Putin avansează în Ucraina. Politicienii de la Kiev transmit noi mesaje disperate. Belarus intervine în război

Politicienii de la Kiev fac noi acuzații grave la adresa rușilor, dar și a bielorușilor. Ucrainenii susțin că oamenii lui Vladimir Putin au început să trimită avioane de luptă și rachete și de pe teritoriul lui Aleksandr Lukașenko. 

17 aug. 2022, 16:44
Putin avansează în Ucraina. Politicienii de la Kiev transmit noi mesaje disperate. Belarus intervine în război

Ucrainenii îi acuză pe ruși că au trimis avioane de tip Su-34 în spațiul aerian al Belarusului pentru a lansa rachete asupra orașului Jîtomîr, de pe teritoriul lui Volodimir Zelenski.

Jîtomîr este un important centru de transport care face legătura cu Kievul, susțin forțele aeriene ucrainene, citate de CNN. Atacul din nordul orașului a avariat un aerodrom și infrastructura din zonă, au transmis ucrainenii. De asemenea, aceștia susțin că Rusia a utilizat rachete tactice de atacuri terestre de tip Kh-59.

Între timp, în regiunile de nord şi de est ale ţării, luptele au continuat în timp ce forţele ruse s-au concentrat pe ocuparea teritoriilor aflate încă sub controlul lui Zelenski. Oficialii de la Kiev au anunţat bombardamente în mai multe oraşe, inclusiv Sloviansk,  Kramatorsk și Harkov, al doilea ca mărime din ţară.

„În districtul Bohorodicine, inamicul a încercat să ducă o luptă ofensivă, nu a reuşit şi s-a retras. Luptele continuă lângă Mazanivka şi Novodmîtrivka”, a precizat Statul Major Interarme.

„Inamicul efectua recunoaşteri aeriene în zona Kramatorsk. Lângă Spirne, invadatorii au decis să treacă la ofensivă, au suferit pierderi şi s-au retras”, a adăugat Statul Major Interarme.

În plus, forţele ruse au încercat să preia controlul asupra oraşului Bahmut din regiunea Doneţk. Ucraineni susțin că încă dețin controlul, în ciuda bombardamentelor trupelor coordonate de la Moscova.

 

Putin nu se lasă. Rusia a obținut victoria în Donbas

 

Armata rusă îndeplinește „pas cu pas” toate sarcinile stabilite, inclusiv aceea de a elibera Donbasul, a transmis Vladimir Putin, la începutul săptămânii.

„Și astăzi, în timpul unei operațiuni militare speciale, soldații noștri, împreună cu luptătorii din Donbass, își îndeplinesc onorabil datoria, luptând pentru Rusia, pentru o viață pașnică în republicile populare Donețk și Lugansk. Ei îndeplinesc în mod clar toate sarcinile stabilite – pas cu pas eliberează pământul Donbasului”, a transmis Putin, citat de Interfax.

Președintele rus a subliniat că „poporul nostru este mândru de armata și marina ei, de profesionalismul și curajul apărătorilor lor”. „În orice moment, ei au păzit în mod fiabil suveranitatea și securitatea patriei, au adus libertate altor popoare”, a declarat Putin.