Putin ameninţă: Tătarii din Crimeea nu ar trebui să îşi facă statut special

Președintele rus Vladimir Putin a atenționat luni minoritatea etnică a tătarilor din Crimeea că nu ar trebui să încerce să obțină un statut special în această peninsulă la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, declanșând tensiuni ca în timpul Războiului Rece între Moscova și Occident, relatează Reuters.

17 aug. 2015, 19:30
Putin ameninţă: Tătarii din Crimeea nu ar trebui să îşi facă statut special

Tătarii musulmani reprezintă peste 10% din populația Crimeii și s-au opus anexării peninsulei de către Rusia, reamintind de deportările în masă dispuse de Moscova în timpul perioadei sovietice. După anexare, au fost supuși presiunii de a se alinia noilor autorități din Crimeea.

Putin a început o vizită de trei zile în Crimeea, stârnind furia Kievului, cu scopul — conform Kremlinului — de a avea întâlniri privind mijloacele de a dezvolta peninsula și de a promova turismul.

El a spus că anexarea Crimeii la Rusia a fost o chestiune de dreptate istorică. Totuși, sancțiunile adoptate de Occident după anexare, care a urmat înlăturării de la putere a președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, au cauzat pierderi masive unei economii a Rusiei în suferință.

Putin s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor minorități, inclusiv ai tătarilor, la un complex de lux din satul Opolznevoe. „Relațiile interetnice sunt o chestiune delicată. Consider că orice speculație privind orice fel de drepturi speciale pentru o minoritate anume este extrem de periculoasă”, a declarat el.

Președintele rus a mai spus că Moscova nu va permite organizațiilor non-guvernamentale finanțate din fonduri străine să destabilizeze peninsula prin exagerarea problemelor cu care se confruntă tătarii din Crimeea, al treilea cel mai numeros grup etnic din peninsulă, după ruși și ucraineni.

„Crimeea este o oglindă a Rusiei multietnice. Aici, la fel ca oriunde în Rusia, trebuie să acordăm o atenție puternică și constantă dezvoltării păcii și armoniei, combinând eforturile autorităților statului și ale societății civile. De aceea, consider această întâlnire cu dvs. foarte importantă”, le-a mai spus Putin reprezentanților grupurilor etnice, potrivit Agerpres.

Citeşte şi UE prelungeşte sancţiunile împotriva Crimeii până în iunie 2016

Rusia a fost criticată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Națiunile Unite, Consiliul Europei și Turcia pentru tratamentul la care a supus minoritatea tătară, neîncrezătoare în Moscova după deportările în masă din 1944.

Tătarii au început să se întoarcă în Crimeea în număr mare după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 și s-au bucurat de o revigorare culturală în cadrul Ucrainei.

De la anexarea din 2014, forțele de securitate ruse au efectuat descinderi la principala lor adunare, Mejlis, și a evacuat-o din sediu. Rusia a închis de asemenea postul de televiziune al tătarilor, ATR, iar mai mulți activiști locali, inclusiv tătari, ar fi fost uciși, bătuți sau dați dispăruți. Principalilor doi lideri ai comunității li s-a interzis accesul în Crimeea.