Putin a bombardat Odesa la nici 24 de ore de la acordul din Turcia. Reacţie dură a Ucrainei

Rusia riscă să sufere un regres semnificativ în Herson, spune Marea Britanie. Rachetele ruseşti au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa

23 iul. 2022, 14:04

UPDATE: Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că „a scuipat în faţă” ONU şi Turcia prin faptul că a bombardat portul Odesa, afirmând că Moscova trebuie să-şi asume „întreaga responsabilitate” a eşecului acordului privind exporturile de cereale semnat cu o zi înainte la Istanbul, scrie AFP.

„A fost nevoie de mai puţin de 24 de ore pentru ca Federaţia Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile şi promisiunile făcute ONU şi Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul”, se arată într/un comunicat al ambasadei ucrainene la Ankara, potrivit The Guardian.

Lansând rachete în portul Odesa, preşedintele rus „scuipă în faţa secretarului general al ONU Antonio Guterres şi a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care au depus eforturi enorme pentru a încheia acest acord pentru care Ucraina este recunoscătoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe Oleg Nikolenko.

Ucraina subliniază necesitatea implementării stricte a acordurilor privind reînnoirea exporturilor sigure de produse agricole ucrainene din trei porturi (Odesa, Chornomorsk şi Yuzhnoye) de peste Marea Neagră.

„Facem apel la ONU şi Turcia să se asigure că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile în cadrul funcţionării în siguranţă a coridorului cerealelor. Rusia îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale în cazul în care acordurile la care s-a ajuns nu vor fi îndeplinite”, se arată în mesajul ambasadei.

Rachete ruseşti au vizat sâmbătă portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, a anunţat armata ucraineană, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat un acord ce ar trebui să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de război, transmit Reuters şi AFP.

Ministerul britanic al Apărării a publicat ultima actualizare de informaţii referitoare la războiul din Ucraina. Potrivit acestuia, Rusia foloseşte artileria în încercarea de a încetini contraofensiva Ucrainei la Herson, scrie The Guardian.

Război în Ucraina. 13 rachete ruseşti au lovit sâmbătă, bilanţ cumplit VIDEO

Ministerul adaugă faptul că dacă forţele ruse din regiune se confruntă cu un „regres militar şi politic semnificativ” este din cauza lipsei de treceri peste râul Nipro. Un pod cheie peste râu a fost avariat.

Rachetele ruseşti au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa, la o zi după ce Rusia şi Ucraina au semnat un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale, a anunţat armata ucraineană, potrivit Reuters.
„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr; două rachete au fost doborâte de forţele de apărare aeriană; două au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operaţional Sud pe Telegram.

Zelenski: Rusia a făcut totul nu doar pentru a închide accesul Ucrainei la mare, ci şi pentru a distruge potenţialul exporturilor, dar nu am permis acest lucru

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul de vineri seară, că Rusia a făcut totul nu doar pentru a închide accesul Ucrainei la mare, ci şi pentru a distruge potenţialul exporturilor, însă ucrainenii nu au permis acest lucru.

Va fi atacat Putin pe pământ rusesc? Un batalion cecen pregăteşte ofensiva împotriva Moscovei: „Ştim unde sunt pozițiile inamicului”

„Astăzi, statul nostru şi întreaga lume civilizată au ajuns la un acord important – avem un acord care ne permite să deblocăm porturile ucrainene şi să restabilim exporturile agricole ucrainene.

Încă din prima zi a invaziei la scară largă, Rusia a făcut totul nu doar pentru a închide accesul Ucrainei la mare, ci şi pentru a distruge însuşi potenţialul exporturilor noastre – infrastructura portuară, căile ferate, depozitele şi silozurile noastre. Noi nu am permis.

Şi acum nu putem doar să restabilim funcţionarea porturilor noastre de la Marea Neagră, ci şi să le păstrăm protejate. Acest lucru a fost rezolvat cu armata noastră şi cu informaţiile noastre. Armata m-a asigurat de controlul sută la sută asupra căilor către porturile noastre.

Multă vreme, toate detaliile iniţiativei semnate astăzi la Istanbul au fost discutate cu partenerii noştri cheie internaţionali şi cu Naţiunile Unite. Mulţi lideri au fost implicaţi în a ajuta la restabilirea exporturilor noastre pe mare. Şi îi sunt recunoscător secretarului general al ONU António Guterres şi preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile lor.

Textul documentului semnat astăzi este publicat şi toată lumea poate citi punctele. Primul. Aproximativ 20 de milioane de tone din recolta de cereale de anul trecut vor fi exportate. Şi, de asemenea, va fi posibil să fie vândută recolta din acest an – şi este deja recoltată. Acestea sunt veniturile fermierilor, ale întregului sector agricol şi ale bugetului de stat. Acestea sunt locuri de muncă. Acestea sunt fonduri pentru sezonul de semănat de anul viitor.

Acum avem cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. În al doilea rând. În cele din urmă, există şansa de a reduce severitatea crizei alimentare provocate de Rusia. Există o şansă de a preveni o catastrofă globală – o foamete care ar putea duce la haos politic în multe ţări ale lumii, în special în ţările care ne ajută.

Şi al treilea. Aceasta este o altă dovadă că Ucraina este capabilă să reziste acestui război. Este important ca totul în apele teritoriale ale Ucrainei să fie controlat de statul nostru.

Şi este clar pentru toată lumea că pot exista unele provocări din partea Rusiei, unele încercări de a discredita eforturile ucrainene şi internaţionale. Dar avem încredere în ONU. Acum, este responsabilitatea lor şi responsabilitatea partenerilor internaţionali să asigure respectarea acordurilor”, a spus Zelenski.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, milioane de tone de cereale au fost reţinute în porturile ucrainene de blocadele ruseşti în Marea Neagră. Ca urmare, preţurile cerealelor au crescut la nivel mondial şi au fost lipsuri în anumite părţi ale Africii şi Orientului Mijlociu.