Puterea şi Opoziţia pornesc luni bătălia pentru bugetul de stat

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 intră luni în dezbaterea comisiilor de specialitate, urmând să fie discutate în plenul Parlamentului începând cu 12 decembrie. Opoziţia a înaintat peste 8.000 de amendamente la aceste proiecte, amendamente ce vizează, printre altele, scăderea CAS, reducerea TVA şi blocarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.

RomaniaTV.net
04 dec. 2011, 19:45
Puterea şi Opoziţia pornesc luni bătălia pentru bugetul de stat

Comisiile de specialitate vor aviza bugetele ministerelor şi instituţiilor publice, iar comisiile reunite de buget-finanţe vor întocmi până pe 11 decembrie raportul în cazul celor două proiecte. Guvernul a adoptat, pe 25 noiembrie, proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, cu estimări de creştere economică de 2,1% pe anul 2012 şi o ţintă de deficit de 1,9% din PIB.

Antonescu: Un buget al umilinţei

Preşedintele PNL Crin Antonescu afirmă că proiectul de buget este unul al sărăciei şi al umilinţei, acuzând creşterile pentru instituţiile militare. “Din punctul de vedere al PNL, susţinut cu cifre, bugetul pe 2012, pe care PDL şi acoliţii săi vor să-l adopte, e un buget al risipei electorale, al sărăciei, al umilinţei şi al nedreptăţii. În vreme ce fonduri destinate educaţiei, culturii, agriculturii, muncii, protecţiei sociale scad, capitolele care cresc şi în acest an, aşa cum au crescut şi în ceilalţi ani, sunt bugetele destinate instituţiilor de forţă, serviciilor de informaţii, în principal SRI, SIE, SPP”, a declarat Antonescu.

Preşedintele PNL a susţinut că orice variantă de deficit sub 2% este nerealizabilă în 2012.

8.000 de amendamente

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, pentru Mediafax că deputaţii şi senatorii PSD au depus până în prezent 6.000 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2012.

Ponta a afirmat că principalele amendamente depuse de PSD la proiectul de buget sunt pentru reducerea CAS cu 10%, reducerea eşalonată a TVA până la revenirea la 19%, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură prin reţinerea doar a 9% TVA de către stat, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului mediu pe economie şi menţinerea cotei de cofinanţare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.

La rândul lor, liberalii au depus peste 2.200 de amendamente.

USL, votează separat

Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat că liberalii vor susţine, separat de USL, o serie de amendamente.

Nicolăescu a prezentat amendamentele liberalilor la bugetul de stat pe 2012, între care se numără alocarea pentru educaţiei a 6% din PIB potrivit legii, dar şi 1% pentru cercetare. De asemenea, în domeniul sănătăţii liberalii susţin alocarea a 5% din PIB pentru activitatea curentă şi 1% pentru investiţii în infrastructura medicală. Justiţiei ar trebui să i se aloce în viziunea liberală 1% din PIB.

Boc: Propunerile Opoziţiei impun 5,2 miliarde euro în plus

Modificările propuse de opoziţie la proiectul de buget elaborat de Guvern pentru anul viitor ar majora deficitul cu 3,8 procente şi ar impune fonduri suplimentare de 5,2 miliarde euro, în condiţiile în care toate ţările UE pregătesc programe de austeritate, a declarat, duminică, premierul Emil Boc. „Opoziţia ne propune nişte măsuri care ar duce la majorarea deficitului cu 3,8 procente, ceea ce înseamnă 5,2 miliarde euro de adus în plus. Preferăm stabilitate în loc de iresponsabilitate şi aventură. Domnii Ponta şi Antonescu nu văd că în Uniunea Europeană nimeni nu mai vorbeşte limba populismului, a deficitelor mari. Parcă cu dinadinsul vor răul acestei ţări doar cu scopul de a obţine nişte voturi în plus”, a spus Boc, la postul public de televiziune.