Bilanţul PSD la 6 luni de guvernare. Ciolacu, despre pachetele sociale anunţate de Guvern: Dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu prezintă joi, la Parlament bilanţul primelor 6 luni de guvernare. "Am decis să intrăm la guvernare acum şase luni pentru că situaţia ţării devenise dramatică. (...) Nu mai era timp de experimente. Era timpul ca PSD să-şi asume responsabilitatea", a spus Marcel Ciolacu.

26 mai 2022, 17:52
Bilanţul PSD la 6 luni de guvernare. Ciolacu, despre pachetele sociale anunţate de Guvern: Dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau

Preşedintele PSD, Marcel Cioacu, a declarat, la prezentarea bilanţului realizat la şase luni de la intrarea social-democraţilor la guvernare, că pachetele sociale de sprijin pentru populaţie şi pentru firme se datorează PSD, el reafirmând că partidul nu va renunţa niciodată la „ideile şi valorile sale”, chiar dacă acestea nu coincid cu cele ale partenerilor de guvernare.

În cadrul unei conferinţe de presă la Parlament, preşedintele PSD a detaliat măsurile implementate de miniştrii social-democraţi referitoare la susţinerea categoriilor vulnerabile, siguranţa alimentară a românilor, sprijinul pentru agricultură şi industria alimentară, independenţa energetică, precum şi la granturile, creditele şi garanţiile de stat pentru firmele româneşti.

PSD – bilanţul celor şase luni de guvernare

Pachetul social

– majorarea, în ianuarie, a alocațiilor, pensiilor și sprijinul financiar pentru iarnă acordat pensionarilor cu venituri mici, dublat de noul ajutor de 700 lei, din 1 iulie, pentru pensionarii sub 2000 lei lunar;

Plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru populație și companii;

Programe de sprijin financiar pentru companiile românești în valoare de 4 miliarde euro;

500 milioane euro pentru sprijinirea fermierilor români, plus primă de 10% pentru procesarea materiilor prime în țara noastră;

Reluarea traiectoriei de creștere salarială: majorarea salariului minim brut în agricultură și industria alimentară la 3000 lei, creșterea voluntară a salariului minim general cu 200 lei scutiți de taxe, acordarea unui sfert din diferența de salariu cuvenită angajaților din sistemul public, conform Legii salarizării unitare;

Investiții masive pentru transformarea portului Constanța în punct strategic pentru comerțul european cu cereale, în contextul războiului din Ucraina;

Deblocarea și adoptarea legii off-shore pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră și asigurarea independenței energetice a țării;

Amânarea cu 9 luni a ratelor la bănci pentru toți românii și firmele românești afectate de creșterea dobânzilor;

Gestionarea profesionistă a pandemiei, care a permis deschiderea școlilor, redarea accesului pacienților la servicii medicale, funcționarea economiei și reluarea vieții cetățenilor în condiții normale;

Adoptarea în timp util de către miniștrii PSD a jaloanelor din PNRR.

Citeşte şi: Ministrul de Finanțe susține că salariile nu vor fi înghețate în 2022: „Datoria publică va scădea sub 50%”

„Ultima dată avem la uşă vrăjitoarele, acum avem opoziţia. Începem să mergem înainte. Am decis să intrăm la guvernare acum şase luni pentru că situaţia ţării devenise dramatică. Guvernările anterioare au lăsat România cu crize suprapuse. Au provocat o criză profundă de încredere. Nu mai era timp de experimente. Era timpul ca PSD să-şi asume responsabilitatea.

Ne confruntăm cu o inflaţie crescută. Războiul a dat peste cap lanţurile de aprovizionare.

Speranţa nu face parte din strategia PSD. Strategia e să acţionezi. În şase luni am construit un plan şi ne-am luptat să-l punem în practică.

Peste 12 milioane de români beneficiază de aceste măsuri de sprijin. Am reparat ceea ce era urgent. Vreau să fiu cât se poate de direct. Dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau.

PSD a conceput şi a impus pachetul social. Cuprinde majorarea alocaţiilor, pensiilor, sprijin pentru pensionari.

PSD a construit programe de sprijin pentru companiile româneşti în valoare de 20 de miliarde de lei.

Avem produse româneşti de calitate. Trebuie doar să le aducem mai aproape de cetăţeni. E nevoie de solidaritate şi de efortul tuturor. Fac apel la sectorul Horeca, sprijinit de stat în timpul pandemiei, să ajute acum statul român şi implicit pe români, să cumpere cu prioritate produse româneşti.

În domeniul infrastructurii în perioada, trebuie să semnăm toate contractele la autostrada A7. Sunt 320 de km finanţaţi prin PNRR. Suntem hotărâţi că o vom face. Am promis cu toţii că vom trece solidar prin aceste crize, că nu vom lăsa povara cea mai grea pe umerii celor cu venituri mici, în timp ce alţii să se îmbogăţească din ce în ce mai mult”, a spus Marcel Ciolacu, la prezentarea bilanţului de 6 luni de guvernare.

 

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat miercuri că bilanţul va fi unul cinstit şi realist, iar formaţiunea nu vrea „să fardeze realitatea”.

„PSD le va prezenta românilor un bilanț cinstit și realist al celor 6 luni de guvernare. Nu vrem să fardăm realitatea. Știm care sunt greutățile oamenilor și ce așteptări au de la noi.

Nu vor fi vorbe mari, ci adevăruri simple. Este un moment în care nu facem promisiuni, ci aducem argumente. În care explicăm, din nou, de ce vrem să folosim toate resursele necesare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie și pentru a susține dezvoltarea firmelor românești.

Este un raport onest în fața românilor, așa cum cred că trebuie să facă orice guvernare serioasă și responsabilă”, a anunţat Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre ajutoarele de 700 de lei pentru pensionari, amânarea ratelor la bănci şi îngheţarea angajărilor la stat. „Toate măsurile vor fi de la 1 iulie”