Cristian Bușoi, despre disputele din coaliția de guvernare: ”Pentru noi linia rosie e impozitul progresiv”

Europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat duminică că în coaliția de guvernare nu sunt conflicte, ci doar discuții în contradictorii care nu pun în pericol stabilitatea alianței.

06 mart. 2023, 08:26
Cristian Bușoi, despre disputele din coaliția de guvernare: ”Pentru noi linia rosie e impozitul progresiv”
Cristian Bușoi, despre disputele din coaliția de guvernare

Cristian Bușoi, despre disputele din coaliția de guvernare. Vicepreședintele PNL susține că în aceste momente, pentru liberali linia roșie este schimbarea sistemului de impozitare.

Citește și Scandal în Coaliţie. PSD solicită PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari

Cristian Bușoi, despre disputele din coaliția de guvernare

„Nu sunt conflicte, sunt discutii în contradictoriu, dar nu pun în pericol stabilitatea coaliției de guvernare. Avem fiecare partid, înainte de calculele electorale, o responsabilitate față de țară mai ales într-un context dificil. Înainte de orice dezbatere (din coalitie) se aduce în dezbatere contextul geopolitic. Cred că ambele partide înteleg că trebuie să ducă la bun sfârșit acest acord de guvernare”, a declarat Cristian Bușoi, la Antena 3 CNN.

Europarlamentarul a vorbit și despre alegerile de anul viitor. Acesta a subliniat faptul că în ciuda tuturor declarațiilor politice pe care liderii coaliției de guvernare le fac pe acest subiect, cursa de anul viitor va fi una strânsă.

”Evident că în 2024 va fi o competitie, va incepe la europarlamentare, va continua la locale, parlamentare, iar funcția de președinte e extrem de improtantă și fiecare partid, orice ar declara public, își dorește să dea președintele”, a mai spus europarlamentarul.

Cristian Bușoi a menționat faptul că pentru PNL în aceste momente mărul discordiei este impozitul progresiv.

”Pentru noi linia roșie e impozitul progresiv. Am mai avut în România, aveam foarte mare evaziune fiscală. Că unica și-a dovedit utilitatea și bugetul României a fost într-un bun echilibru și o dezvoltare constantă”, a conchis Bușoi.

Impozit progresiv în România. Daniel Dăianu: E o schimbare fundamentală

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că introducerea impozitului progresiv în România ar reprezenta o schimbare fundamentală a regimului fiscal, care nu poate fi decisă de un singur om.

Președintele Consiliului fiscal a făcut câteva precizări importante privind măsura de introducere a impozitului progresiv în România.

„Aceea e o schimbare fundamentală a regimului fiscal, trecerea de la, să spunem, cota unică, care nu mai există, că nu mai avem cotă unică, la o impozitare progresivă. Noi avem o cotă regresivă în România, ceea ce nu e în regulă. O schimbare radicală a regimului fiscal prin trecerea la impozitarea progresivă nu este decizia unui om, nu poate să facă așa ceva.

Un premier, oricât ar fi de strălucit, de luminat, de bun specialist, nu poate. Este o decizie politică care privește coaliție, admițând că va rămâne această coaliție. Nu se poate, pentru că premierul, dacă nu ar fi suficient de persuasiv sau… În primul rând, nu poate să impună un singur om așa ceva, chiar dacă el provine de la partidul care reprezintă grosul într-o coaliție prin numărul de parlamentari”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal la Antena 3.

Citește și Cătălin Drulă exclude refacerea coaliţiei cu PNL: „Peneliştii sunt mai pesedişti decât pesediştii”