Pubertate precoce. Tot ce trebuie să ştie părinţii

Pubertatea precoce incepe sa se instaleze intre 7-8 ani la fetite si in jurul varstei de 9 ani la baieti, in conditiile in care in mod obisnuit, media se afla undeva la 10 ani la fete si 12 ani la baieti. Exista insa si cazuri de pubertate precoce care isi fac simtite primele semne inca de la 5 ani. Pubertatea precoce poate afecta fizic si emotional un copil, iar cateodata poate ascunde o problema de sanatate nedescoperita inca.

15 feb. 2019, 20:49
Pubertate precoce. Tot ce trebuie să ştie părinţii

Pubertate precoce – Semnele instalarii

La fete, primele semne ale instalarii pubertatii sunt marirea sanilor, aparitia parului pubian si axilar, crestere rapida in inaltime, aparitia menstruatiei, acnee si schimbarea mirosului corpului. In cazul pubertatii precoce, aceste semne apar intre 7 si 8 ani, uneori chiar si mai devreme.

In cazul baietilor, pubertatea precoce este indicata de marirea testiculelor si a penisului, aparitia parului in zona pubiana, axilara si pe fata, crestere rapida in greutate, acnee, ingrosarea vocii si schimbarea mirosului corpului. Aceste semne apar in jurul varstei de 9 ani sau mai devreme.

Multi dintre copiii care sufera de pubertate precoce manifesta si alte semne, inca din primele luni de viata (intre 6 luni si 3 ani), ce poarta denumirea de pubertate precoce partiala. Aceste semne sunt cresterea sanilor la fete sau a zonei genitale la baieti, aparitia parului pubian sau axilar. Desi pot disparea dupa un timp, parintii care le observa nu ar trebui sa se relaxeze, intrucat acestea indica o problema si ar trebui sa mearga cu copilul la control. 

Pubertate precoce – Cum sunt afectati copiii

De obicei, la finalul perioadei de pubertate, se opreste cresterea. Si cum scheletul lor se opreste brusc din crestere, copiii nu ating potentialul maximum de dezvoltare. Desi, avand in vedere cresterea brusca dintr-o anumita perioada, pot parea mai inalti decat copiii care se dezvolta normal, aceasta crestere se opreste brusc si dintr-odata devin mai scunzi decat copiii normali.

Starea emotionala este, de asemenea, afectata simtitor. Copiii se pot simti respinsi, ironizati (in special fetele), pentru ca ceilalti copii de varsta lor sunt prea mici sa inteleaga transformarile prin care trec. De asemenea, comportamentul copiiilor care trec prin pubertatea precoce se schimba: fetele devin usor iritabile, iar baietii chiar agresivi. Chiar si comportamentul sexual poate schimba radical.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.