PSD pune presiune pe premierul Ciucă pentru adoptarea salariului minim european

PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însuşită, ca proiect de ţară, de întreaga clasa politică din România.

24 nov. 2022, 15:38
PSD pune presiune pe premierul Ciucă pentru adoptarea salariului minim european

Majorarea salariului minim din ianuarie 2023 este necesară pentru înscrierea României în calendarul adoptării salariului minim european, a transmis, joi, PSD.

„Majorarea salariului minim din ianuarie 2023 este necesară pentru înscrierea României în calendarul adoptării salariului minim european. PSD consideră că abordarea clasei politice din România în privinţa majorării salariului minim trebuie să ţină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Astfel, creşterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Salariul minim de 4000 de lei din 2023 într-un singur domeniu. Vestea proastă e că o parte din contribuţii vor fi plătite de angajat!
Potrivit social-democraţilor, prin această majorare ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022 şi va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană.

„În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut. Alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate şi pentru a asigura forţa de muncă necesară companiilor din România. Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerenţă şi predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investiţiile mediului privat în România. PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însuşită, ca proiect de ţară, de întreaga clasa politică din România”, se precizează în comunicat.

Lovitură pentru românii cu pensii de peste 2000 de lei. Majorarea este mai mică de 12,5%

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă că salariul minim ”cu siguranţă” va fi 3.000 de lei, cu câteva ore înainte de Consiliul Naţional Tripartit programat pentru joi. Câciu susţine că reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator nu se ia discreţionar, fără dezbateri cu partenerii, dar nici nu e ”o măsură care să fie respinsă”.

El a vorbit şi despre propunerea ca salariul minim în domeniul construcţiilor să crească la 4.000 de lei, arătând, în acest context, că o creştere a valorii salariului în acest sector economic ar duce la o echilibrare a bugetului asigurărilor de stat.