PSD va ataca în justiție Hotărârea de guvern care introduce „restricții disproporționate” privind organizarea mitingurilor

Conducerea PSD a anunţat că va ataca în contencios-administrativ Hotărârea de Guvern privind măsurile aplicabile de la 1 august pentru combaterea pandemiei, printre care și limitarea la maxim 500 de persoane a numărului de participanți la adunările publice sau la mitinguri.

29 iul. 2021, 14:15
PSD va ataca în justiție Hotărârea de guvern care introduce „restricții disproporționate” privind organizarea mitingurilor

PSD va ataca în justiție Hotărârea de guvern care introduce „restricții disproporționate” privind organizarea mitingurilor, a anunţat Biroul de presă al social-democraţilor.

„Această îngrădire a libertății întrunirilor, garantată de Constituția României, este disproporționată în raport cu riscul pandemic, având în vedere că, în aceeași hotărâre, pentru alte evenimente similare, se permite un număr considerabil mai mare de participanți, cum ar fi, de exemplu, concertele în aer liber la care pot fi prezenți până la 75.000 de persoane.

Prin urmare, actul normativ încalcă art. 53, alin. 2, din Constituția României care prevede că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale trebuie „să fie proporțională cu situația care a determinat-o””, se arată într-un comunicat al PSD.

Social-democraţii susţin că „prim-ministrul Cîțu invocă în mod fals pandemia pentru a înăbuși exprimarea liberă a nemulțumirilor populare cu privire la guvernarea dezastruoasă pe care o administrează”.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu ameninţă guvernul: „Dacă ei au voie să facă congres cu 5.000 de oameni, iar la miting au voie doar 500, atunci facem şi noi congres PSD în faţă la Cotroceni!”

„Dacă într-adevăr această limitare ar fi avut la bază considerente medicale și epidemiologice, atunci numărul de persoane care pot participa la evenimente în spațiul liber ar fi trebuit să fie identic, indiferent de natura acestora.

Restricțiile impuse în privința întrunirilor publice sunt cu atât mai abuzive în contextul în care constatăm că, în calitate de candidat pentru șefia PNL, Cîțu permite mai mulți participanți care să-l ovaționeze la întâlnirile de partid, comparativ cu mitingurile de protest împotriva sa, în calitate de prim-ministru”, conchide PSD în comunicat.

Guvernul a adoptat miercuri noile măsuri de relaxare ce vor intra în vigoare de la 1 august. Printre acestea se numără posibilitatea de a organiza spectacole cu 75.000 de persoane, nunți cu 400 de participanți, competiții sportive cu tribunele pline, în localitățile cu rata de infectare COVID mai mică de 2 la mie.

HG ref prelungire stare alerta 28 iulie 2021