Putin crede că încercuirea armatei ucrainene la Debalţevo este un „abces” care trebuie încheiat

Putin crede că încercuirea armatei ucrainene la Debalţevo este un "abces" care trebuie încheiat.

18 feb. 2015, 09:47
Putin crede că încercuirea armatei ucrainene la Debalţevo este un „abces” care trebuie încheiat

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți seara, într-o conferință de presă la Budapesta, unde s-a aflat într-o vizită oficială, că armata ucraineană „pierde” în fața „minerilor și tractoriștilor de ieri” la Debalțevo – nod strategic care leagă Luganskul de Donețk, cele două bastioane separatiste în estul Ucrainei -, respingând din nou acuzațiile potrivit cărora militari ruși luptă de partea insurgenților în Donbas, relatează agenția de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.

‘Desigur, să pierzi e întotdeauna ceva rău, este întotdeauna o problemă pentru cei învinși, mai ales când pierzi în fața minerilor și tractoriștilor de ieri. Dar viața merge înainte, nu trebuie să faci o fixație din asta’, a spus Putin.

Mai mult, liderul de la Kremlin a numit drept un ‘abces’ trupele ucrainene încercuite la Debalțevo, o problemă cu care trebuie încheiat.

‘Este necesar să se încheie cu această problemă a încercuirii. Scopul nostru comun este de a salva viețile oamenilor care s-au trezit în ‘cazan’. Pentru ca acest ‘abces’ să nu agraveze relațiile dintre autoritățile ucrainene și rebelii din Donbas’, a adăugat șeful statului rus.

Președintele Vladimir Putin a mai spus că regimul de încetare a focului, al treilea la număr și care a intrat în vigoare la 15 februarie, este respectat de-a lungul întregii linii a frontului, cu excepția orașului Debalțevo.

Lupte acerbe se dădeau miercuri dimineață în perimetrul acestui oraș strategic. Rebelii au aruncat în luptă toate rezervele de care dispun, scrie pe pagina sa de Facebook analistul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral de la Kiev).

În același timp, Semion Semencenko, comandantul batalionului ‘Donbas’ (format cu precădere din naționaliști ucraineni) a anunțat că trupele guvernamentale au început retragerea ‘în mod organizat’ din Debalțevo. ‘Toate poveștile privind controlul nostru asupra Logvinovo s-au dovedit a fi povești. Din păcate, dovleacul nu s-a transformat în caleașcă. Noi nu controlăm șoseaua Artemevsk-Debalțevo tocmai din cauza Logvinovo. Alte rute sunt controlate de Garda Națională, ‘Donbas’ și unități ale armatei. Inamicul încearcă să ne taie calea și să împiedice retragerea’, a scris el pe pagina sa de Facebook, potrivit Unian.