Purtătorul de cuvânt al lui Putin acuză: „NATO invadează Ucraina şi se apropie de graniţele Rusiei. Sancţiunile SUA vor duce la ruperea relaţiilor ruso-americane”

"Rusia urmărește cu atenţie invazia Ucrainei de către NATO și mișcarea treptată a alianței la granițele Rusiei". Din această cauză, relațiile Moscova-NATO s-au apropiat de „linia roșie”, a declarat purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru CNN.

16 ian. 2022, 18:36
Purtătorul de cuvânt al lui Putin acuză: „NATO invadează Ucraina şi se apropie de graniţele Rusiei. Sancţiunile SUA vor duce la ruperea relaţiilor ruso-americane”

„Asistăm la o invazie treptată a Ucrainei de către NATO, cu infrastructura sa, instructorii săi, stocurile sale de arme defensive și ofensive. În opinia noastră, NATO este o organizație care a fost creată pentru confruntare, nu pentru protecție. Iar NATO nu este un porumbel al păcii, stabilității și prosperității. Și această armată de confruntare se apropie din ce în ce mai mult de granițele noastre, în fiecare zi”, a spus Peskov, pentru CNN.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a menționat că NATO și-a încălcat promisiunea de a nu se extinde spre est, care a fost făcută în timpul reunificării Germaniei, dar nu era obligatorie din punct de vedere juridic. „Nu putem exclude ca partenerii noștri, Statele Unite și NATO, să poată desfășura arme ofensive pe teritoriul Ucrainei. Noi, la rândul nostru, excludem desfășurarea de arme ofensive acolo. De aceea avem nevoie de garanții stabilite legal”, a spus Peskov.

Citeşte şi Rusia nu mai vrea să discute cu Occidentul, după eşecul negocierilor de la Geneva. Moscova ameninţă SUA cu amplasarea de baze militare în Cuba şi Venezuela

Totuşi, Rusia consideră necesară menținerea armatei sale la granița cu Ucraina, în fața unei situații foarte tensionate. „Aceasta este o amenințare reală la adresa stabilității și securității în Europa și a arhitecturii europene de securitate”, a mai spus Peskov.

Pe de altă parte, el a subliniat că sancțiunile SUA împotriva conducerii Rusiei ar putea pune capăt relațiilor dintre cele două țări. „Sancțiunile împotriva conducerii ruse sunt dincolo de înțelegerea noastră. Potențial, ar putea duce la ruperea oricăror relații dintre țările noastre”, a declarat Peskov pentru CNN, subliniind că „acest lucru nu este în interesul normalizării dintre cele două țări”.

Citeşte şi CNN: SUA au alocat în secret 200 de milioane de dolari Ucrainei, pentru un război cu Rusia