Grupul Pussy Riot, nominalizat de Parlamentul European la premiul Saharov

Grupul protestatar feminist rus Pussy Riot şi activistul din Belarus pentru Drepturile Omului Ales Bialiaţki sunt printre cei cinci nominalizaţi de anul acesta ai Parlamentului European la premiul Saharov pentru libertatea de gândire, relatează în pagina electronică Radio Free Europe/Radio Liberty.

RomaniaTV.net
15 sept. 2012, 08:29
Grupul Pussy Riot, nominalizat de Parlamentul European la premiul Saharov

Lista cu nominalizări, postată joi pe site-ul Parlamentului European le numeşte pe membrele Pussy Riot Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuţevici şi Maria Alehina, care se confruntă cu sentinţe de câte doi ani de închisoare fiecare, pentru protestul lor antiguvernamental „curajos, spectacular şi creativ” dintr-o catedrală din Moscova.

Nominalizat a fost şi Bialiaţki, preşedintele centrului pentru Drepturile Omului Viasna aflat în închisoare, care a raportat despre represiunea constantă a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko împotriva dizidenţilor.

O decizie privind finaliştii va fi luată la sfârşitul lunii octombrie, urmând ca în decembrie să se desfăşoare o ceremonie de decernare a premiului.

Printre câştigătorii anteriori se numără activişti ucişi în timpul protestelor de anul trecut din cursul Primăverii Arabe şi grupul rus pentru drepturile omului Memorial.