Pussy Riot, Jafar Panahi şi un militant belarus, în cursă pentru Premiul Saharov

Cele trei tinere ale grupului punk rock rus Pussy Riot, regizorul iranian Jafar Panahi, nominalizat împreună cu avocata Nasrin Sotoudeh, şi disidentul belarus Ales Beliaţki sunt ultimii candidaţi care concurează pentru Premiul Saharov, a anunţat marţi Parlamentul European, relatează AFP.

RomaniaTV.net
09 oct. 2012, 19:51
Pussy Riot, Jafar Panahi şi un militant belarus, în cursă pentru Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care va fi decernat oficial la 12 decembrie în timpul unei ceremonii la Strasbourg, recompensează în fiecare an un apărător al drepturilor omului şi democraţiei.

Laureatul va fi ales la 26 octombrie de către şefii grupurilor politice ale Parlamentului European. Premiul este în valoare de 50.000 de euro.

Tinerele de la Pussy Riot – Nadejda Tolokonnikova, 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, 30 de ani, şi Maria Alehina, 24 de ani – au fost condamnate la 17 august la doi ani de închisoare fiecare pentru „huliganism” şi „incitare la ură religioasă”, pentru că au cântat în februarie „Fecioară Maria, scapă-ne de Putin” în faţa altarului Catedralei Hristos Mântuitorul de la Moscova.

Procesul lor în apel va avea loc la 10 octombrie.

Regizorul Jafar Panahi, în vârstă de 52 de ani, care a câştigat premiul Caméra d’Or la Cannes în 1995, a fost condamnat la sfârşitul lui 2010 la şase ani de închisoare şi 20 de ani de interdicţie de a filma, călători sau de a se exprima. El rămâne liber. Nasrin Sotoudeh este o avocată opozantă a regimului iranian.

Opozant al regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Centrului pentru Apărarea Drepturilor Omului „Viasna” şi vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului, Ales Beliaţki, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat în noiembrie 2011 de către un tribunal din Minsk la patru ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă fiscală, în mod oficial.

Premiul Parlamentului European pentru libertatea de gândire recompensează personalităţi care luptă împotriva intoleranţei, fanatismului şi opresiunii.

Oferit în fiecare an din 1998 încoace, premiul a fost atribuit anul trecut unor activişti ai Primăverii arabe.