UPDATE Bugetul Primăriei Capitalei a fost aprobat în Consiliul General. Amendamentele PSD au fost respinse

Primăria Capitalei are în 2023, cu tot cu subordonate, un buget general estimat de circa 11,4 miliarde lei, potrivit proiectului de buget adoptat joi de Consiliul General. Bugetul local este estimat la circa 8 miliarde lei, la care se adaugă fonduri nerambursabile de 1,6 miliarde lei și venituri de la subordonate de circa 2,6 miliarde lei.

03 feb. 2023, 09:17
UPDATE Bugetul Primăriei Capitalei a fost aprobat în Consiliul General. Amendamentele PSD au fost respinse

UPDATE: Î

n timpul ședinței de Consiliu General în care a fost aprobat bugetul au fost depuse amendamente de PNL, USR și Primarul Nicușor Dan, amendamente care au fost aprobate și au modificat forma bugetului pus în dezbatere publică.

Amendamentul primarului Nicușor Dan a vizat alocarea a 10 milioane lei în plus la ASPA, circa 37 milioane lei pentru majorarea cu 10% a salariilor angajaților Primăriei, 3,2 milioane lei în plus la Biblioteca Metropolitană, 5 milioane lei în plus la ARCUB, 2 milioane lei la PROEDUS, 3 milioane lei în plus la Centrul Pentru Seniori, 4 milioane lei în plus la CREART, 18 milioane lei în plus la Administrația Fondului Imobiliar.

Amendamentul grupului PNL a vizat alocarea a 54 milioane lei în plus la Administrația Străzilor, 20 milioane lei în plus pentru modernizarea iluminatului public și 100 milioane lei în plus la transportul public pentru modernizarea a 70 de tramvaie.

„Sunt obiective importante care nu se regăseau în propunerea Primarului General, dar care sunt necesare pentru oraș. Solicităm alocarea a 100 milioane lei pentru transportul public, modernizarea a 70 de tramvaie. Se vor înlocui scaunele, linoleumul, tramvaiele vor fi vopsite. Ritmul de modernizare a flotei STB a fost unul lent în raport cu Ritmul de degradare a tramvaielor, autobuzelor și troleibuzelor. Înlocuirea și modernizarea acestora este o nevoie imediată! Pentru ASB dorim alocarea a îccă 54 milioane lei pentru reparații și modernizare străzi, marcaje rutiere, nenzi unice, noi locuri de parcare – am identificat deja 13 locații, care însumează 43.222 mp. Mai dorim alocarea a 20 de milioane lei pentru modernizarea iluminatului public”, a explicat Stelian Bujduveanu, consilier PNL.

Amendamentul USR a vizat majorarea bugetului Clubului Sportiv Municipal cu 2,4 milioane lei, bugetul ALPAB cu circa 29 milioane lei, bugetul ASSMB cu 43 milioane lei.

Bugetul Primăriei Capitalei pentru investiții este de circa 2,4 miliarde lei. Aici nu intră investițiile făcute de subordonate, care nu sunt centralizate. Practic, din bugetul local de 8 miliarde, investițiile se ridică la 30%.

Subvenția pentru termoficare și transport public se ridică în 2023 la circa 2,4 miliarde lei (termoficare – 1,1 miliarde lei; transport – 1,33 miliarde).

Ştirea iniţială

Pe ordinea de zi figurează şi un al doilea proiect conform căruia Primăria Capitalei urmează să contracteze un împrumut în valoare de 150 de milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru: investiţii în consolidarea reţelei de termoficare, o serie de proiecte prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), Pasajul Doamna Ghica, Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti şi Supralărgirea Bulevardului Ghencea; refacerea patinoarului Flamaropol, traseu prioritar pietonal şi de biciclişti.

În ce priveşte proiectul de buget al Capitalei, grupul PSD a depus un amendament care prevede: suplimentarea cu 630 de milioane de lei pentru plata stimulentelor financiare; suplimentarea cu 56 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la obiectivul „Bancă de alimente, Cantină socială, Centru de asistenţă pentru mamă şi copil şi reintegrare socio-profesională”; 24,7 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor la blocul de locuinţe sociale din bd. Ghencea nr. 322 – 326; 2 milioane de lei pentru dezvoltarea proiectului cultural-artistic „Pinacoteca Municipiului Bucureşti”. Amendamentul a primit aviz negativ, joi, în cadrul Comisiei economice.

Tot atunci, consilierul municipal PNL Răzvan Socolovici a declarat că liberalii vor depune un amendament care vizează majorarea capitalului social al STB cu 100 de milioane de lei (în baza deciziei de marţi a CGMB); alocarea a 20 de milioane de lei pentru eficientizarea iluminatului public pe 13 bulevarde; suplimentarea cu un milion de lei a sumelor destinate pentru bugetarea participativă; suplimentarea cu 37 de milioane de lei pentru salariile angajaţilor din Primărie şi instituţiile subordonate (ca urmare a creşterilor care se aplică din luna ianuarie, în baza unei hotărâri aprobate în şedinţa de marţi a CGMB); suplimentarea sumelor pentru reparaţii de străzi şi trotuare; suplimentări pentru instituţii de cultură.

Totodată, luni, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că în proiectul de buget al Capitalei va fi propusă o sumă „consistentă” pentru microcipări şi sterilizări gratuite, dar şi pentru extinderea capacităţilor din adăposturile de câini. El preciza că are în vedere alocarea a 10 milioane de lei în bugetul din acest an pentru sterilizarea câinilor, dar menţiona că suma va fi stabilită în urma discuţiilor cu grupurile politice din CGMB.

Conform proiectului, Primăria Capitalei şi instituţiile subordonate ar urma să aibă în 2023 un buget general de 11,3 miliarde de lei, din care bugetul local este estimat la 8 miliarde de lei.

Veniturile totale ale bugetului general centralizat au fost prognozate la 11.393.740.000 lei, din care ponderea cea mai mare o deţin:

* cotele defalcate din impozitul pe venit – 4,8 miliarde lei;
* venituri nefiscale – 2,7 miliarde lei;
* subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte administraţii – 1,3 miliarde lei;
* sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate – 912 milioane lei;
* operaţiuni financiare – 1 miliard de lei;
* venituri din capital – 350 milioane lei;
* impozite şi taxe pe bunuri şi servicii – 55 milioane lei.

Cheltuielile totale au fost prognozate la suma de 11.393.740.000 lei, din care:

* cheltuieli de personal – 2 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde lei pentru cele 19 spitale aflate în subordonare locală;
* bunuri şi servicii – 2,1 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru cele 19 spitale;
* dobânzi – 267 milioane lei;
* subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif – 2,4 miliarde lei;
* proiecte cu fonduri externe nerambursabile – 1,7 miliarde lei;
* asistenţă socială – 305 milioane lei;
* investiţii – 1,2 miliarde lei;
* rambursări de credite – 877 milioane lei.

Citeşte şi: Rareș Bogdan, discurs în Parlamentul European despre extinderea Schengen: „Românii nu sunt fraierii Uniunii Europene”