Congres extraordinar PSD în 29 iunie. Dăncilă: Congresul PSD trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidenţiale

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, vineri, să fie organizat Congres al PSD în 29 iunie, în ciuda faptului că Gabriela Firea, Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu s-au opus. De altfel, Paul Stănescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv al PSD. În schimb, preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, după şedinţa CEX, că în orice ţară civilizată atunci când un partid rămâne fără preşedinte se face congres într-o săptămână şi că nu se poate sta cu interimat la nesfârşit. 

RomaniaTV.net
07 iun. 2019, 04:51
Congres extraordinar PSD în 29 iunie. Dăncilă: Congresul PSD trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidenţiale

PSD va avea două congrese în perioada următoare. E decizia luată într-o şedinţă de aproape cinci ore a social-democraţilor. Liderii au votat ca primul congres în care vor stabili conducerea PSD să aibă loc în iunie, aşa cum a cerut premierul Viorica Dăncilă. Au fost însă şi tensiuni în şedinţă. Nemulţumit de această decizie, Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv interimar. Premierul s-a angajat să facă o analiză şi în privinţa programului de guvernare.

UPDATE Viorica Dăncilă a declarat după şedinţa CEx că trebuie modificat statutul partidului privind alegerea preşedintelui. De asemenea, ea a spus că Congresul PSD trebuie să aibă loc înainte de desemnarea candidatului PSD la prezidenţiale, pentru a avea o conducere legitimă a partidului.

„Trebuie să ne pregătim pentru următoarele alegeri. Trebuie să stabilim mai multe lucruri. În primul rând, trebuie să modificăm statutul în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui partidului. Doi, trebuie să venim cu un program politic. Trei, trebuie să venim cu modificări sau lucruri pe care le-am înţeles din aceste alegeri şi pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare. În altă ordine de idei, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-şi asume rezultatul alegerilor prezidenţiale, iar acest Congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale. De ce atât de repede? Pentru că timpul ne presează, după cum ştitţi, de pe 11 august, începem strângerea de semnături pentru candidatul la prezidenţiale „, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată când va fi al doilea Congres PSD pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, Viorica Dăncilă a răspuns: „După ce vom termina cu sondajele. O să dăm drumul sondajelor, o să vedem ce colege, ce colegi vor să candideze la alegerile prezidenţiale. În momentul în care vom avea persoana care corespunde profilului de candidat pe care-l doresc alegătorii şi care stă bine în sondaje, atunci vom face acest lucru”.

Premierul a mai spus că regretă demisia lui Paul Stănescu, dar au fost motive personale.

”Faptul că Paul Stănescu şi a dat demisia, îmi pare foarte rău, am încercat să îl conving să nu îşi dea demisia. Paul Stănescu a spus că din motive personale, dar Paul Stănescu va activa în cadrul PSD. Este un membru vechi este o persoană care iubeşte foarte mult acest partid”, a declarat Viorica Dăncilă. 

PSD va avea un nou CEx săptămâna viitoare.

_______

UPDATE Congresul PSD va avea loc pe 29 iunie, a decis Comitetul Executiv Naţional, potrivit România TV.

_______

UPDATE Paul Stănescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv al PSD, informează România TV.

El este nemulţumit de poziţia premierului Viorica Dăncilă, care a cerut congres extraordinar atât pentru desemnarea candidatului PSD la preşedinţie, cât şi pentru alegerea unei noi conduceri a partidului.

_______

UPDATE Viorica Dăncilă cere congres extraordinar cât mai repede. În deschiderea şedinţei CEx, Viorica Dăncilă a spus că este dispusă să renunţe la funcţiile de preşedinte intermimar PSD şi premier dacă membrii CEx nu sunt de acord cu organizarea cât mai repede a unui congres extraordinar, care să aleagă o nouă conducere.

Potrivit unor surse politice citate de România TV, Viorica Dăncilă beneficiază de susţinerea majorităţii liderilor social-democraţi, dar sunt şi opinii diferite (Paul Stănescu).

Congresul ar trebui convocat cel mai târziu în luna iulie, potrivit calculelor politice.

_______

UPDATE Partidul Social Democrat are o conducere statutară, care nu este contestată de nimeni, iar social-democraţii trebuie să strângă rândurile în faţa moţiunii de cenzură, „nu să alerge după scaune”, a declarat vineri preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, vicepreşedinte al formaţiunii.

