Putin ameninţă Ucraina că va continua bombardamentele: „Da, o facem, dar cine a început?”

Vladimir Putin anunță că bombardamentele asupra infrastructurii energetice din Ucraina vor continua şi a explicat că acestea sunt răspunsul pentru distrugerea podului Crimeei de acum o lună, care a fost refăcut, fiind inaugurat la începutul acestei săptămâni.

09 dec. 2022, 08:55
Putin ameninţă Ucraina că va continua bombardamentele: „Da, o facem, dar cine a început?”

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii, relatează AFP.

„Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (pe teritoriul rus, n.red)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a spus Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi.

Într-o declarație sfidătoare la adresa ucrainenilor, care sunt decimați sub tirul armelor și lipsiți de apă, mâncare de aproape 10 luni, Putin a acuzat Ucraina de un „act de genocid”. Motivul pentru care a făcut această afirmație cinică este oprirea aprovizionării cu apă în regiunea separatistă Donețk, controlată parțial de ruși.

Putin i-a certat chiar pe politicienii occidentali că închid ochii în faţa acţiunilor responsabililor ucraineni.

În schimb, „când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul”, a mai spus ironic Vladimri Putin, referindu-se la tirul pornit după explozia podului ce leagă Crimeea, ilegal anexată, de Rusia. După explozia ce a avariat podul Crimeei, atribuită de Moscova unui sabotaj ucrainean, Rusia a răspuns cu o serie de raiduri ruseşti cu drone şi rachete ce au ţintit infrastructurile energetice ucrainene. Așa au declanșat întreruperi masive în furnizarea de energie şi apă în plină iarnă. Circulaţia rutieră pe pod a fost restabilită luni, când preşedintele rus a condus demonstrativ un autoturism pe acest pod.

Citeşte şi: Zelenski: „Teroriştii încearcă în mod deliberat să lase în urmă cât mai multe capcane mortale”

În același timp, Kremlinul anunțase forţele ruse sunt hotărâte să recucerească părţi din sudul şi estul Ucrainei despre care Rusia susţine că îi aparţin, relatează agerpres.ro.

Întrebat dacă Rusia intenţionează să încorporeze alte teritorii în afară de cele patru regiuni menţionate, Peskov a spus: „Nu se pune problema despre aşa ceva. Cel puţin, nu există declaraţii în această privinţă. Totuşi, este mult de muncă pentru a elibera teritoriile; într-o serie de noi regiuni ale Federaţiei Ruse există teritorii ocupate care trebuie să fie eliberate. Mă refer la părţi din Republica Doneţk, ca şi la ceea ce a devenit parte a Federaţiei Ruse şi apoi a fost reocupată de trupele ucrainene”.

Rusia a anunţat că a anexat patru provincii ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson – după organizarea în septembrie a unor aşa-zise referendumuri, care au fost denunţate ca ilegale şi false de Kiev și Occident. Totuși, niciuna din cele patru provincii nu se află sub controlul total al Moscovei, iar Rusia nu a precizat nici acum în ce proporţie le-a anexat.

Citeşte şi: Alertă aeriană în Ucraina! Putin pregătește lovitura finală pentru Zelenski în teritoriile anexate