Puigdemont cere UE să nu mai susţină „lovitura de stat” împotriva Cataloniei. Eşec în formarea unei coaliţii separatiste

Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, a cerut, marţi, Uniunii Europene să nu mai susţină ”lovitura de stat” ce are loc în regiunea catalană, adăugând că nu va renunţa la idealul independenţei Cataloniei, relatează The Associated Press.
Filip Stan
08 nov. 2017, 04:01
Puigdemont cere UE să nu mai susţină

”Nu vom renunţa niciodată la idealul unui stat independent”, a declarat Puigdemont, în cadrul unei reuniuni ce a avut loc la Bruxelles la care au participat 200 de primari separatişti.

În ceea ce priveşte alegerile regionale ce se vor desfăşura la 21 decembrie, Puigdemont a precizat că îşi doreşte să participe, dacă Executivul spaniol nu se va opune. Acesta a făcut un apel către formaţiunile separatiste din Catalonia, cerându-le să se alieze pentru a forma majoritatea în Parlamentul regional.

”Nu avem altă opţiune decât să ne prezentăm toţi împreună”, a declarat fostul lider catalan, într-o intervenţie la postul de radio public din Catalonia.

”În cazul în care partidele separatiste din Catalonia vor câştiga alegerile regionale, veţi accepta rezultatul votului catalanilor?”, a adăugat Puigdemont.

Fostul premier al regiunii catalane a precizat că acţiunea Guvernului de la Madrid de a prelua controlul direct asupra regiunii reprezintă ”o lovitură de stat”.

Cu câteva ore mai devreme, Puigdemont a declarat că a plecat în Belgia deoarece autorităţile spaniole pregăteau ”un val de violenţe” împotriva separatiştilor catalani, adăugând că a vrut să facă cunoscută cauza independenţei catalanilor în Uniunea Europeană.

Puigdemont a mai afirmat că, alături de patru miniştri catalani demişi aflaţi în Belgia, reprezintă „Guvernul în exil” al Cataloniei.

Cei cinci au fost audiaţi de autorităţile belgiene şi fost eliberaţi luni, însă li se interzice să părăsească Belgia fără consimţământul unui judecător. În plus ei sunt obligaţi să participe la toate şedinţele de judecată a procesului în care sunt vizaţi.

Vineri, o instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei). Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice.

La finalul lunii octombrie, Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii catalane şi a preluat conducerea directă asupra Cataloniei, dizolvând Executivul catalan şi Parlamentul regional. Această mişcare a Guvernului de la Madrid a venit la câteva ore după ce Parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.

Principalele partide separatiste din Catalonia eșuează în formarea unei coaliții în perspectiva alegerilor

Partidul Democrat (PDeCAT) al liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, și Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga) au eșuat marți seară să alcătuiască un front unit pentru alegerile regionale anticipate de la 21 decembrie, relatează Reuters.

Incapacitatea lor de a ajunge la o înțelegere riscă să le complice campania electorală și să le reducă șansele de a obține din nou majoritatea în viitorul parlament regional.

„A fost imposibil să se formeze o listă comună și, în consecință, va trebui să creăm un front comun pornind de la candidaturi diferite”, a anunțat într-un comunicat Sergi Sabria, deputat ERC, la expirarea termenului legal stabilit pentru alcătuirea coalițiilor electorale.

Chiar dacă partidul lui Puigdemont și formațiunea vicepreședintelui executivului, Oriol Junqueras, conservă capacitatea de a se alia după alegeri, imposibilitatea de a se pune de acord înaintea votului ar putea provoca, în plus, o luptă internă pentru putere.

Carles Puigdemont, care se află de câteva zile în Belgia, și Oriol Junqueras, aflat în arest preventiv pentru rebeliune, secesiune și deturnare de fonduri, sunt principalele două figuri ale mișcării separatiste catalane care a determinat Madridul să plaseze regiunea sub tutelă, la 27 octombrie, la câteva ore după votul în parlamentul catalan a unei declarații unilaterale de independență.

Potrivit unui sondaj publicat duminică în cotidianul La Vanguardia, trei formațiuni favorabile independenței — ERC, CUP (Candidatura d’Unitat Popular, de extremă stânga) și PDECat — și-ar adjudeca între 66 și 69 din mandate în parlamentul cu 135 de locuri, unde majoritatea absolută este de 68 de locuri.

Ca procentaj, acest rezultat ar însemna 46% din voturi, cu 1,8% mai puțin decât la ultimele alegeri regionale, care au avut loc în septembrie 2015.

Cele trei formațiuni dispun în prezent de 72 de locuri.

Un alt sondaj publicat de cotidianul conservator La Razon arată că aceleași trei partide ar obține numai 65 de locuri la scrutinul anticipat.

În schimb, partidele unioniste ar urma să fie votate de mai mulți alegători: Partidul Popular al premierului spaniol Mariano Rajoy, formațiunea centristă Ciudadanos și Partidul Socialist din Catalonia ar putea totaliza 44% din voturi, cu 5% mai mult decât în 2015, conform sondajului publicat de La Vanguardia.

DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, imagini incendiare cu cea mai frumoasă româncă! Cum poate să arate actrița la 37 de ani!
Fanatik.ro
Insula din Grecia care a devenit cea mai aglomerată destinație de vacanță din Europa. În sezonul estival plajele sunt pline, turiștii fac mizerie și e greu să găsești loc la restaurant
Capital.ro
Șoc pentru Udrea și Băsescu. S-a înregistrat dosarul la tribunal. Anunțul venit azi, 13 mai
Playtech.ro
Moneda românească pe care se cer peste 17.000 de lei. Are un detaliu care o face valoroasă
DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Adevarul
Un clip cu poziția în care dormea un pasager în avion a devenit viral pe TikTok. „A fost așa în timpul unui zbor de trei ore” / „De fapt, nu este o idee rea...”
wowbiz.ro
Gestul sfâșietor făcut de Ionel Ganea după accidentul care i-a băgat băiețelul în comă
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Rămâi fără cazare, deși ai rezervare. Manevrele prin care ești păcălit
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Amenințare cu bombă la bordul unui avion Ryanair! Pasagerii au rămas blocați în avion, iar pista a fost închisă
Cancan.ro
Piedone a rămas fără cuvinte. Unde și-au lăsat ciorapii murdari angajații unui restaurant bucureștean. Șeful ANPC a închis imediat localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă de 499 lei în România. Ordin direct de la minister. Cine sunt românii care o achită obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Breaking! Actor MORT la 45 de ani! Detalii șocante
Ultimele informații despre starea de sănătate a fiului lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist nu se dezlipește de lângă patul micuțului
MediaFlux
S-a aflat cine va fi președintele României! Răsturnare totală de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Șoc pentru justiția din România! Președintele SUA, Donald Trump, dat în judecată; Udrea și Băsescu, citați într-un proces bombă