Pungi de gunoi atârnate în copaci, soluţia unui primar pentru a scăpa de urşi. Localnicii sunt furioşi: „Aşa ceva nu este posibil”

Localnicii din Făgăraş sunt furioşi după ce primarul a decis să elimine pubelele şi să-i oblige să atârne pungile de gunoi în copaci. Aceasta este soluţia pe care Primăria a găsit-o pentru a scăpa de urşi.

28 iul. 2021, 20:19
Pungi de gunoi atârnate în copaci, soluţia unui primar pentru a scăpa de urşi. Localnicii sunt furioşi: „Aşa ceva nu este posibil”

Pungi de gunoi atârnate în copaci. Se întâmplă în Făgăraş, acolo unde Primăria a desfiinţat pubelele de gunoi pentru a scăpa de urşi. Cine nu se conformează noilor reguli riscă amenzi de până la 1000 de lei.

Pungi de gunoi atârnate în copaci. Soluţia unui primar de a scăpa de urşi

Citeşte şi Urşii continuă să facă probleme în Harghita. 26 de apeluri la 112 în doar patru zile. Au fost emise mesaje RO-ALERT

Localnicii nu sunt de acord cu proiectul Primăriei şi spun că pungile de gunoi vor fi momelă pentru urşi.

„Pungile de gunoi vor fi momeală pentru urşi. La noi în cartier au mai fost urşi să vedeţi câţi vor mai veni. Nu suntem de acord cu acest proiect, mai ales că ne obligă  să scoatem gunoiul de la 6.00 la 8.00. Cu ce am greşit să avem astfel de pomi de crăciun ornaţi cu pungi de gunoi sub geamurile locuinţelor. Genială idee, ne bagă pe gât un proiect cu care nu suntem de acord. Aşa ceva nu este posibil’’ au spus locatarii din Făgăraş.

O comisie  formată la Primăria Făgăraş,  avizată de primar, a fost cea care a întocmit ,,Regulamentul privind gestiunea deşeurilor în Făgăraş” în care este inclus şi proiectul pilot privind atârnarea sacilor de gunoi în rasteluri.

Potrivit regulamentului, persoanele care nu se conformează riscă să fie amendate.

1000-2500 lei-  sancţiuni pentru persoane juridice  pentru nerespectarea programului şi a frecvenţei de colectare

500-1000  lei, amenzi pentru populaţie  pentru  nerespectarea programului de colectare, sustragerea deşeurilor din recipiente,  utilizarea altor echipamente în afara celor strict alocate, depunerea echipamentelor saci/pubele mari în alte recipiente de precolectare.

„Dacă nu sunt identificate persoanele care nu respecta regulamentul, costurile legate de colectarea, curăţarea şi refacerea mediului, transport  sunt suportate de Municipiul Făgăraş prin suplimentarea costurilor pe factura din luna următoare” potrivit regulamentului.

„Noi o să ştim al cui este sacul cu deşeuri prin cititoarele achiziţionate şi astfel  ne asigurăm că se face selecţia corectă. Se doreşte să se reducă cantitatea de gunoi care se transportă la Braşov.  Toată lumea trebuie să respecte aceste reguli’’ a spus directorul Poliţiei Locale, Lucian Petri, potrivit monitorfg.ro. 

Ridicarea deşeurilor este realizată de Salco Serv SA în baza Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice din Făgăraş prin încredinţarea directă nr. 5053/5.03.2008,  a HCL 80/2021, HCL 118/26.04.2021 şi a Actului adiţional nr. 9/2021. Conform acestora,  operatorul Salco Serv SA are şi obligaţia să  spele şi să dezinfecteze eurocontainerele şi platformele de precolectare de pe domeniul public, coşurile stradale.  Contractul este valabil până la data  de 4.03.2028. Proiectul  pilot din cartierul Câmpului se referă la 1011  apartamente, 63 scări şi 106  case.

Potrivit regulamentului, ridicarea gunoiului se realizează cu:

1 autocompactoare pentru deşeuri reziduale, biodegradabile,
1 autospecială
Personal: 1 şofer/operator scanner, 2 muncitori/manipulator

Citeşte şi Guvernul a aprobat anihilarea de urgenţă a urşilor agresivi