă și scăderi majore ale prețurilor la energie. Iar aici avem exemple extrem de concrete. În SUA, de pildă, industria gazelor de șist a generat deja aproape 1 milion de locuri de muncă directe și indirecte. Numai în statul Pennsylvania au fost create 72.000 de locuri de muncă în perioada 2009-2011, în urma extinderii industriei extractive. În ceea ce privește prețul gazului natural, tot în Statele Unite, acesta a scăzut în 2012 cu 80% față de 2008, în urma extinderii acestei industrii.

Nu trebuie să rămânem dependenți de prețurile mari pe care le practică Gazprom din Rusia, în primul rând deoarece acestea sunt influențate politic și nu sunt determinate de piața liberă. Putem compara media de preț de 440 de dolari la mia de metri cubi pe care i-a plătit România în 2012 cu cei 163 de dolari plătiți de Belarus, spre exemplu. Costurile sunt prea mari în momentul de față”, afirmă Cătălin Ivan.

VEZI ŞI Cătălin Ivan: UE s-a exprimat deja în favoarea exploatării gazelor de şist

Purtătorul de cuvânt al PSD mai susține că „avem șansa să urmăm exemplul altor țări și să folosim resurse extrase din România, care în mod evident sunt mai ieftine decât cele transportate de peste granițe. Din moment ce avem garanția că România respectă cele mai înalte standarde de mediu și apelează la cele mai avansate tehnologii, nu văd de ce am rata această șansă”.