Putin acuză SUA de încălcarea suveranităţii Siriei

Statele Unite încearcă să înfiinţeze "structuri alternative de autoritate" în Siria, încălcând angajamentele privind respectarea integrităţii teritoriale siriene, acuză Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de site-ul agenţiei Reuters.

19 ian. 2018, 20:15
Putin acuză SUA de încălcarea suveranităţii Siriei

"Statele Unite încearcă să formeze structuri alternative de autoritate în zone vaste de pe teritoriul Siriei", a declarat Serghei Lavrov în cursul unei conferinţe de presă organizate la Naţiunile Unite.

"Acest lucru se întâmplă şi intră în contradicţie cu angajamentele asumate (de Statele Unite -n.red.) privind integritatea teritorială şi suveranitatea Siriei", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sesizat Alianţa Nord-Atlantică în legătură cu iniţiativa Statelor Unite de a înfiinţa un contingent kurd în Siria, pe care liderul turc îl consideră "armată teroristă". Liderul de la Ankara a cerut Alianţei Nord-Atlantice să ia poziţie împotriva Statelor Unite din cauza planului de creare a unei forţe de 30.000 de militanţi kurzi. "Hei, NATO! Sunteţi obligaţi să luaţi atitudine împotriva celor care încalcă frontierele statelor membre", a declarat el, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Preşedintele Franţei afirmă că, după învingerea Statului Islamic, prioritatea este reconstrucţia Orientului Mijlociu

Administraţia Donald Trump a anunţat duminică un plan de creare a unei "forţe pentru protecţia frontierelor", în scopul apărării teritoriilor din nordul Siriei aflate sub controlul grupurilor insurgente kurde susţinute de Statele Unite. Administraţia Bashar al-Assad a ameninţat că va distruge noua forţă şi va alunga trupele americane de pe teritoriul Siriei.

Oficiali ruşi consideră că iniţiativa este parte a unui plan care are ca scop destrămarea Siriei şi plasarea unor teritorii sub control american.



„Statele Unite încearcă să formeze structuri alternative de autoritate în zone vaste de pe teritoriul Siriei”, a declarat Serghei Lavrov în cursul unei conferinţe de presă organizate la Naţiunile Unite.

„Acest lucru se întâmplă şi intră în contradicţie cu angajamentele asumate (de Statele Unite -n.red.) privind integritatea teritorială şi suveranitatea Siriei”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sesizat Alianţa Nord-Atlantică în legătură cu iniţiativa Statelor Unite de a înfiinţa un contingent kurd în Siria, pe care liderul turc îl consideră „armată teroristă”. Liderul de la Ankara a cerut Alianţei Nord-Atlantice să ia poziţie împotriva Statelor Unite din cauza planului de creare a unei forţe de 30.000 de militanţi kurzi. „Hei, NATO! Sunteţi obligaţi să luaţi atitudine împotriva celor care încalcă frontierele statelor membre”, a declarat el, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Preşedintele Franţei afirmă că, după învingerea Statului Islamic, prioritatea este reconstrucţia Orientului Mijlociu

Administraţia Donald Trump a anunţat duminică un plan de creare a unei „forţe pentru protecţia frontierelor”, în scopul apărării teritoriilor din nordul Siriei aflate sub controlul grupurilor insurgente kurde susţinute de Statele Unite. Administraţia Bashar al-Assad a ameninţat că va distruge noua forţă şi va alunga trupele americane de pe teritoriul Siriei.

Oficiali ruşi consideră că iniţiativa este parte a unui plan care are ca scop destrămarea Siriei şi plasarea unor teritorii sub control american.