Publicitatea prin Google, folosită ca atac la Klaus Iohannis, pe site-urile din România

Site-urile din România au fost invadate de o reclamă contextuală livrată de Google, prin care se anunţă că preşedintele Klaus Iohannis i-a minţit pe români în legătură cu pensiile.

01 feb. 2016, 19:19
Publicitatea prin Google, folosită ca atac la Klaus Iohannis, pe site-urile din România

Pe site-ul adevarul.ro, prin sistemul de afişare a publicităţii Google AdWords, a fost sponsorizată o reclamă care dezinformează cu privire la o lege promulgată de Klaus Iohannis.

„Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea antifumat” este o ştire publicată de Adevărul. Când aceasta este accesată de pe dispozitivele mobile cu Android (pe iPhone nu apare aceeaşi problemă), este afişată în caseta dedicată promovării prin Google AdWords o trimitere către un site diferit. Textul face referire la Iohannis, la pensiile românilor şi îl acuză pe preşedinte că i-a minţit pe oameni.

Textul respectiv este contextualizat doar pe subiectul „klaus iohannis” şi doar pe acea ştire. Trimiterea este către site-ul news.stanroll.ru pe care este afişată prima ştire cu Iohannis – evident falsă – şi restul casetelor sunt cu diverse titluri false.

Domeniul a fost creat în acest an, pe 10 ianuarie 2016, după cum se vede în lista de informaţii despre acesta. De asemenea, la website title apare denumirea Vocea Rusiei. Localizarea după IP fixează Londra, Marea Britanie, ca oraş.

Link-urile de pe site nu trimit către nimic, doar execută un refresh al site-ului şi deschide o filă nouă. Totuşi, e interesant de reţinut că fără link-ul activ folosit în reclama din Adevărul, acest site afişează informaţiile în alte limbi (uneori şi în română). Ce nu este cert acum e dacă site-ul este folosit doar pentru a aduna cât mai multe afişări, folosind AdWords, sau va deveni în timp o sursă de ştiri false.


loading...
Partenerii noștri