Putin a numit un nou ambasador în Turcia

Președintele rus Vladimir Putin a numit luni un nou ambasador în Turcia, în locul diplomatului Andrei Karlov, asasinat pe 19 decembrie la Ankara.

19 iun. 2017, 13:33
Putin a numit un nou ambasador în Turcia

‘Aleksei Vladimirovici Ierhov a fost numit ambasador al Rusiei în Turcia’, informează decretul prezidențial publicat de Kremlin, purtând data de luni.

Diplomatul rus, în vârstă de 57 de ani, a fost consilier pe lângă ambasada Rusiei la Damasc, apoi consul la Istanbul în 2009, unde a rămas în funcție până în 2015.

La propunerea Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat, Ierhov a fost numit director al Centrului pentru situații de criză al Ministerului de Externe.

Într-un interviu acordat agenției TASS în luna februarie, diplomatul declara: ‘Turcia are un loc special în inima mea. Este o țară extraordinară’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Zeci de avocaţi reţinuţi în Turcia pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen

Predecesorul său, ambasadorul Andrei Karlov, a fost împușcat mortal pe 19 decembrie 2016, în timp ce inaugura o expoziție la Ankara, de un polițist turc în vârstă de 22 ani.

Asasinatul, petrecut în fața a numeroși jurnaliști, a survenit într-o perioadă de încălzire a relațiilor dintre Ankara și Moscova, Kremlinul denunțând atunci o ‘provocare’ vizând sabotarea acestei reapropieri și ‘un act terorist laș și josnic’.