Coaliţia renunţă la taxa pe cifra de afaceri. Motivul pentru care Guvernul nu mai aplică planul promovat de PSD

Coaliţia de guvernare a anunţat la ideea introducerii unei taxe de solidaritate, o măsură susţinută de PSD şi UDMR, dar neagreată de PNL. Guvernul condus de Nicolae Ciucă urmează să prezinte până la sfârşitul lunii un pachet de măsuri de vizează modificarea Codului Fiscal.

22 iun. 2022, 20:02
Coaliţia renunţă la taxa pe cifra de afaceri. Motivul pentru care Guvernul nu mai aplică planul promovat de PSD

Coaliţia renunţă la taxa pe cifra de afaceri. Este anunţul făcut miercuri de liderii principalelor partide din coaliţia de guvernare, Nicolae Ciucă, președinte al PNL și premier, și Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Un pachet mai amplu de măsuri pentru modificarea Codului Fiscal va fi prezentat până la finalul acestei luni, notează Profit.ro.

Coaliţia renunţă la taxa pe cifra de afaceri. Ce măsuri au fost agreate de PSD, PNL şi UDMR

Printre măsurile agreate deocamdată sunt limitarea beneficiilor extrasalariale acordate angajatului, precum telefon, mașină, abonamente la sală sau clinici medicale, precum și restricționarea unor activități pe microîntreprindere, cum sunt cele de consultanță, impozitarea dură a câștigurilor din jocuri de noroc, reducerea facilităților acordate în construcții, agricultură și industria alimentară, schimbări la venituri din alte surse decât salariile, majorarea TVA la băuturile cu conținut ridicat de zahăr, precum și schimbarea impozitării imobilelor, creșterea accizelor și limitarea scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare, arată sursa citată.

În plus, în interiorul coaliţiei există un acord şi pentru un mecanism de impozit redus și deduceri pentru persoanele cu venituri mici și medii, care ar putea porni chiar de la impozit de 0% la salariul minim.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Nu se poate ca un apartament din Primăverii, care face un milion de euro, să plătească acelaşi impozit cu un apartament din Buzău”

Ce este taxa pe cifra de afaceri, măsura care a încins spiritele în coaliţie

Taxa pe cifra de afaceri a fost una dintre măsurile controversate discutate la nivelul coaliției de guvernare în contextul modificărilor fiscale. Iniţial, a fost propusă taxa de solidaritate de 1%, care a fost ulterior diminuată la 0,5%.

PSD a vrut ca această taxă să se aplice companiilor cu afaceri de peste 100 de milioane de euro care nu achită impozit pe profit de cel puțin 0,5% din cifra de afaceri.

Taxa de solidaritate nu este o temă nouă, ci a mai fost susținută de PSD și UDMR și la finalul anului trecut, în contextul negocierilor pentru bugetul pe 2022.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu vrea bani mai mulţi pentru angajaţii cu salarii mici. „Este datoria statului ca să intervină pentru a echilibra situaţia”