Putea studia la orice liceu de prestigiu, dar a ales un colegiu tehnic pentru că avea transport gratuit. Povestea elevei eminente cu 5 frați și zeci de diplome

O elevă din Iași, care putea studia la orice liceu de prestigiu din județ, a ales să își continue studiile la Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu”. Motivul este unul emoținant. Adolescenta mai are 5 frați, iar părinții nu au posibilități materiale să îi întrețină pe toți copiii.

06 sept. 2023, 14:19
Putea studia la orice liceu de prestigiu, dar a ales un colegiu tehnic pentru că avea transport gratuit. Povestea elevei eminente cu 5 frați și zeci de diplome
Putea studia la orice liceu de prestigiu, dar a ales un colegiu tehnic pentru că avea transport gratuit. Povestea elevei eminente cu 5 frați și zeci de diplome

O adolescentă din Iași, elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu”, putea studia la orice liceu de prestiugiu din județ. Naomi Pascal a obținut locul I pe țară la Concursul de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”. Deși provine dintr-o familie modestă, adolescenta a concurat în cadrul competiției cu tineri veniți de la licee de prestigiu din Iași și a reușit să se claseze pe prima poziție.

Citește și: Noi reguli în anul şcolar 2023-2024! Care sunt actele necesare pentru înscriere sau transfer, de la creșă până la liceu

Povestea elevei care putea studia la orice liceu de prestigiu, dar a ales un colegiu tehnic

A XXV-a ediție a Concursului Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” și-a desemnat câștigătorii, Naomi Pascal devenind deținătoarea primului loc și a medaliei de aur. Adolescenta în vârstă de 15 ani, din comuna Erbiceni, nu a beneficiat de pregătire suplimentară, dar a reușit să se remarce în ceea ce privește capacitățile sale la matematică. Motivul pentru care Naomi Pascal a ales învețe la Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei, deși putea să fie admisă oriunde, a fost dezvăluit chiar de eleva eminentă. Ea nu ar fi ajuns atât de departe dacă nu ar fi depus eforturi serioase, indiferent de situația dificilă a familiei. Susținerea celor mai dragi persoane din viața ei a fost foarte importantă pentru atingerea succesului.

„Cel mai mult îmi place matematica, restul materiilor mai puțin. Anul trecut, în clasa a IX-a, am început să lucrez la matematică, până atunci nu credeam că pot mai mult. M-am pregătit destul de mult pentru această competiție, am învățat și de una singură, într-un final, am obținut punctaj mare. Între etapa județeană și cea națională am făcut în jur de 20 de ore la matematică la școală. La matematică îmi place că este logică, nu sunt mai multe variante de răspuns la o problemă. Suntem 6 frați și ne susținem, cea mai mare soră are 21 de ani și merge la facultate. Doar tatăl meu lucrează, nu primesc bani în plus, doar cele necesare și bursele pe care le am de la școală. Bursa de merit valorează 250 de lei, cealaltă, bani de liceu, tot 200. A fost greu din cauza pregătirii intensive, am exersat mult pentru concurs, veneam și la restul orelor și trebuia să țin ritmul. Profesoara de matematică mă lua pe la toate clasele la care avea ore pentru a fi atentă și acolo. A fost destul de stresant. Familia mă susține și se bucură pentru mine. Fac naveta zilnic, fac maxim jumătate de oră cu autobuzul, de aceea am și ales să urmez Colegiul Tehnic «Haralamb Vasiliu», pentru că este relativ aproape de casă și merg cu microbuzul școlar. La facultate mi-aș dori să fac Arhitectură”, a declarat Naomi Pascal pentru bzi.ro.

Profesorul îndrumător al lui Naomi, Cristina Vaman, a oferit mai multe detalii despre parcursul educațional al elevei, despre care este foarte mândră.

„Este extrem de inteligentă. A concurat cu elevi de top. Ea a intrat la noi la liceu cu 9,70, dacă nu mă înșel. Putea fi admisă fără probleme la orice liceu de prestigiu din Iași, dar a ales să vină la Colegiul Tehnic «Haralamb Vasiliu» pentru că este aproape de casă și beneficiază de transport gratuit, adică există autobuz școlar. Mama este cea care se ocupă de toți copiii, toți 6 au rezultate excepționale. Sora cea mare, care acum face Facultatea de Biologie, mi-a fost elevă și la fel, avea rezultate foarte bune. Naomi a încheiat anul cu o singură medie de 9. Are diplome de la zeci de concursuri, nici nu le mai știe numărul. Engleză, română, orice. Uneori o întreb dacă mai poate. Credeți-mă că mă simt norocoasă cu un asemenea elev. Deci părinții nu sunt intelectuali, sunt oameni simpli, tatăl știu că lucrează în construcții, a mai fost și plecat… Nu am ce spune de rău la adresa aceste familii”, a menționat profesoara Cristina Vaman.

Citește și: El este Angelo, românul care i-a uimit pe italieni, după ce a terminat liceul cu media 10! ”Voi continua să studiez cu aceeași pasiune”