PSD face strategii pentru alegerile anticipate. Iată numele-surpriză care pot deschide lista parlamentarelor

Social-democrații nu au căzut de acord în legătură cu strategia pe care trebuie să o urmeze în această perioadă. Primarii au cerut dărâmarea guvernului Orban, în timp ce parlamentarii au pledat pentru alegeri la termen și evitarea anticipatelor. În discuții informale a fost vehiculat numele lui Sorin Grindeanu ca posibilă propunere de premier dacă moțiunea de cenzură are succes.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 15:42
PSD face strategii pentru alegerile anticipate. Iată numele-surpriză care pot deschide lista parlamentarelor

Marcel Ciolacu a purtat discuţii cu președinții de organizații, primari, președinții de Consilii Județene, europarlamentari și parlamentari, pentru lua pulsul PSD în teritoriu. Tema centrală a discuțiilor a fost dacă partidul este pregătit pentru anticipate, informează romania.europalibera.org

Aleşii locali îşi doresc dărâmarea Guvernului Orban au fost aleșii locali. Ei au spus că sunt dispuși să pornească pe drumul anticipatelor, chiar cu riscul de se ajunge la un vot pentru locale și parlamentare în luna iunie. Gabriela Firea și echipa din București, dar și mai mulți primari din țară, i-au cerut lui Marcel Ciolacu ca parlamentarii să se mobilizeze la votul privind moțiunea de cenzură pentru a bloca alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Mai mult, aceștia i-au amenințat pe liderii de la centru că dacă nu vor bloca sistemul de vot în două tururi pentru primari, vor avea probleme și în perspectiva alegerilor parlamentare. Cel mai vocal a fost Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, dar și Gabriela Firea a cerut insistent să nu existe vot în două tururi pentru primari.

„Primarii sunt forța acestui partid. Planul este următorul: toți primarii care vor candida la locale vor deschide și lista pentru parlamentare. La fel se va întâmpla în zonele unde președinții de Consilii Județene au notorietate. Primarii și șefii de CJ au un scor peste partid în acest moment, astfel vom trage în sus partidul. Veți vedea pe prima poziție pe liste primari și șefi de CJ peste tot, legea nu ne poate opri să candidăm pentru ambele funcții. Cei care vor fi aleși primari, vor renunța la mandatul de parlamentar”, au declarat surse din PSD pentru Europa Liberă.

În judeţul Maramureş se ia în calcul Sorina Pintea, propunerea pentru primărie să fie prima pe lista pentru Senat, iar Gabriel Zetea, actualul președinte al Consiliului Județean, să deschidă lista pentru Camera Deputaților. Scenariul se va repeta în toată țara, primarii spunând că scorul partidului se va ridica prin această strategie electorală.

Marian Oprișan a cerut ca partidul să nu riște dărâmarea Guvernului, spunând că strategia partidului ar trebui să vizeze evitarea alegerilor anticipate. Poziția sa a fost întărită de europarlamentarul Dan Nica, dar şi de paul Stănescu, actualul secretar general interimar al PSD, care se pronunţă şi el împotriva anticipatelor.

Ei cred că PNL se va eroda până la toamnă, iar PSD va putea să recupereye procentele pierdute. Mai mult, guvernul liberal va trebui să pună în practică din luna septembrie majorările de pensii votate de majoritatea din jurul PSD. Numai că sondajele comandate de partid arată că nu există o creștere spectaculoasă, chiar dacă sunt ajutați de gafele guvernului Orban. PSD stagnează, iar acest lucru îi îngrijorează cel mai mult pe liderii social-democrați.

La rândul său, Șerban Nicolae a venit cu un scenariu prin care chiar dacă s-ar organiza alegeri anticipate în iunie, mandatul noilor parlamentari să intre în vigoare din luna noiembrie. Astfel, actualii parlamentari ar beneficia de un mandat întreg.

La acest moment, PSD consideră că are voturile pentru a trece moțiunea de cenzură

Poziția dominantă în partid este că PSD trebuie să facă orice e posibil pentru a dărâma guvernul Orban. Comitetul Executiv a luat decizia ca orice parlamentar care nu votează moțiunea de cenzură să fie suspendat din partid.

Cea mai puternică voce în sprijinul anticipatelor a fost Claudiu Manda, susținut de Olguța Vasilescu. Acesta le-a cerut colegilor să nu le fie frică de anticipate, deoarece partidul are șansa să obțină un scor bun dacă primarii vor fi motivați să tragă și pentru parlamentare.

Calculele celor din PSD arată că în acest moment au voturile necesare pentru dărâmarea Guvernului Orban. Potrivit unor surse din conducerea PSD sunt între 235-237 de voturi pe care mizează social-democrații în acest moment. Pe lângă voturile parlamentarilor PSD, partidul mizează și pe cele ale UDMR, Forța Națională, dar și ale unor parlamentari neafiliați și ai minorităților naționale.

Un nume vehiculat printre social-democrați pentru a fi propus pentru funcția de premier este cel al lui Sorin Grindeanu.

Cu toate acestea, conducerea PSD este conștientă că președintele Klaus Iohannis va forța anticipatele și va nominaliza pe cine dorește pentru funcția de premier. De aceea, ei au încă rezerve în a propune un nume de premier, mai ales că recunosc că nu au o majoritate în Parlament.

Situația incertă de pe scena politică îi obligă pe social-democrați să amâne o decizie finală privind data Congresului.

Pe lista celor patru prim-vicepreședinți care ar putea apărea după Congresul PSD se numără Claudiu Manda, Dragoș Benea, Radu Moldovan și Gabriela Firea. Cei patru l-ar seconda pe Marcel Ciolacu în fruntea partidului, dar trebuie să existe o discuție finală în privința rolului pe care îl va juca Sorin Grindeanu. Reîntoarcerea acestuia în structurile de conducere este dată ca sigură, actualul șef al ANCOM trebuind să renunțe la această calitate pentru a reveni în partid. Grindeanu a participat până acum la ședințele organizațiilor PSD Olt și Timiș și a recunoscut că este pregătit să revină în rândurile social-democraților. Un alt nume așteptat în PSD este cel al lui Vasile Dâncu.

Citeşte şi: Moţiunea de cenzură se dezbate şi se votează miercuri de la 12.00. Marcel Ciolacu: „Avem voturi să cadă Guvernul Orban”


loading...