„Este prioritar în primul rând pentru noi să redresăm echipa politică, să venim cu un mesaj clar şi un mesaj ferm pentru toţi românii că am înţeles greşelile pe care le-am făcut şi nicidecum să începem să ne concurăm pentru alegeri, să alergăm după scaune. Un congres, din punctul meu de vedere, ar trebui să aibă loc pentru modificările la statut şi pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. Dar noi acum avem o conducere statutară, care nu e contestată de nimeni: Viorica Dăncilă – preşedinte interimar, Paul Stănescu – preşedinte executiv. Nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic, nu este un gol de putere. În plus, ne confruntăm cu o moţiune de cenzură. În loc să strângem rândurile pentru a depăşi cu bine moţiunea de cenzură în Parlament, ce facem? Începem iar să o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe şi să le dăm satisfacţie adversarilor noştri”, a afirmat primarul general al Capitalei, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Gabriela Firea a detaliat că organizaţia PSD Bucureşti s-a întrunit în două şedinţe în care s-a stabilit de comun acord „că graba strică treaba”.

„Şi nu are niciun sens ca acum să ne concentrăm pe organizarea unei conferinţe de alegeri. Şi am amânat alegerile pentru prima săptămână a lunii septembrie, iar în această perioadă vrem să ne reorganizăm, să ne regrupăm, să aflăm în totalitate, nu doar la nivel superficial, care au fost toate cauzele pentru care s-a înregistrat un scor atât de mic la alegerile europarlamentare şi să găsim soluţii pentru ieşirea din această situaţie, nu doar să identificăm motivele pentru care s-a ajuns la un astfel de scor – jumătate practic din scorul obţinut de PSD la alegerile parlamentare şi la alegerile locale”, a adăugat aceasta.

_______

UPDATE Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, spune că este necesar să existe o conducere stabilă a partidului şi afirmă că social-democraţii vor desemna un candidat pentru alegerile prezidenţiale.

“Este necesar să existe o conducere stabilă a partidului să putem lua hotărârile care sunt necesare pentru activitatea partidului, cât şi pentru a gestiona majoritatea parlamentară şi, de asemenea, a gira politica guvernamentală”, a afirmat Buzatu, vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

Întrebat cine va fi desemnat candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, având în vedere că sunt mai multe nume vehiculate, liderul social-democraţilor din Vaslui a răspuns: “Probabil vor fi şi mai multe vehiculate în următoarele zile până când PSD va desemna un candidat. E nevoie de acest candidat pentru a fi puse tunurile pe el, înţelegem nevoia aceasta şi evident că până la urmă îi vom da şi răspuns. Cred că trebuie găsit un candidat care să aibă cea mai mare şansă de a înfrunta candidaţii opoziţiei”.

Buzatu a fost întrebat dacă o vede pe Viorica Dăncilă preşedintele partidului şi după congres, preşedintele PSD Vaslui, spunând:  “Nu am niciun punct de vedere în moment acesta. Urmează ca cel care va fi preşedinte al PSD să fie ales în structurile statutare şi astăzi nu ştiu care vor fi cei care vor dori să participe. Eu încurajez toţi candidaţii care vor dori să candideze, eu nefiind printre aceştia”.

______

UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, înaintea şedinţei CExN al PSD, că din punct de vedere matematic este exclus ca moţiunea de cenzură să treacă.

Pe de altă parte, întrebat dacă are emoţii privind moţiunea de cenzură, el a răspuns că este normal ca partidul să se organizeze din acest punct de vedere.

„Numai proştii nu au emoţii de obicei. Nu sunt probleme matematice, dar trebuie să ne organizăm, e normal. (…) În momentul acesta nu sunt probleme. Din punct de vedere matematic, este exclus ca această moţiune să treacă”, a precizat el.

În ceea ce priveşte oportunitatea organizării unui congres, Ciolacu a arătat că în momentul de faţă prioritatea sa o reprezintă moţiunea de cenzură.

______

UPDATE Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a declarat, vineri, înaintea şedinţei CEx, că în PSD nu sunt tabere, dar el consideră că data congresului ar trebui stabilită peste câteva luni. ”Pentru noi este important acum să ne întoarcem la temele pe care populaţia le consideră importante”, a spus Bădălau, declarându-se convins că PSD va face o figură frumoasă la alegerile prezidenţiale.

”Pentru noi este important acum să ne întoarcem la temele pe care populaţia le consideră importante, trebuie să analizăm de ce am avut acest rezultat în urma unui program de guvernare extrem de bun şi cred că asta este mult mai important decât când o să facem congres”, a declarat Bădălău, vineri, înaintea CEx.

Acesta afirmă că va susţine varianta unui congres organizat ”într-o lună-două” pentru a stabili programul de campanie al prezidenţiabilul şi numele acestuia.

”Consider că este mult mai important să ne întoarcem la agenda cetăţeanului”, a afirmat Bădălău.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă reuşeşte să unească taberele din PSD, Bădălău a spus: ”De ce consideraţi că sunt tabere în PSD? În PSD nu sunt tabere, este un partid puternic, un partid consolidat, aproape de cetăţean şi sunt convins că va face o figură frumoasă la alegerile prezidenţiale”.

Bădălău a continuat: ”PSD este un partid care o consider că românii îl iubesc, îl respectă. Am avut un program şi avem un program de guvernare foarte bun, ideea este să vedem unde am greşit, pentru că undeva am greşit, poporul are întotdeauna dreptate”.

