CONSULTĂRI LA COTROCENI pentru funcţia de premier. PSD l-a propus pe Liviu Voinea, PNL vrea guvern tehnocrat

Liderii PSD şi PNL au fost chemaţi  luni, la Palatul Cotroceni, pentru runda a doua de consultări pe tema desemnării noului premier. PSD-iştii i-au propus lui Klaus Iohannis ca Liviu Voinea să fie desemnat pentru funcţia de premier. De partea cealaltă, PNL a renunţat la varianta alegerilor anticipatelor, susţinută la prima rundă de consultări. Partidul Naţional Liberal îşi doreşte un guvern tehnocrat şi nu are nicio variantă de prim-ministru.

09 nov. 2015, 11:23

UPDATE 19.30 Liderii PNL au ieşit de la consultările cu Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier. Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat la finalul consultărilor, că liberalii au renunţat la varianta de alegeri anticipate şi că nu au o propunere de ministru tehnocrat.

Nu s-a dorit alegeri anticipate, noi nu le-am putut declansa fara un acord politic. Suntem pregatiti sa peluam guvernarea, am depus o motiune de cenzura in urma cu ceva timp. Avem un program de guvernare.

Presedintele Klaus Iohannis a propus un premier si un guvern tehnocrat. Un premier care sa cunoasca administratie.

Premierul va trebui sa vina si la PNL si la alte partide pentru a obtine o sustinere parlamentara si atunci vom discuta cu el despre prioritatile noastre, care coincid cu cele ale strazii: reforma in invatamant, sanatate, etc.

Nu avem o propunere de ministru tehnocrat„, a declarat Vasile Blaga.

Întrebat ce părere are despre alegerea lui Liviu Voinea ca propunere din partea PSD, Blaga a răspuns:„Nu a fost în stare să gestioneze bugetul, a fost dat afară de PSD, cum să gestioneze guvernul României?„.

Sunt sigură că preşedintele va avea o propunere distinctă, ca să eliminăm orice dubiu„, a adăugat Alina Gorghiu.

Blaga a subliniat că PNL nu va vota niciodată în Parlament un premier propus de PSD. „Nu o să votăm niciodată un premier propus de PSD. Suntem în opoziție cu PSD, asta înseamnă opoziție„, a completat Blaga. 

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat că PNL a propus în continuare soluţia alegerilor anticipate, însă, pentru ca aceasta să fie posibilă era nevoie de un acord politic cu toate partidele parlamentare. În condiţiile în care mare parte din acestea nu au fost de acord cu anticipatele, liberalii nu au dorit să blocheze ieşirea din criză.

Preşedintele ne-a propus varianta unui guvern tehnocrat, cu un premier tehnocrat. PNL nu a dorit sa blocheze dialogul pentru a iesi din aceasta criza in care societatea romaneasca si clasa politica se afla. In discutiile pe care le-am avut cu Klaus Iohannis, seful statului a adus in discutie varianta unui cabinet tehnocrat. Este o varianta cu care PNL este de acord„, a declarat Gorghiu.

Ea a mai spus că este însă nevoie de depolitizarea administraţiei pentru că altfel tot PSD va guverna. „Atragem atentia asupra urmatorului lucru: ca daca acest guvern condus de un premier tehnocrat nu va intelege sa-si fixeze prioritate 0 depolitizarea administratiei si aparatului de stat, consideram ca tot PSD va conduce de facto, dat fiind faptul ca toate structurile sunt blindate de membri ai PSD. Am discutat acest lucru si cu presedintele, clasa politica nu a facut suficiente eforturi pentru a reprezenta intr-o situatie de tensiune sociala un mandat si s-a propagat acest mesaj gresit ca toti din clasa politica suntem la fel„, a mai precizat liderul PNL.

UPDATE 19.15. Potrivit unor surse România TV, PNL nu a venit cu nicio propunere pentru funcţia de premier şi îşi doreşte un guvern tehnocrat.

UPDATE 19.00 La Palatul Cotroceni au început consultările cu liderii PNL. Din delegaţia liberalilor fac parte copreşedinţii partidului Vasile Blaga şi Alina Gorghiu şi președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.

UPDATE 18.40 Consultările de la Palatul Cotroceni dintre Klaus Iohannis şi liderii PSD s-au încheiat după aproximativ 30 de minute. Liviu Dragnea, şeful PSD, a declarat la finalul întâlnirii că l-a propus pentru funcţia de premier pe Liviu Voinea.

In continuarea discutiilor de saptamana trecuta, astazi (luni – n.r.) i-am prezentat presedintelui Klaus Iohannis un pachet de obiective si prioritati, pe care viitorul guvern si viitorul premier trebuie sa le ineplineasca pentru mentinerea functionarii statului, pentru continuarea asigurarii statului de drept si a independentei justitie.

De asemenea, noul Guvern trebuie sa se prezinte rapid în Parlament cu legea bugetului de stat și a asigurărilor sociale de stat, să asigure creșterea economică așa cum a fost prognozată, la 4,1%.

Am propus un guvern care sa respecte angajamententele generate de parteneriatele strategice, economice, financiare.

Am propus un premier care sa sigure crestere economica, care sa asigure stabilitate macroeconomica si financiara, care sa asigure faptul ca prevederile din noul cod fiscal vor fi implementate in 2016. Un guvern care sa asigurea ca decizia de majorarea a pensiilor va fi respectata.

Am propus un premier care sa garanteze ca in agtricultura fermierii isi vor primi subventiile, ca despagubirile pe care fermierii le asteapta dupa seceta sa fie puse in practica. Este un pachet minimal de obiective si prioritati.

Ne-am gandit la Liviu Voinea, care indeplineste criteriile de integritate si expertiza si care se bucura de credibilitate. Are credibilitatea instituțiilor financiare importante, are experiență în acest domeniu. Am avut o discutie si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a spus ca daca Liviu Voinea va fi nominalizat pentru functia de premier, va avea tot sprijinul BNR.

Domnul presedinte Klaus Iohannis ne-a prezentat un set de obiective si principii, pe care le sustinem si noi si ni le asumam, pentru ca sunt cele pe care le vrem si noi„, a declarat Liviu Dragnea.

Președintele PSD a precizat că „probabil marți” șeful statului va anunța nominalizarea sa pentru postul de premier.

„Domnul presedinte a spus ca este o propunere rezonabilă. Este un om (Liviu Voinea n.r.) pe care il cunoaste si care in opinia dumnealui are o experienta buna in administratie si care a fost in Guvern si este recunoscut de multi oameni. A fost cel care a gestionat relatia cu FMI, numai ct a spus, aaa cum era firesc, ca dupa ce va avea a doua runda de intalniri cu toate partidele va face propunerea pe care o considera dumnealui”, a afirmat Dragnea.

De asemenea, el a mai declarat că șeful statului nu consideră varianta alegerilor anticipate drept una care ar putea fi pusă în practică rapid și că pledează pentru un guvern de tehnocrați ca fiind opțiunea cea mai bună.

Dragnea a precizat că șeful statului consideră că două runde de consultări sunt suficiente. „Cred ca maine (marti n.r.), după ce va finaliza consultările cu toate partidele, va face si nominalizarea (de premier n.r.)„, a spus liderul PSD.

El a mai spus că nu știe dacă șeful statului are o variantă proprie de premier.

Acesta speră să aibă susţinerea şi colegilor din UNPR şi ALDE.

„Reactia colegilor din coalitie a fost ca e o propunere rezonabila. Sper ca si colegii din UNPR, vorbim de un partid care a stat meteu alaturie de noi si a rezistat la multe presiuni, la fel si ALDE, si sper ca aceasta coalitie va rezista si va avea majoritatea in Parlament. Domnul presedinte a spus ca este o propunere rezonabila, are experienta in administratie si este recunoscut ca a gestionat relatia cu FMI. Klaus Iohannis a spus, asa cum era firesc, ca dupa ce va discuta cu toate partidele va face o propunere„, a mai precizat Liviu Dragnea.

UPDATE 18.14 Liviu Voinea, propunerea PSD pentru funcţia de premier, potrivit unor surse citate de România TV. Liviu Voinea a fost ministru delegat pentru Buget în Guvernul Ponta 2, după ce în Guvernul Ponta 1 a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat înainte de intrarea la consultări, că propunerea pe care o va face se leagă de o persoană care răspunde rigorilor necesare pentru continuarea creșterii economice a țării.

UPDATE 18.00 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii PSD au început.

UPDATE 17.59 Delegaţia PSD a sosit la Palatul Cotroceni, fiind formată din Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu, Valeriu Zgonea, Gabriela Firea şi Georgian Pop.

UPDATE 17.45 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, înainte de a pleca la Cotroceni, că social-democraţii îi vor prezenta lui Klaus Iohannis o propunere de premier. 

„În seara asta o sa ii facem preşedintelui o propunere de prim-ministru. Este un prim ministru care raspunde la toate rigorile necesare pentru ca măsurile economice, programele economice care au facut ca România sa aiba o crestere economică substanţială, durabilă şi constantă şi care garatntează că aceste lucruri vor continua „, a spus Dragnea. 

