PSD votează pentru ridicarea imunităţii lui Adrian Chesnoiu. Marcel Ciolacu: „Categoric vom vota. Să fie trimis cât mai repede în judecată”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii social-democraţi vor vota "categoric" în favoarea ridicării imunităţii lui Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informațiile care nu erau destinate publicității.

27 iun. 2022, 10:44
PSD votează pentru ridicarea imunităţii lui Adrian Chesnoiu. Marcel Ciolacu: „Categoric vom vota. Să fie trimis cât mai repede în judecată”

Marcel Ciolacu a explicat de ce PSD votează pentru ridicarea imunităţii lui Adrian Chesnoiu şi susţine că este o „abordare corectă” prin faptul că a demisionat din toate funcţiile.

„Îl felicit pentru acest gest şi această abordare corectă. Cu toţii suntem vremelnici în anumite funcţii şi trecători pe aceast pământ. Adrian era un foarte bun specialist recunoscut de toată lumea la Bruxelles, cât şi de către fermieri, de agricultori.

E un moment delicat pentru Adrian, dar cu abordarea pe care a avut-o şi sper ca lucrurile să se grăbească, să nu treneze acest dosar mai mult decât trebuie în anumite zone şi să fie trimis cât mai repede în judecată şi îşi va dovedi nevinovăţia.

Categoric vom vota pentru ridicarea imunităţii. E o decizie luată, a ales că Adrian Chesnoiu ne-a rugat să facem acest lucru indiferent de poziţia Comisiei Juridice”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu preia interimatul la Ministerul Agriculturii, după ce Adrian Chesnoiu și-a dat demisia

Mai mult, liderul social-democrat a dat de înţeles că postul de ministru al Agriculturii va aparţine PSD, iar în acest moment există 5-6 persoane nominalizate.

„Cu certitudine va aparţine PSD. Am avut 5-6 variante. Am avut discuţii şi ieri şi alaltăieri cu colegii mei la sediu. Dintre cele 5-6 variante, o să venim cât mai repede cu o propunere”, a afirmat Ciolacu.

În plus, Marcel Ciolacu a subliniat că Petre Daea ar putea reveni la conducerea Ministerului Agriculturii, fiind „unul dintre numele propuse de anumiţi colegi”.

DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru abuz în serviciu și ridicarea imunității.

Adrian Chesnoiu neagă însă acuzațiile procurorilor. „NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:    Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!”, a spus fostul ministru al Agriculturii.

Citeşte şi: EXCLUSIV | George Simion știe de ce și-a dat demisia ministrul Chesnoiu: „Miniștrii nu au voie să miște în front, ci doar să execute / El avea niște planuri pentru agricultura românească”

„Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.
De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat! Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a transmis Adrian Chesnoiu prin intermediul paginii sale de socializare.

Ce acuzații îi aduc procurorii DNA lui Adrian Chesnoiu

Sunt acuzații de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informațiile care nu erau destinate publicității.

Mai exact, procurorii DNA au suspiciuni că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine să îi dea acces la mai multe subiecte concepute pentru probele scrise ce urmau să fie susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi la direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați, dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei dintre ei au promovat.

DNA mai precizează că la intervenția directă a ministrului Agriculturii în cazul unuia dintre candidați, membri comisiei ar fi fost nevoiți să îl promoveze pe acesta, în condițiile în care nu obținuse un rezultat corespunzător.

Acel candidat a obținut până acum peste 33.000 de lei venituri salariale ca urmare a acceptării acestui post. Cererea a fost deja trimisă, împreună cu un referat, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Au trimis, de asemenea, și un număr de șase volume cu copii ale dosarului de urmărire penală. Așteptăm să vedem ce va spune Parlamentul, dacă va fi de acord cu ridicarea acestei imunități. Dacă vor ridica imunitatea în acel moment, ministrul Agriculturii va fi chemat oficial și la DNA pentru a i se aduce la cunoștință aceste acuzații.