Bădălău susţine că nu vizează nicio funcţie în partid la viitorul congres şi, întrebat ce părere are despre pactul propus de preşedintele Klaus Iohannis a spus: ”Cred că este momentul ca în România să nu mai există războaie între instituţii şi România are nevoie de linişte ca să putem să construim”.

_______

UPDATE Natalia Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, a declarat vineri că, în opinia sa, Partidul Social Democrat ar trebui să organizeze cât mai rapid un congres pentru alegerea unei noi conduceri, precizând că premierul Viorica Dăncilă ar fi un bun preşedinte al PSD.

„Eu cred că într-un termen cât mai rapid ar trebui să se facă acest congres şi, bineînţeles, să intrăm în normalitate. Bineînţeles, congres pentru alegerea unei noi conduceri şi, în acelaşi timp, ne gândim la persoana care poate să candideze pentru funcţia de preşedinte”, a afirmat Natalia Intotero, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Întrebată dacă premierul Viorica Dăncilă ar fi un bun preşedinte pentru PSD, ea a răspuns: „Da, cred că doamna Viorica Dăncilă poate fi un bun preşedinte al PSD”.

______

UPDATE Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, vineri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv, că PSD ar trebui să aibă următorul congres la sfârşitul lunii iunie, astfel încât să aibă ”stabilitate, predictibilitate” şi să-şi poată îndeplini obiectivele. În ceea ce priveşte candidatul la alegerile prezidenţiale, Oprişan a spus că întotdeauna PSD a avut propriul candidat, iar în acest an trebuie să fie ”un tip serios, un om puternic, un om cu reale calităţi şi care să îşi iubească ţara şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia”.

Întrebat despre data congresului, Marian Oprişan a spus că ar trebui să aibă loc ”cât mai repede posibil”.

”Cât mai repede posibil, pentru a avea stabilitate, predictibilitate şi pentru a ne atinge obiectivele faţă de cetăţenii României şi faţă de România şi să îndeplinim efectiv programul de guvernare”, a declarat Marian Oprişan.

Acesta consideră că următorul congres al formaţiunii ar trebui să aibă loc până la finalul lunii iunie.

Oprişan a spus, întrebat fiind despre modul în care Viorica Dăncilă conduce partidul, că aceasta ” ademonstrat clar că este un lider politic important şi care are lucruri importante de spus pentru România”.

Oprişan a spus că nu intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale, dar a adăugat: ”Nu ai cum să ştii, pentru că în raniţa oricărui soldat se află bastonul de mareşal”.

Întrebat despre candidatul la alegerile prezidnţiale din toamnă, Oprişan a spus: ”Candidatul la alegerile prezidenţiale trebuie să fie un tip serios, un candidat serios, un om puterni,c un om cu reale calităţi şi care să îşi iubească ţară în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia”.

Oprişan a adăugat că ”PSD întotdeauna avut candidaţi la prezidenţiale”, iar de două ori a avut chiar uncţia de preşedinte al ţării.

De asemenea, întrebat dacă preşedintele Acadeiei Române ar putea fi candidatul PSD la alegerile din toamnă, Oprişan a afirmat: ”Şi-a exprimat dorinţa de a candida la alegerile prezidenţiale? Nu am această informaţie, dar domnul Ion Aurel Pop este un mare savant şi un mare intelectual şi un mare român. Dacă domnia sa vrea să candideze la prezidenţiale, asta este o veste bună”.

„Data la care se va desfăşura congresul PSD va fi stabilită vineri, prin vot, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului”, a declarat, miercuri, preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă.

Ea a adăugat că doreşte ca toate deciziile în partid să fie discutate în forurile statutare, „astfel încât fiecare să ne spunem punctul de vedere, iar decizia finală să aparţină majorităţii”.

Potrivit unor surse din partid, unii dintre membrii PSD susţin că ar fi necesare două congrese, primul în care să se modifice statutul partidului şi să se stabilească candidatul la alegerile prezidenţiale din toamnă şi al doilea în care să fie aleasă noua conducere a partidului.

Tot în şedinţa de vineri este posibil să se discute despre o nominalizare pentru postul de vicepremier pe probleme economice, pentru că Viorel Ştefan va pleca la Curtea Europeană de Conturi luna viitoare.

Un alt subiect care urmează să fie discutat este o remaniere mai amplă a Guvernului după moţiunea de cenzură ce urmează să fie depusă de Opoziţie, după cum a menţionat preşedintele executiv interimar al PSD, senatorul Paul Stănescu.

Stănescu a afirmat că PSD trebuie să facă în reuniunea Comitetului Executiv Naţional o analiză „profundă” a rezultatului alegerilor europarlamentare, în aceeaşi şedinţă urmând să fie discutată şi chestiunea pactului propus de preşedintele Klaus Iohannis.