PSD: Preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023

PSD a transmis că preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023, ci, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

26 ian. 2024, 12:58
PSD: Preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023

*FACT-CHECKING-ul SĂPTĂMÂNII:* FALS Preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023”, scrie PSD într-o postare pe Facebook.

Social-democrații precizează că ”un studiu, cu o metodologie îndoielnică, fără legătură cu evaluările statistice realizate de instituţiile statului român, promovează ideea că, în ianuarie, majorarea preţurilor la alimentele de bază a ajuns la aproximativ 18% faţă de perioada similară a anului trecut”.

”Un studiu, cu o metodologie îndoielnică, fără legătură cu evaluările statistice realizate de instituțiile statului român, promovează ideea că, în ianuarie, majorarea prețurilor la alimentele de bază a ajuns la aproximativ 18% față de perioada similară a anului trecut. Studiul a fost promovat de 2 site-uri, fără referințe clare statistice.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunţ crucial despre continuarea plafonării preţurilor la alimente: „Săptămâna viitoare vreau să discut cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine”

DATELE REALE: Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, prețurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Dacă ne raportăm la momentul introducerii măsurii PSD de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, prețurile la produsele alimentare erau în luna decembrie mai mici cu -1,32% față de cele din luna iunie 2023”, se arată în postarea PSD.

De asemenea, mai spus reprezentanții PSD, ”în privința veniturilor salariale, cele mai recente date INS indică o creștere a câștigului salarial mediu net cu 15,1% în luna noiembrie 2023, față de aceeași lună din anul precedent”.

Totodată, în intervalul precizat, câștigul salarial real (respectiv ceea ce depășește rata inflației) a fost mai mare cu 7,9%.

Acest articol este susținut de Partidul Social Democrat!