PSD, replică la criticile lui Iohannis referitoare la admiterea în liceu: Preşedintele face dovada ipocriziei supreme

Deputaţii PSD consideră că preşedintele Klaus Iohannis face dovada ''ipocriziei supreme'' atacând ordinul ministrului Educaţiei, care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional, menţionând că acea măsură vine, în primul rând, în sprijinul tinerilor, ajutându-i să-şi croiască un drum în viaţă, prin învăţarea unei meserii, dar este cerută şi de mediul de afaceri românesc.

06 sept. 2019, 17:01
PSD, replică la criticile lui Iohannis referitoare la admiterea în liceu: Preşedintele face dovada ipocriziei supreme

„După ce un întreg mandat a mimat interesul faţă de educaţia românească, fără a fi capabil ca în 5 ani de zile să vină cu vreo propunere concretă, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis face dovada ipocriziei supreme atacând una dintre cele mai bune măsuri adoptate în ultimii ani privind învăţământul românesc, măsură ce vine în primul rând în sprijinul tinerilor, ajutându-i să-şi croiască un drum în viaţă, prin învăţarea unei meserii, măsură cerută deopotrivă şi de mediul de afaceri românesc. Astfel, în colimatorul preşedintelui disperat să-şi atragă capital electoral a intrat acum Ordinul nr. 4.948/2019, care se referă la admiterea în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021, emis ieri, 5 septembrie, de către ministrul Educaţiei Naţionale. Potrivit ordinului, elevii care obţin note sub 5 la Evaluarea Naţională sunt repartizaţi automat în învăţământul profesional, iar această decizie vine în sprijinul tinerilor, care astfel pot să înveţe o meserie ce le va asigura traiul pe viitor”, se arată într-un comunicat al grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor.

Potrivit sursei citate, „în ipocrizia sa”, preşedintele Iohannis a transmite că toţi tinerii ar trebui să aibă studii superioare, chiar cu preţul de a nu-şi găsi un loc de muncă în viitor.

„Mai grav şi total suprinzător pentru un preşedinte care ar trebui să unească toate categoriile sociale – mesajul care transpare din declaraţiile lui Klaus Iohannis este dispreţul său total faţă de munca fizică şi faţă de meserii precum electrician, instalator, croitor, mecanic sau tâmplar. Ruşine, domnule preşedinte! Aceste categorii formează în principal acea diasporă de a cărei soartă sunteţi îngrijorat, e drept, doar atunci când aveţi nevoie de voturile ei! Ştim că nu vă place şi că vă încurcă planurile electorale, domnule preşedinte, însă PSD rămâne conectat la realitate, inclusiv prin promovarea învăţământul dual, nu doar a celui liceal sau universitar, deoarece, domnule preşedinte, dacă nu ştiaţi, nevoile tinerilor sunt diferite, prin urmare şi măsurile ce-i vizează trebuie să fie diferite. De aceea, PSD va promova în continuare ideea că a învăţa bine o meserie poate fi cheia pentru o viaţă demnă şi prosperă. Pentru că a munci nu este o ruşine, ci un lucru de care toţi trebuie să fim mândri”, au susţinut deputaţii social-democraţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că ordinul care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional este un demers mai degrabă segregaţionist, care nu ţine cont de individualitatea fiecărui elev.

„Guvernarea PSD continuă să facă experimente cu efecte grave asupra educaţiei copiilor din România. Cea mai recentă măsură luată de ministrul interimar al Educaţiei Naţionale cu privire la admiterea în licee, pentru anul şcolar 2020 – 2021, este nu doar îngrijorătoare, ci şi extrem de nocivă pentru întreg sistemul de învăţământ. Ordinul emis ieri, care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional, este un demers mai degrabă segregaţionist, care nu ţine cont de individualitatea fiecărui elev. Măsura, luată din nou pe genunchi, ignoră faptul că Evaluarea Naţională nu este un test de aptitudini şi nu reflectă nici competenţele specifice fiecărui copil, nici preferinţele individuale pentru o carieră ulterioară. În loc să crească atractivitatea şi calitatea învăţământului profesional, acest Guvern, care suferă de reformită cronică, încearcă să ascundă sub preş problema promovării slabe la examenele naţionale”, se arăta într-un comunicat transmis de Preşedinţie.

Ordinul 4.948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021 a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Conform acestui ordin, semnat de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi au obţinut o medie de minimum 5 vor putea participa la repartizarea în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, atac la guvernarea PSD înaintea noului an şcolar