Urşii continuă să facă probleme în Harghita. 26 de apeluri la 112 în doar patru zile. Au fost emise mesaje RO-ALERT

Urşii continuă să facă probleme în Harghita. 26 de apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţi au fost primite, de vineri până marţi, la numărul de urgenţă 112. Jandarmii şi poliţiştii au intervenit pentru îndepărtarea animalelor. De asemenea, localnicii au fost avertizaţi prin mesaje RO-Alert.

20 iul. 2021, 12:16
Urşii continuă să facă probleme în Harghita. 26 de apeluri la 112 în doar patru zile. Au fost emise mesaje RO-ALERT

Urşii continuă să facă probleme în Harghita. Timp de patru zile, de vineri până marţi, 26 de apeluri la 112 au semnalat prezenţa animalelor în localităţi.

Urşii continuă să facă probleme în Harghita

Citeşte şi Turist amendat pentru că a hrănit mai mulţi urşi în apropierea cetăţii Poenari. Uluitor ce scrie în procesul verbal

Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita anunţă că zece apeluri la 112 au fost primite vineri, acestea anunţând prezenţa urşilor în Băile Tuşnad, Miercurea Ciuc, Delniţa, Turdeni, Bilbor şi Zetea. În unele dintre aceste cazuri, prezenţa animalelor nu a fost confirmată, jandarmii intervenind pentru îndepărtarea urşilor la Băile Tuşnad şi Zetea.

În cursul zilei de sâmbătă, au fost primite şapte apeluri la 112, diverse persoane anunţând că au fost observaţi urşi în Băile Tuşnad, Turdeni şi Praid. Doar în cazul staţiunii Băile Tuşnad a fost confirmată prezenţa animalelor, acestea fiind îndepărtate de jandarmi.

În data de 18 iulie au fost primite patru apeluri, jandarmii intervenind din nou la Băile Tuşnad şi Joseni. Prezenţa ursului nu a fost confirmată la Crişeni.

În cursul zilei de luni au fost primite trei apeluri care anunţat prezenţa urşilor la Băile Tuşnad, Băile Szejke (în apropiere de Odorheiu Secuiesc) şi Borzont, jandarmii şi poliţiştii intervenind pentru îndepărtarea animalelor către păduri.

În toate cazurile confirmate, patrulele au mai rămas în zonă o perioadă pentru a se asigura că animalele nu revin şi au fost transmise mesaje RO-ALERT, prin care localnicii erau avertizaţi despre pericol.

În cursul zilei de duminică s-a înregistrat şi un atac de urs la Păuleni, comuna Lupeni. Un bărbat a suferit leziuni toracice şi abdominale şi a fost transportat cu elicopterul SMURD la Târgu Mureş.

Citeşte şi Turist amendat pentru că a hrănit mai mulţi urşi în apropierea cetăţii Poenari. Uluitor ce scrie în procesul verbal

„Sunt cifre care arată creşterea numărului de întâlniri între urs şi om, creştere a intrărilor în gospodării a acestor animale, creşte presiunea asupra zonelor locuite. Cu siguranţă, această specie trebuie protejată, aceasta este regula europeană şi România trebuie să respecte această regulă, dar directiva europeană face posibilă intervenţia umană în cazuri justificate pentru apărarea vieţii oamenilor şi a bunurilor create de om. Aceasta este regula care se aplică în toate statele membre unde mai există populaţie de urs. (…) Cea mai mare greşeală este să susţii această cauză de protejare a unei specii, indiferent de consecinţe. Nu poţi să protejezi nicio specie în detrimentul vieţii umane.

Nu poţi să protejezi nicio specie creând un pericol constant, real şi din ce în ce mai mare asupra vieţii şi sănătăţii umane. E cea mai mare greşeală. (…) Animle sălbatice intră în gospodării, viaţa copiilor care merg la şcoală, în plină zi, este pusă în pericol de animalele sălbatice care umblă pe stradă, intră în blocuri, intră în curtea şcolii, în pensiuni, în hoteluri, distrug bucătării, deschid frigidere. Este o situaţie care nu se mai găseşte în nicio ţară europeană”, a declarat recent ministrul Mediului.