PSD îi cere demisia lui Niculae Bădălău de la conducerea Curţii de Conturi: „Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției”

PSD solicită vicepreședintelui Curții de Conturi Niculae Bădălău să își depună demisia pentru încetarea mandatului.

28 nov. 2022, 10:03
PSD îi cere demisia lui Niculae Bădălău de la conducerea Curţii de Conturi: „Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției”

PSD îi cere demisia lui Niculae Bădălău de la conducerea Curţii de Conturi.

„PSD consideră că în contextul în care DNA a început o anchetă penală și a dispus reținerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu își mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției.

De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituții fundamentale a statului român”, a transmis conducerea PSD într-un comunicat de presă.

Niculae Bădălău a fost reținut duminică de procurorii DNA după ce a fost audiat într-un dosar de corupție. Vicepreședinte Autorității de Audit de la Curtea de Conturi va fi dus astăzi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Niculae Bădălău este acuzat pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că „în datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”.

Citeşte şi: Constantin Niţă, fostul ministru al Energiei, se întoarce în penitenciar. Mai are de executat trei ani şi jumătate

Procurorii susţin că „în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.

Procurorii DNA susţin că „după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”.

În total, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte, mai susţin procurorii.

În cursul zilei de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.