PSD revitalizează industria farmaceutică din România. Germanii de la Stada deschid prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani

Accesul neîntrerupt la medicamente esențiale, la prețuri rezonabile, al pacienților din România, este un angajament pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu și l-a asumat.
Filip Stan
30 iul. 2024, 14:24
PSD revitalizează industria farmaceutică din România. Germanii de la Stada deschid prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani

Stabilitatea mediului de afaceri i-a convins pe nemții de la Stada să se dezvolte pe piața din România prin deschiderea unei noi fabrici, prima după 30 de ani de la zero, cu o investiție de 50 de milioane de euro.

Poziția fermă a șefului Guvernului, dar și încrederea investitorilor interni și externi în politicile Executivului, concretizată într-o creștere economică accentuată, au dat un impuls și investițiilor în din industria farmaceutică. Pe lângă asigurarea accesului la medicamente al pacienților, Premierul a urmărit și reducerea substanțială a deficitului de balanță comercială produs de această industrie, cifrat anul trecut la 12%.

Germanii de la Stada se apropie de lansarea în România a primei fabrici de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani, în urma unei investiții de 50 de milioane de euro. Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă( capsule și tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an.

Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12. Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a afacerii.

Compania germană și-a propus să ajungă în Top 5  pe piața producătorilor de medicamente generice din România în 3-5 ani, a declarat recent Peter Goldschmidt, CEO-ul companiei.

Industria farmaceutică în continuă dezvoltare

De asemenea, Terapia Cluj, care are o cotă de piață de 10% în România, are până în 2025 un plan de investiții de 25 de milioane de euro, care vizează creşterea capacităţii de producţie, tehnologii noi și amprenta ”verde” a companiei.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu are planuri mari și pentru compania Antibiotice Iaşi. Obiectivul declarat este ca prin investiții în extinderea capacităţilor sale de producţie, dar mai ales de cercetare, unitatea să devină un pol de inovaţie și un jucător major în lumea medicamentelor noi şi avansate.

 

Schemă de ajutor de peste 500 de milioane de euro pentru producţia de medicamente în România

Investițiile în industria farmaceutică sunt un reper important în Viziunea PSD privind dezvoltarea țării prin patriotism economic, adică prin investiții și producție aici, în România. Iar acest lucru este reliefat și de schema de ajutor de peste 500 de milioane de euro pentru producția de medicamente în România.

Prioritatea sunt medicamentele generice şi biosimilare, care au contribuit semnificativ la optimizarea bugetară și au un potențial pe care România nu îl valorifică suficient în comparație cu alte state europene, precum Polonia sau Germania. România are câteva zeci de fabrici care produc doar medicamente generice. „Acestea trebuiesc protejate și spriinite prin investiții”, este opinia Premierului Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Exclud categoric toate speculaţiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creşteri de taxe

Schema de ajutor anunțată de Executiv a fost salutată și de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România). ”Prima dată în istoria post-decembristă se garantează o direcție strategică pentru industria farmaceutică printr-o intensitate mai mare a ajutorului de stat și prin punctarea semnificativă a activităților de tehnologizare și diversificare”, a menționat acesta.

Totodată, Dragoș Damian  a scos în evidență și inițiativa Premierului Marcel Ciolacu de a stimula exporturile de medicamente fabricate în România.

„Nimeni, niciodată – cu o singură excepție poate, în 2016, Premierul de atunci Victor Ponta – până la Premierul Marcel Ciolacu, nu a considerat necesar să se implice pentru a stimulaexporturile de medicamente fabricate în România. O astfel de lipsă de viziune strategică se vede în sincopele permanente de medicamente banale, în dependența periculoasă a României de importuri și într-un deficit de balanță comercială din care 10% vine din industria farmaceutică. Marcel Ciolacu a declarat că„tot ceea ce produce în România, angajează oamenii în țară șiplătește taxe aici este companie românească”. Cele 40 de situride fabricație de medicamente din România respectă perfect cele3 condiții, astfel încât merită o atenție sporită de la nivelulGuvernului. Putem lua exemplu de la Ungaria, care de peste 10 ani a investit strategic în industria științelor vieții și a atras sutede milioane de euro investiții în situri de producție și centre de cercetare-dezvoltare de medicamente”, a precizat Dragoș Damian.

Accesul românilor la medicamente esențiale este o prioritate a Guvernului condus de Marcel Ciolacu

Accesul neîntrerupt la medicamente a pacienților din România este o prioritate pentru Guvernul condus de Marcel Ciolacu. La finalul lunii mai 2024, Premierul a solicitat crearea unui grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită rezolvarea acestei probleme extrem de importante pentru români și să sprijine dezvoltarea industriei farmaceutice naționale.

„Problema aprovizionării cu medicamente este una care afectează întreaga Uniune Europeană. Comisia Europeană a stabilit, încă de la sfârșitul anului trecut, crearea unei alianțe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg, menite să combată discontinuitățile semnalate în toate statele membre.

La nivel național, ne concentrăm pe două aspecte esențiale. Primul, așa cum a spus domnul prim-ministru, este vorba despre accesul neîntrerupt la medicamente a pacienților din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituțional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătății, ca și coordonatori ai acestui domeniu de producție a medicamentelor, dar și alte agenții aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum și cu reprezentanți ai industriei farmaceutice, în calitate de invitați.

Cel de-al doilea element extrem de important este cel legat de importanța majoră a industriei farmaceutice ca și contributor la Produsul Intern Brut al României și, cu siguranță, în cadrul acestui grup de lucru interinstituțional vom încerca să găsim soluții, pe care alte state le-au aplicat. Vă dau un exemplu de bună practică – Spania, care au dus la încurajarea investițiilor în acest sector și la crearea unei independențe în ceea ce privește producția de medicamente, inclusiv de materii prime, pentru că materiile prime utilizate în Uniunea Europeană vin în cea mai mare parte din Asia, din India și din China, iar stabilirea unei independențe a Uniunii Europene în ceea ce privește materiile prime din care se fac aceste medicamente este, de asemenea, o condiție esențială.”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă