Putin ameninţă direct România: „Dacă avioanele Ucrainei vor fi folosite de pe aerodromuri din ţări terţe, ele devin pentru noi ţinte legitime, oriunde s-ar afla”

Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruseşti, a declarat miercuri seara Vladimir Putin.

28 mart. 2024, 11:56
Putin ameninţă direct România: „Dacă avioanele Ucrainei vor fi folosite de pe aerodromuri din ţări terţe, ele devin pentru noi ţinte legitime, oriunde s-ar afla”

Adresându-se piloţilor forţelor aeriene ruse, Putin a declarat că alianţa militară condusă de SUA s-a extins spre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are planuri de a ataca un stat NATO.

„Nu avem intenţii agresive faţă de aceste state”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului publicate joi.

„Ideea că vom ataca o altă ţară – Polonia, statele baltice şi cehii sunt, de asemenea, speriaţi – este un nonsens total. Este doar o prostie” – a afirmat liderul de la Kremlin.

Kremlinul, care acuză SUA că luptă împotriva Rusiei prin sprijinirea Ucrainei cu bani, arme şi informaţii, spune că relaţiile cu Washingtonul nu au fost probabil niciodată mai proaste.

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina, Putin a spus că astfel de aparate nu vor schimba situaţia din Ucraina.

Citeşte şi: Zelenski descrie dezastrul produs de ruşi în Kiev, Odessa şi Harkov: „O situaţie foarte dificilă. Debarasarea molozului durează toată ziua”

„Dacă vor furniza avioane F-16, şi vorbesc despre asta şi se pare că antrenează piloţi, acest lucru nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă”, a spus Putin. „Iar noi vom distruge avioanele aşa cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate şi alte echipamente, inclusiv lansatoarele multiple de rachete”, a continuat Vladimir Putin.

„Bineînţeles, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din ţări terţe, ele devin pentru noi ţinte legitime, oriunde s-ar afla”, a punctat Putin. El a menţionat că F-16 ar putea transporta şi arme nucleare.

Comentariile lui au urmat unor declaraţii făcute mai devreme în cursul zilei de miercuri de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a spus că avioanele ar urma să ajungă în Ucraina în următoarele luni.

Belgia, Danemarca, Norvegia şi Olanda se numără printre ţările care s-au angajat să doneze F-16. O coaliţie de ţări, din care face parte şi România, a promis să ajute la instruirea piloţilor ucraineni în utilizarea acestora.

Citeşte şi: Ucraina cere occidentului sisteme de apărare Patriot, după ce atacurile ruseşti cu rachete au provocat moartea a patru persoane