Puerto Rico, după uraganul Maria: Fără curent electric şi internet, dar cu macete, jafuri şi bande criminale

Locuitorii din Puerto Rico, la zece zile după trecerea uraganului Maria, încearcă să se adapteze la o nouă realitate cotidiană, fără electricitate și fără internet, marcată de penurii și lipsa de securitate, în urma unui fenomen meteorologic care a provocat o catastrofă considerată fără precedent în istoria acestui teritoriu american.

RomaniaTV.net
02 oct. 2017, 08:22
Puerto Rico, după uraganul Maria: Fără curent electric şi internet, dar cu macete, jafuri şi bande criminale

În capitala San Juan, pe o căldură sufocantă, rezidenții își petrec zilele stând la cozi foarte lungi pentru a cumpăra gheață, carburant, apă și alimentele care încă mai sunt disponibile.

Cu telefoanele mobile în mâini, ridicate cât mai sus, numeroși oameni încearcă să găsească zone cu recepție a semnalului — uneori, chiar în mijlocul străzilor — pentru a putea să își contacteze rudele și prietenii apropiați.

Aceia care merg la muncă o fac mai ales pentru a profita de pe urma generatoarelor electrice ale companiilor pentru care lucrează. Ceilalți trebuie să aibă răbdare. Uraganul Maria a lăsat în urma sa distrugeri considerabile la nivelul infrastructurii și clădirilor de pe insulă.

În Guaynabo, în apropiere de San Juan, Alejandro și Juana Araujo, alături de fiul lor Xavier, așteaptă revenirea la o viață normală.

Familia este îngrijorată din cauza informațiilor contradictorii care circulă pe cale orală. Ei ascultă la radio și se deplasează mergând pe jos, în loc să își conducă automobilul, pentru a face economie de benzină. Furturile semnalate pe insulă le-au insuflat un profund sentiment de insecuritate.

„Ca măsură de precauție, dorm afară alături de câine, cu o macetă în mână, pentru că prefer să am ceva în mână decât să mă simt lipsit de orice putere”, a declarat Alejandro, un informatician în vârstă de 53 de ani.

Fără electricitate, alarmele de securitate ale locuințelor nu mai funcționează, iar vecinii s-au organizat pentru a utiliza claxonul automobilelor dacă văd bande de hoți.

„Poliția este foarte ocupată. Există mai puțină vigilență și unii vor să profite de această situație”, a deplâns Alejandro.

Autoritățile nu au dezvăluit numărul persoanelor arestate, însă comercianții din Puerto Rico vorbesc despre jafuri la scară mare, în special la câteva ore după trecerea uraganului, în dimineața zilei de 20 septembrie.

Cozi impresionante s-au format în jurul stațiilor de carburanți, supravegheate de polițiști și, în multe cazuri, de bodyguarzi privați.

„Oamenii sunt disperați. Mie nu mi-e frică de nimeni, dar există oameni care nu și-au mai părăsit casele pentru că se tem că vor fi furați sau atacați”, a declarat Brian Lafuente, patronul unei benzinării din San Juan.

Soții Araujo se declară vulnerabili și sunt puțin dispuși să se aventureze în afara casei lor. Cei doi soți se află oricum în șomaj tehnic. Juana, în vârstă de 59 de ani, este psiholog și profesor universitar. Alejandro depinde în întregime de rețeaua de internet pentru a lucra.

Fără internet, electricitate, telefon și televiziune, viața cotidiană s-a modificat radical. Seara, familia merge la culcare în jurul orei 21.00, după ce a petrecut după-amiaza stând de vorbă cu vecinii.

Alejandro a început să construiască un puzzle, Xavier, în vârstă de 16 ani, își petrece ziua creând origami, iar Juana a început să tricoteze și să brodeze „pentru a încerca să alunge angoasele”. Și toți trei citesc foarte mult în această perioadă.

„Avem hrană. Avem un acoperiș deasupra capului. Nu ni s-a întâmplat nimic rău, suntem printre cei privilegiați”, a spus Juana.

Însă uraganul Maria și-a lăsat totuși amprenta asupra psihicului familiei sale.

„M-am simțit ca ființa cea mai neînsemnată din întreg universul. Complet insignifiantă. Microscopică”, a adăugat Juana Araujo.