Putin a cerut armatei să acţioneze EXTREM de DUR pentru a proteja forţele ruse din Siria

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat vineri ordin militarilor ruși să acționeze 'extrem de dur' pentru eliminarea oricăror obiective ce ar constitui o amenințare la adresa forțelor Rusiei angajate în campania militară în Siria, relatează agenția de presă TASS, citată de Agerpres. 

11 dec. 2015, 21:10
Putin a cerut armatei să acţioneze EXTREM de DUR pentru a proteja forţele ruse din Siria

‘Vă ordon să acționați extrem de dur’, a dispus șeful statului rus în cadrul unei reuniuni extinse a Colegiului Ministerului rus al Apărării. ‘Orice fel de ținte care amenință grupul (armata) rus sau infrastructura noastră terestră trebuie să fie distruse imediat’, a ordonat președintele Putin.

Liderul rus a subliniat, de asemenea, că teroriștii din Siria reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei și acțiunile Moscovei nu sunt dictate de interese abstracte, ci de intenția de a proteja țara. ‘Acțiunile noastre acolo nu sunt dictate de interese de neînțeles, geopolitic abstracte sau de dorința de a ne antrena și testa armament nou. Nu aceasta este esențialul, esențial este să prevenim pericolul pentru însăși Federația Rusă’, a afirmat el.

Reprezentanți ai diferitelor grupuri etnice (din Rusia), a spus Putin, ‘nu doar din Caucazul de Nord, ci și din alte regiuni nu doar că iau parte activă la acțiuni militare, dar și bravează cu participarea lor la acțiuni punitive’. Rebelii au creat în Siria un ‘adevărat cap de pod’. ‘Planurile lor sunt evidente: să crească în putere și să-și transfere expansiunea în alte regiuni’, a adăugat președintele rus, indicând că acțiunile forțelor ruse din Siria ‘sunt sincronizate cu activitatea forțelor de securitate și a serviciilor speciale din interiorul Rusiei’.

Structurile FSB ‘descoperă ba aici, ba acolo pe întreg teritoriul Federației Ruse, celule teroriste camuflate aparținând de diferite grupări teroriste, între care și Statul Islamic’, a mai spus președintele rus, evidențiind că ‘toate acestea reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei și trupele ruse în Siria își apără în primul rând țara’.

Citeşte şi Rusia instalează rachete intercontinentale care pot distruge elemente balistice

În acest context, Putin a afirmat că forțele ruse angajate în campania (aeriană) din Siria au provocat daune semnificative teroriștilor. ‘În general, activitatea grupului rusesc din Siria este demn de apreciere. Acesta este rezultatul muncii specialiștilor din Ministerul Apărării, ofițerilor Statului Major, aviatorilor și marinarilor’ruși, a spus Vladimir Putin, adăugând că ar ‘dori să mulțumească încă o dată tuturor participanților (la operațiunea din Siria) pentru curajul și profesionalismul lor’, potrivit Agerpres.

‘Ne vom aminti mereu de camarazii care au murit îndeplinindu-și datoria în lupta împotriva terorismului’, a mai spus el, cu referire la unul din piloții avionului Su-24, doborât de aviația turcă și la pușcașul marin, care și-a pierdut viața în operațiunea de recuperare a celui de-al doilea pilot.

Putin a adăugat că activitatea aviației ruse angajate în Siria contribuie la conjugarea eforturilor forțelor guvernamentale (loiale președintelui Bashar al-Assad) și ale Armatei Libere Siriene (ASL, opoziția). Președintele Rusiei a cerut Ministerului Apărării să-și coordoneze acțiunile în Siria cu punctul de comandă al Israelului și cu forțele coaliției internaționale, condusă de SUA.

În altă ordine de idei, șeful statului rus a desemnat printre priorități consolidarea forțelor nucleare strategice ale Rusiei. ‘O atenție deosebită trebuie acordată consolidării potențialului de luptă al forțelor nucleare strategice, al programelor spațiale militare. Este necesar, așa cum prevăd și planurile noastre, să dotăm toate componentele triadei nucleare cu noi sisteme de armament, să creștem eficiența sistemelor de avertizare în caz de atacuri cu rachetă și a celor privind apărarea aerospațială’.