Putin avertizează: Fără o creştere susţinută a economiei nu vom avea stabilitate în lume

Publicat: Miercuri, 01 Ianuarie 2014 17:27 // Actualizat: Miercuri, 01 Ianuarie 2014 17:27 // Sursa: romaniatv.net

Rusia a preluat miercuri preşedinţia anuală a Grupului celor mai dezvoltate opt state (G8), propunând crearea de mecanisme eficiente de combatere a celor mai mari ameninţări cu care se confruntă lumea, precum terorismul şi traficul cu stupefiante, consemnează miercuri agenţia EFE, citată de Agepres. Principalul obiectiv al mandatului său, enunţat de preşedintele Vladimir Putin, este garantarea creşterii stabile a economiei mondiale, în lipsa căreia nu există stabilitate.

Grupul celor opt (G8) este format din statele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic şi militar: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

'Ameninţările la adresa dezvoltării stabile sunt tot mai diverse. Se multiplică focarele de violenţă şi de conflicte sociale, se epuizează sistemul de drept internaţional', a menţionat Vladimir Putin, într-un mesaj difuzat cu ocazia preluării acestei preşedinţii. Liderul de la Kremlin a adăugat că lumea este afectată de convulsii economice, dezastre naturale şi catastrofe ecologice şi, având în vedere relaţiile de interdependenţă, 'problemele unei ţări sau regiuni capătă inevitabil o dimensiune globală'.

După ce a avertizat că instrumentele de luptă împotriva crizei nu sunt îndeajuns de eficiente, Putin a spus că, în acest context, G8 trebuie să se concentreze pe provocările prezente şi pe cele care se prefigurează şi 'să-şi asume responsabilităţi pentru viitor'.

Preşedinţia rusă a G8, preluată după ce diplomaţia de la Moscova a întregistrat anul trecut succese notabile, precum acordul privind eliminarea arsenalului nuclear sirian sau acordul preliminar asupra programului nuclear iranian, propune partenerilor săi 'elaborarea de mecanisme colective pentru a pune sub control riscurile cele mai substanţiale', a indicat liderul rus, subliniind că deviza acestei preşedinţii, 'Gestiunea riscurilor pentru garantarea creşterii stabile într-o lume sigură', reflectă priorităţile diplomaţiei ruse în acest mandat. 'Este vorba despre lupta împotriva traficului cu droguri, terorismului şi a extremismului, soluţionarea conflictelor regionale, apărarea sănătăţii populaţiei şi crearea unui sistem global de gestiune a riscurilor în caz de dezastre naturale sau tehnologice', a explicat Putin.

În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a punctat că obiectivul principal este garantarea creşterii stabile a economiei mondiale, pentru că altfel va fi 'greu de combătut instabilitatea la alte capitole'. 'Avem în vedere să intensificăm activitatea comună pentru stimularea creşterii economice globale, pentru reducerea şomajului şi eliminarea barierelor protecţioniste în comerţ şi investiţii', a detaliat Putin. El a mai subliniat că Rusia nu consideră G8 'un fel de club elitist al liderilor mondiali care discută cu uşile închise despre destinele umanităţii', ci 'este deschisă dialogului şi cooperării'.

VEZI SI:

Vladimir Putin, desemnat de revista The Times "Personalitatea internaţională a anului 2013"

 
loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
creştere economică economie mondială G8 Kremlin mecanisme Moscova Vladimir Putin
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 ian 18:01
... Rusia a preluat miercuri preşedinţia anuală a Grupului celor mai dezvoltate...
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H