PSD vrea taxă de solidaritate pe lux. Cine sunt românii care vor plăti mai mult la stat

Liderii PNL şi PSD au avut noi discuţii, sâmbătă, în Parlament. Potrivit unor surse, social-democraţii ar fi propus în timpul negocierilor cu liberalii introducerea unei taxe de solidaritate pe lux şi majorarea taxelor pe proprietate.

13 nov. 2021, 20:11
PSD vrea taxă de solidaritate pe lux. Cine sunt românii care vor plăti mai mult la stat

PSD vrea taxă de solidaritate pe lux. Vizaţi ar fi românii care au case de peste 120 mp, maşini de peste 50.000 de euro sau venitul de peste 100.000 de euro pe an.

PSD vrea taxă de solidaritate pe lux

Pe lângă introducerea taxei de solidaritate pe lux, social-democraţii ar mai fi propus şi majorarea taxelor pe proprietate, potrivit unor surse citate de stiripesurse.ro. De asemenea, social-democraţii s-ar opune reducerii cu 25% a personalului bugetar din administrația centrală.

PSD a mai cerut refacerea IPTANA, firma de stat de proiectare și studii de fezabilitate pentru infrastructură mare.

De cealaltă parte, PNL a spus la negocieri că primăriile fără bani de salarii să strângă cureaua. Pe de altă parte, PSD ar putea renunța la impozitarea progresivă la schimb cu acceptarea de către PNL a reintroducerii voucherelor de vacanță.

Citeşte şi Olguţa Vasilescu, PSD: „Condiţionăm intrarea la guvernare de găsirea soluţiilor pentru mărirea salariilor, pensiilor şi alocaţiilor”

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă, după încheierea discuţiilor cu PSD, că negocierile pe programul de guvernare vor continua şi duminică pentru că mai sunt câteva capitole de finalizat.

„Mai erau câteva capitole, le facem mâine (…). Finanţe, Justiţie şi Muncă – le discutăm mâine”, a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Florin Cîţu vrea ca noul Guvern să fie votat săptămâna viitoare în Parlament.  Duminică va avea loc o nouă întâlnire PSD-PNL pentru a decide cu privire la propunerile pentru funcţia de premier cu care vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, precum şi cu privire la împărţirea ministerelor. De asemenea, delegaţiile vor trebui să convină asupra acordului de guvernare.

Temele încă în dispută şi nesoluţionate de delegaţiile care au negociat se referă la cuantumul majorării pensiilor, la majorarea alocaţiilor, la impozitarea progresivă, susţinută de PSD dar neagreată de PNL, dar şi la situaţia Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Duminică vor avea loc discuţiile pe împărţirea posturilor în Executiv.

În cazul nominalizărilor pentru funcţia de premier, PSD nu îl vrea pe Florin Cîţu, care însă vrea să-şi păstreze postul, în timp ce numeroşi liberali susţin desemnarea lui Nicolae Ciucă. Inclusiv formula pe care o vor avansa la întâlnirea cu Klaus Iohannis este în discuţie, repectiv dacă vor merge cu o propunere comună sau dacă fiecare va avea propria propunere, iar preşedintele să fie cel care alege.

Citeşte şi PSD vrea să introducă impozitul progresiv în etape: „Cota unică există doar în patru ţări din UE: Letonia, Bulgaria, Ungaria şi noi”