PSD propune taxarea lanţurilor de hypermarketuri care folosesc case selfpay

PSD ia în calcul să să taxeze casele de marcat de tip selfpay, fără casieri, din supermarketuri, care ar putea plăti taxe aferente unui salariu minim, o discuţie urmând să aibă loc în şedinţa coaliţiei de marţi, au declarat surse social-democrate.

06 mart. 2023, 16:46
PSD propune taxarea lanţurilor de hypermarketuri care folosesc case selfpay

PSD vrea să taxeze casele de marcat de tip selfpay, unde cumpărătorii îşi scanează singuri cumpărăturile şi plătesc, fără a mai fi nevoie de asistenţa unui casier, au precizat sursele citate.

Astfel, marile magazine ar putea plăti taxe aferente unui salariu minim, pentru aceste case de marcat. Social-democraţii iau în calcul şi introducerea de bonusuri pentru cei care folosesc astfel de sisteme, prin restituirea la casă a unui procent din suma cheltuită, pe model european.

O discuţie în acest sens ar urma să aibă loc în şedinţa coaliţiei de marţi.

Propunerile social-democraților vin după ce Auchan a anunțat, luna trecută, că trece în totalitate la case de tip self-checkout, iar casierii vor deveni consilieri pentru clienții care nu știu să folosească aceste case.

Mai mulți români, printre care și polițistul influcencer Marian Godină, s-au plâns de acest lucru.

„Eu nu sunt casier, dar Auchan a ținut să mă transforme în unul. Nu știu ce s-a întâmplat cu acele doamne care lucrau la case, nu știu dacă au fost disponibilizate, dar sigur prin metoda asta magazinul face economie. Economie care, cel mai probabil, se traduce în profit, cel puțin eu așa o văd.

Citeşte şi: Cristian Bușoi, despre disputele din coaliția de guvernare: ”Pentru noi linia rosie e impozitul progresiv”

Adică dăm afară casierii și îi punem pe clienți să fie casieri pentru noi, gratis. Măcar de erau produsele mai ieftine, dar sunt la fel ca înainte. Așadar, eu nu vreau să fiu casier gratuit pentru nimeni, nici pentru Auchan, nici pentru mine”, a scris Godină pe Facebook.

Auchan i-a răspuns că nicio persoană nu a fost disponibilizată după acest demers.

„Toți colegii noștri casieri sunt în continuare angajați și prezenți în magazin, disponibili să ofere suport în scanarea produselor. Odată cu implementarea noului sistem de case, meseria de casier evoluează de la activități de rutină tehnică către activități de relaționare, acompaniere și consiliere clienți.

Astfel, colegii noștri din zona caselor rămân la dispoziția oricărui client care are nevoie de ajutorul lor și nicio persoană nu a fost disponibilizată”, au scris reprezentanții magazinului.

George Simion, liderul AUR, a făcut la rândul său un apel la boicotarea hipermarketurilor Auchan și a „magazinelor unde sunt eliminați angajații în favoarea „caselor self-service””.

„Să cumpărăm de la români și de la magazinele care oferă locuri de muncă românilor. Să fim solidari cu frații noștri care vor avea de suferit din cauza unor astfel de strategii distopice și patronatul străin să știe că România nu e sat fără câini”, a scris Simion pe Facebook.

Citește şi: George Simion şi Marian Godină, contre din cauza aşa-zisului boicot de la Auchan, după desfiinţarea caselor de marcat