UPDATE 16.40 Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că nu împărtășește opinia potrivit căreia pentru funcția de premier ar trebui nominalizată o personalitate independentă, deoarece soluția pentru actuala situație trebuie să se bazeze pe factorul politic.

„Nu împărtășim opinia potrivit căreia o soluție cu o personalitate independentă sau tehnocrată, cum mai este numită, este soluția pentru rezolvarea problemelor, pentru că partidele înseamnă că se feresc de a-și asuma responsabilitățile. Noi am fost aleși nu pentru a da altora să rezolve problemele, ci pentru a ne asuma răspunderea pentru rezolvarea lor„, a precizat Tăriceanu, după ședința grupurilor parlamentare reunite ale ALDE.

El a adăugat că a avut luni dimineață o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul căreia a evidențiat că soluția pentru situația actuală trebuie să fie una politică, menționând totodată că după consultările ALDE și PSD de la Cotroceni vor fi schimburi de puncte de vedere între cele două partide în vederea armonizării lor.

A fost o discuție personală cu Liviu Dragnea. I-am spus care este părerea mea în legătură cu actuala situație și cum văd eu rezolvarea acestei situații. Soluția trebuie să fie, după părerea noastră, așa cum am și subliniat săptămâna trecută, bazată pe factorul politic. Până la urmă, democrația reprezentativă se bazează pe Parlament, Parlamentul este reprezentativ și legitim, rezultatul alegerilor cetățenilor. De aici, din această zonă, trebuie să iasă soluția de deblocare a situației. O să discutăm în această după-amiază și mâine. După aceste întrevederi, vom mai schimba puncte de vedere și încercăm să le armonizăm”, a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă știe poziția pe care PSD o va susține la Cotroceni, Tăriceanu a răspuns afirmativ, dar a menționat că este foarte posibil să se mai întâlnească cu Dragnea înainte ca acesta să meargă la consultările cu președintele Iohannis.

Am discutat în linii mari acest lucru și urmează să mai vorbim înainte, probabil, de întâlnirea de la Cotroceni, e foarte posibil. Știu care va fi poziția PSD”, a spus copreședintele ALDE.

UPDATE 16.30 Liderii actualei coaliţii de guvernare s-au întâlnit, luni, înainte de cea de-a doua rundă de la Cotroceni.

Potrivit România TV,  în timp ce Călin Popescu Tăriceanu refuză un guvern tehnocrat sub orice formă, Liviu Dragnea vrea un premier tehnocrat, dar cu o parte dintre miniştri oameni politici, atât de la PSD, cât şi de la PNL şi UDMR.

În acest context, Gabriel Oprea rămâne izolat, chiar dacă el spune că susţine orice variantă dorită de Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, luni, consultări cu PSD, începând cu ora 18.00, iar cu PNL de la ora 19.00. Marţi, şeful statului va avea discuţii cu UDMR, UNPR, ALDE şi grupul minorităţilor naţionale. 

_______________________________________________________________

Conducerea Partidului Social Democrat s-a reunit, luni, inainte de a merge la Cotroceni, la a doua runda de consultari initiata de presedintele Klaus Iohannis. Biroul Permanent al PSD a inceput la ora 16.30, la Parlament.

Şi liderii PNL s-au reunit luni intr-o sedinta de urgenta inainte de noile consultari anuntate la Cotroceni. Potrivit unor surse politice, citate de România TV, liberalii ar fi renunţat la ideea alegerilor anticipate, asta după ce presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica seara, in Piata Universitatii, ca alegerile anticipate nu ar rezolva problema.

Potrivit surselor citate, PNL ar fi dispus să susţină un guvern tehnocrat, care să conducă România un an de zile, până la alegerile la termen din 2016.

De altfel, întrebat dacă PNL va mai cere un guvern politic cu Cătălin Predoiu premier, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a răspuns: „E cel mai puţin probabil.

CITEŞTE ŞI CONSULTĂRI la Cotroceni, runda a doua. Iohannis se întâlneşte astăzi cu PSD şi PNL 

Preşedintele Klaus Iohannis cheamă partidele parlamentare la a doua rundă de consultări pentru desemnarea unui nou premier. Şeful statului se va întâlni, luni, la Cotroceni, cu PSD şi PNL, iar marţi cu UDMR, UNPR, ALDE şi grupul minorităţilor naţionale.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a trimis luni, 9 noiembrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la o nouă rundă de consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Programul consultărilor de luni  va fi următorul: Ora 18.00 – Partidul Social Democrat (PSD); Ora 19.00 – Partidul Naţional Liberal (PNL).