PSD susţine solicitarea lui IOHANNIS privind procedurile rapide de ridicare a imunităţii parlamentarilor VIDEO

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că PSD susţine solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind introducerea în regulamentele Camerei şi Senatului a unor proceduri cât mai rapide de ridicarea a imunităţilor. În plus, Ponta a arătat că PSD vrea reducerea numărului de parlamentari şi păstrarea Parlamentului bicameral. 

28 ian. 2015, 10:02
PSD susţine solicitarea lui IOHANNIS privind procedurile rapide de ridicare a imunităţii parlamentarilor VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, partidele, la Cotroceni, pentru a discuta despre modificarea legilor electorale.

Am discutat şi am reiterat sprijinul PSD şi al grupurilor noastre parlamentare pentru o modificare a regulamentelor celor două Camere, pornind de la solicitarea preşedintelui referitoare la proceduri cât mai rapide privind ridicarea imunităţii parlamentare. Şi aici, după cum ştiţi, la Camera Deputaţilor şi la Senat nu mai există niciun fel de solicitare a organelor de anchetă la care să nu se fi dat curs”, a declarat Victor Ponta, la finalul consultărilor.

Ponta a precizat că PSD a propus o modificare mai amplă a regulamentelor celor două Camere care să facă activitatea Parlamentului mai transparentă, mai eficientă şi mai responsabilă în faţa alegătorilor: „Mai concret, (am propus, n.r.) un mod de lucru şi la Cameră şi la Senat care să urmeze modelul de la Parlamentul European şi anume ziua de luni să fie zi de lucru în grupurile parlamentare şi de prezenţă a Guvernului fie prim-ministru, fie miniştri, în faţa celor două Camere pentru a răspunde la întrebări şi interpelări la diverse teme aflate pe ordinea de zi”. Ponta a completat că PSD a propus ca ziua de marţi să fie dedicată activităţii în comisii, iar miercuri şi joi să fie dezbateri în plen şi vot final.

Citeşte şi CONSULTĂRI LA COTROCENI. Klaus Iohannis discută cu partidele. PSD vrea REGISTRU ELECTORAL pentru diaspora

Pe de altă parte, PSD a susţinut, în cadrul consultărilor, menţinerea ‎Parlamentului‬ bicameral și reducerea numărului de parlamentari.

Totodată, PSD a propus la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis întocmirea unui registru al românilor care trăiesc în afara granițelor țării.

„Referitor la legile electorale, o preocupare specială pentru asigurarea votului românilor din afara granițelor, iar aici am propus ca organizarea votului să fie în atribuțiile Autorității Electorale Permanente care a organizat foarte bine în țară, noi urmând să punem la dispoziție toate mijloacele logistice necesare pentru ca AEP să—și îndeplinească această atribuție. Am propus de asemenea întocmirea unui registru al românilor care trăiesc în afara granițelor, în așa fel încât AEP să știe cum se poate organiza, fie că e vorba de secții de vot, fie că e vorba de votul prin corespondență să nu mai existe probleme”, a spus Ponta.

Ponta a menționat că PSD dorește de asemenea modificarea legii finanțării partidelor politice în așa fel încât în viitor, prin modificări legislative clare, să se creeze un sistem transparent și clar pentru partide referitor la modul de finanțare și a campaniilor electorale.

Suntem de acord cu facilitarea regulilor privind înființarea de noi partide politice, să renunțăm la acele condiții dificile cu un număr foarte mare de semnături, cu condiția însă ca acest lucru să nu reflecte mai departe cheltuieli bugetare, adică vrem să fie simplu de înființat partide, dar nu înseamnă că finanțăm de la buget toate aceste partide”, a arătat Ponta.